icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Vergelijk betaalrekeningen

Gratis inzage BKR-registraties in 2018

Nieuws|Vanaf eind mei 2018 is het opvragen van je eigen gegevens bij het het Bureau Kredietregistratie (BKR) gratis.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 september 2017

BKR-financieel

Dat blijkt uit antwoorden van minister Dijsselbloem op Kamervragen over de werkwijze van het Bureau Kredietregistratie (BKR). De Consumentenbond pleitte al eerder voor deze gratis toegang. Nu kost een schriftelijke inzage nog minimaal €4,95. Inclusief de kosten voor bezorging betaal je dan minstens €8,15 (ophalen op het postkantoor) tot €12,70 (thuisbezorgen). Voor een gratis inzage moet je nu nog zelf naar het BKR in Tiel.

5 jaar geregistreerd

Sinds 1 december vorig jaar worden alle kredieten vanaf €250 (zoals roodstand op de betaalrekening) en met een looptijd van langer dan 1 maand geregistreerd. Registraties bestaan 5 jaar en kunnen flinke problemen opleveren bij het afsluiten van leningen en kredieten, zoals een hypotheek. Dat hangt af van het acceptatiebeleid van kredietverstrekkers.

Te lange notering

De duur van zo’n notering is 1 van de punten waarover de Consumentenbond verder met het BKR in gesprek wil gaan. Dijsselbloem ziet nu weinig in een kortere termijn, omdat een langere betaalgeschiedenis een vollediger beeld van de betaalmoraal zou geven. Bovendien kan een kredietverstrekker ondanks een oudere BKR-registratie zelf besluiten om toch een lening aan te bieden, aldus de minister. 

Het BKR komt mogelijk eind dit jaar wel met een ‘pragmatische’ werkwijze, waarbij onterechte BKR-registraties eenvoudig en zonder rechter kunnen worden verwijderd.

Het BKR

Kredietverstrekkers zijn wettelijk verplicht leningen te registreren bij het BKR. Het is de bedoeling om daarmee problematische schulden bij consumenten te voorkomen en van financiële risico’s van de aanbieders te beperken. Er zijn ruim 10,5 miljoen mensen geregistreerd. Jaarlijks wordt er zo’n 100.000 keer inzage gevraagd in gegevens.

Lees ook