icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ook op de fiets is smartphone gevaarlijk

Nieuws
|
In 20% van de fietsongelukken bij jongeren speelt smartphonegebruik een rol. De overheid start een campagne om smartphonegebruik op de fiets terug te dringen.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op: 29 september 2014

fietsen_smartphone2In de campagne 'Aandacht op de weg' krijgen deze maanden vooral fietsers de aandacht. Minister Schultz van Haegen (I en M) heeft 23 september de aftrap gegeven voor de campagne, samen met de grote telecomproviders.

De campagne loopt tot in 2016. De politie gaat in die tijd ook extra letten op het handheld gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. In de auto krijg je er al een flinke boete voor, ook op de fiets is de kans op een ongeval zo'n 25x groter als je al fietsend met de social media bezig bent. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vallen hierdoor jaarlijks enkele tientallen verkeersdoden en honderden ernstig gewonden.

Vooral in de leeftijdsgroep 12 tot 34 jaar zijn er bij fietsongelukken vaak smartphones in het spel. Daarom krijgen de fietsende jongeren in de campagne extra aandacht. Om hen veilig fietsgedrag te laten ervaren, is de app 'Fietsmodus' ontwikkeld. Deze app beloont je, als je fietsen en social media niet tegelijker tijd doet. Dat doet de app door je mobieltje in de zogenoemde 'vliegtuigmodus' te zetten; dan ben je niet online en krijg je geen berichten binnen. Je maakt dan kans op bioscoopkaartjes, een t-shirt of een fiets. De app is te downloaden via de appstores of via www.fietsmodus.nl.

Bron: Rijksoverheid.nl

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.