icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Elektrische fiets kopen: waar let je op?

Wil je zonder veel moeite heuvel op of tegen de wind in fietsen? Dan is een e-bike de ideale oplossing. Maar waar moet je op letten als je een elektrische fiets gaat kopen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Type motor, versnelling en uithoudingsvermogen

 • elektrische-fiets-motor

  Motor- en sensorkeuze

  Bij de middenmotor voelt de trapondersteuning het meest natuurlijk aan. Sommigen hebben toch liever een goedkopere voorwielmotor, omdat je met weinig kracht al maximale ondersteuning krijgt. Het fietsen met een voorwielmotor vraagt wel meer gewenning.

  De keuze voor de motor bepaalt vaak ook het soort sensoren op de fiets. De krachtsensor bij middenmotoren werkt direct en regelt de motorkracht vloeiend, aan de hand van hoeveel kracht je zelf zet. De goedkopere bewegingssensor reageert met wat vertraging. De combinatie van beide sensoren werkt het allerprettigst. 

  Meer over de motor

 • elektrische-fiets-versnelling

  Naafversnelling of derailleurversnelling

  Je kunt kiezen voor een naafversnelling of een derailleurversnelling. Beide hebben voor- en nadelen. Met een naafversnelling kun je ook bij stilstand schakelen en heb je meestal een dichte kettingkast. Dit vergt minder onderhoud.

  Een derailleur schakelt sneller en geeft minder weerstand, maar heeft ook wat meer onderhoud nodig. Dat kun je door de open kettingkast dan wel weer makkelijker zelf doen.

  De plaats van de motor is van belang voor het versnellingssysteem waarvoor je kiest. De motor kan ingebouwd zijn in het voor- of achterwiel of bij de trapas. Wanneer de motor in het achterwiel zit, zit je vaak aan een derailleurversnelling vast.

 • Artikel besparen op je elektrische fiets

  Accu en actieradius

  Naast de efficiëntie van de motor en weerstand van de fiets, bepaalt de capaciteit van de accu hoe ver je kunt fietsen met een e-bike. In onze test komen sommige fietsen wel 2 keer zo ver op een acculading dan andere.

  Bedenk goed waarvoor je de fiets gaat gebruiken: korte of lange fietstochten? Want een zware accu kan de prijs aardig opdrijven. En dat is zonde als je de extra capaciteit eigenlijk niet nodig hebt.

  Meer over accu's of vergelijk geteste fietsen, onder meer op actieradius.

2
Elektrische fiets kopen in een winkel

3
Soorten elektrische fietsen

 • Koopadvies 1 Elektrische fiets

  Elektrische fiets

  Een elektrische fiets is ideaal voor recreatief gebruik, woon-werkverkeer en om naar school te gaan. De elektrische ondersteuning van een e-bike stopt rond de 25 km/h en er geldt geen helm- en verzekeringsplicht. Bekijk de voor- en nadelen.

  Meer over elektrische fietsen

 • Koopadvies 1 Elektrische fiets speed pedelec

  Speed pedelec

  Een speed pedelec is een e-bike waarmee je ondersteund snelheden tot 45 km/h haalt. Hij heeft een blauw kenteken en is minimaal WA verzekerd. Als bestuurder moet je een helm dragen en een bromfietsrijbewijs hebben.

  Meer over speed pedelecs

 • Koopadvies 1 Elektrische fiets bakfiets

  Elektrische bakfiets

  Er zijn 2 soorten elektrische bakfietsen: een tweewieler en een driewieler. Let bij de
  aanschaf van een bakfiets op de hoogte van de bak en hoeveel vermogen de motor
  levert.

  Meer over elektrische bakfietsen

4
Reviews in 3 verschillende prijsklassen

 • Goedkope Elektrische Fiets

  Goedkope elektrische fiets

  Na elke jaarlijkse e-biketest krijgen we vaak de vraag: 'Waarom testen jullie geen echt goedkope elektrische fietsen?' Daarom ook een review van enkele e-bikes onder de €1000. Het kwaliteitsverschil tussen de duurdere en deze goedkope e-bikes is groot.

  Review goedkope elektrische fiets

   

 • Sparta F8E

  Elektrische fietsen met een gemiddelde prijs

  De Sparta F8e is een voorbeeld van een goede elektrische fiets met een gemiddelde prijs. Hij scoort goed in onze test vanwege zijn goed presterende voorwielmotor, prettig lage instap en een grote actieradius bij de hoogste ondersteuning.

  Review Sparta F8e

 • Batavus Stream

  Dure elektrische fietsen

  De Batavus Stream is een voorbeeld van een wat duurdere elektrische fiets van boven de €2000. Hij scoort goed in onze test vanwege de hoge actieradius, de prettige middenmotor en de goede hydraulische velgremmen.

  Review Batavus-stream

5
De beste elektrische fietsen met de minste mankementen volgens bezitters

Elk jaar test de Consumentenbond tientallen elektrische fietsen. We vroegen aan 3400 leden van ons internetpanel hoe tevreden ze zijn met hun e-bike. Als het gaat om algemene merktevredenheid, staan de wat duurdere merken in de top 3: Flyer, Kalkhoff en RIH. Wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding vallen ook QWIC en Stella positief op. 

Meer over de beste merken elektrische fietsen volgens bezitters of bekijk de beste elektrische fietsen uit de test.

6
Besparen op de kosten

 • elektrische-fiets-contructiekit

  Je gewone fiets elektrisch maken

  Om kosten te besparen kun je een gewone fiets ombouwen tot elektrische fiets. Om een fiets om te bouwen heb je naast een ombouwset ook technische kennis en ervaring nodig. Controleer of de ombouwset inclusief verzendkosten en garantie is. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de fiets wel geschikt is als elektrische fiets.

  Meer over je fiets ombouwen

 • besparen op aankoop fiets

  Tweedehands elektrische fiets kopen

  Hier moet je op letten als je een tweedehands fiets gaat kopen: 

  1. In welke staat is de accu?
  2. Hoe oud is de elektrische fiets?
  3. Heeft de fiets lang stilgestaan? En is de accu wel regelmatig opgeladen?
  4. Functioneren de remmen, verlichting en versnellingen?
  5. Controleer het zadel en de handvatten op slijtage.
  6. Biedt de fiets zonder ondersteuning weinig weerstand?
  7. Is er roestvorming?

  Meer over tweedehands elektrische fiets

 • fietsenwinkel

  Fiets kopen met fietsplan

  Werknemers kunnen nog steeds via een fietsplan een nieuwe fiets aanschaffen. Sinds 2015 geldt dat deze aftrekpost net zoals de parkeervergoeding en het bedrijfsuitje fiscaal onder dezelfde post werkkostenregeling valt.

  Meer over fietsplan

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Wil je weten hoe lang je kunt fietsen op een volle accu? Waar je de accu op kunt laden? En waar je op moet letten als je een tweedehands elektrische fiets koopt? Stel je vraag op het forum of deel je ervaring.

Community-channel

Topics over elektrische fietsen