! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
E-bike 267x150

Zorgeloos een e-bike leasen?

Met ons e-bike collectief fiets je voor een vast bedrag per maand! | Lees meer

Koopadvies

Elektrische fiets kopen: waar let je op?

Wil je zonder veel moeite heuvel op of tegen de wind in fietsen? Dan is een e-bike de ideale oplossing. Maar waar moet je op letten als je een elektrische fiets gaat kopen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Kies de juiste motorpositie, versnellingen en accugrootte

 • elektrische-fiets-motor

  Motor: voor, midden of achter

  De middenmotor is het meest populair omdat die het meest natuurlijk aanvoelt. Alsof je zelf meer kracht en uithoudingsvermogen bezit. Midden- en achtermotoren zijn het krachtigst: prettig in heuvelachtig terrein.

  De voorwielmotor heeft als voordeel dat het goedkoper is en wanneer je de pedalen licht trapt, krijg je al maximale elektrische ondersteuning. De midden- en achterwielmotoren vragen altijd wat pedaalkracht. De ondersteuning bij voorwielmotoren reageert soms met vertraging en vraagt gewenning.

  Lees meer:
  Middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor

 • elektrische-fiets-versnelling

  Naafversnelling of derailleurversnelling

  Je kunt kiezen voor een naafversnelling of een derailleurversnelling. Beide hebben voor- en nadelen. Met een naafversnelling kun je ook bij stilstand schakelen en heb je meestal een dichte kettingkast. Dit kost minder onderhoud. 

  Voor Nederlandse omstandigheden zijn de 7 of 8 verzetten van de gemiddelde naafversnelling meestal voldoende. Wil je meer dan 11 versnellingen of wil je een hele sportieve fiets, dan kun je voor een derailleur kiezen. Die heeft wel meer onderhoud nodig, al kun je dat door de (half) open kettingkast wel makkelijker zelf doen.

  Lees meer:
  Versnellingen en ketting bij e-bikes

 • Artikel besparen op je elektrische fiets

  Accu en actieradius

  De efficiëntie van de motor, de weerstand van de fiets en vooral de capaciteit van de accu bepalen hoe ver je kunt fietsen met een e-bike. In onze test komen sommige fietsen wel 2 keer zo ver op een acculading dan andere.

  Bedenk goed waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Korte of lange fietstochten? Want een zware accu kan de prijs aardig opdrijven. En dat is zonde als je de accu eigenlijk niet nodig hebt.

  Lees meer:
  Accu van een elektrische fiets
  Energie vergelijken en goedkoop de accu laden

2
Comfortabel of sportief?

 • zithouding-fiets

  Zithouding

  Hoe sportief of comfortabel een e-bike moet zijn, is persoonlijk. Een keuze die je op dit punt moet maken is de zithouding.

  Voorovergebogen geeft de minste luchtweerstand, en dus minder energieverlies. Het oogt ook sportief. Deze fietsen hebben vaak een recht stuur en harder zadel. De meesten geven de voorkeur aan een wat rechtere, comfortabele zithouding. Daarbij horen vaak een (licht) gebogen stuur en zachter zadel. 

  Wij hebben diverse soort elektrische fietsen getest:

 • vering-fiets

  Vering

  Zowel de zadelpen als de voorvork kan geveerd zijn. Dit geeft extra comfort, maar per fiets verschilt hoe stug of juist week de vering is.

  Het is niet zo dat een fiets zonder vering per se écht oncomfortabel is. Op vlak wegdek zul je het verschil vaak niet eens merken. 

  De sportievere fietser geeft soms de voorkeur aan weinig of zelfs geen vering. Wil je de vering testen tijdens een proefrit, pak dan bijvoorbeeld wat drempels en klinkerwegen mee.

   

 • banden-fiets

  Brede banden en zadel

  Bredere banden geven extra comfort, ook omdat de bandenspanning lager mag zijn. Bredere banden leiden op een e-bike niet tot zwaarder trappen.

  Op de band zelf staat de breedte. Standaard is dat ongeveer 37 mm, vanaf ongeveer 47 mm is extra comfortabel.

  Het zadel kan verschillen in hardheid en breedte. Je krijgt pas een goede indruk bij een lange proefrit. Gelukkig kun je indien nodig een zadel makkelijk vervangen.

3
Kopen en proefrijden

4
Soorten elektrische fietsen

 • Koopadvies 1 Elektrische fiets

  E-bike

  Een elektrische fiets is ideaal voor recreatief gebruik, woon-werkverkeer en om naar school te gaan. De elektrische ondersteuning van een e-bike stopt rond de 25 km/h en er geldt geen helm- en verzekeringsplicht. Bekijk de voor- en nadelen.

  Lees ook:
  Elektrische fietsen

 • Koopadvies 1 Elektrische fiets speed pedelec

  Speed pedelec

  Een speed pedelec is een extra snelle e-bike die tot 45 km/u elektrisch ondersteunt. Hij heeft een blauw kenteken en is minimaal WA verzekerd. Als bestuurder moet je een helm dragen en een bromfietsrijbewijs hebben.

  Lees ook:
  Speed pedelecs

 • Koopadvies 1 Elektrische fiets bakfiets

  Elektrische bakfiets

  Handig voor al je kinderen of spullen moet vervoeren. Er zijn 2 soorten elektrische bakfietsen: tweewielers en driewielers. Let bij de aanschaf van een bakfiets op de hoogte van de bak en het gebruiksgemak. Voor de motor en accu kies je een combinatie die ook bij de gewone e-bikes goed uit de test komt.

  Lees ook:
  Elektrische bakfietsen

5
Goedkope versus dure e-bikes

In het algemeen onderscheiden goedkopere e-bikes zich op de volgende punten van duurdere:

 • Goedkope voorwielmotor en goedkope sensoren.
  Een voorwielmotor voelt niet zo natuurlijk aan en vraagt meer gewenning, maar volstaat voor sommigen wel. De maximale kracht kan te beperkt zijn voor heuvelachtig terrein.

 • Soms eenvoudig uitgevoerd: minimale displays, geen vering.
 • De kwaliteit van de componenten is vaak minder. De kans dat de fiets lang meegaat zonder problemen is kleiner dan bij duurdere exemplaren.
 • De kwaliteit van de accu kan soms slecht zijn of relatief snel verslechteren.
 • De stabiliteit van het frame kan ontoereikend zijn. Zeker als je zelf wat zwaarder bent of hard de bocht door gaat, kan dit merkbaar zijn.
 • Onderhoud, reparatie en garantie zijn soms matig geregeld.
 • De fietsen worden niet altijd rijklaar geleverd. Je moet soms zelf onderdelen monteren of afstellen. 

Een andere manier om niet al te veel geld uit te geven aan een e-bike is het ombouwen van je normale fiets tot elektrische.

 

Goedkope Elektrische Fiets

6
De beste elektrische fietsen volgens bezitters

We vroegen aan 3400 leden van ons internetpanel hoe tevreden ze zijn met hun e-bike. Als het gaat om algemene merktevredenheid, staan de wat duurdere merken in de top 3:

 • Flyer
 • Kalkhoff
 • RIH

Wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding vallen ook QWIC en Stella positief op. Lees meer over het beste merk e-bike volgens gebruikers als het gaat om tevredenheid, mankementen en prijs-kwaliteitverhouding.

Elk jaar test de Consumentenbond tientallen elektrische fietsen.
Bekijk de Beste uit de Test

7
Tweedehands fiets of leasen?

 • besparen op aankoop fiets

  Tweedehands elektrische fiets kopen

  Koop je een tweedehands e-bike, dan moet je vooral letten op de staat van de accu. Voor een goede beoordeling is een lange proefrit of een bezoek aan een fietsenzaak met accutester nodig. Weet dat een nieuwe accu al snel €500 en bij sommige merken zelfs meer dan €1000 kost.

 • E-bike collectief Consumentenbond

  Een e-bike leasen

  Met het E-bike collectief lease je een elektrische fiets voor een vast bedrag per maand. Inclusief onderhoud, verzekering en garantie op de accu (voor de hele looptijd). Dat kan via de Consumentenbond.

  Ga naar het E-bike collectief en schrijf je in of bekijk het aanbod.

   

 • fietsenwinkel

  Leasefiets via het werk

  Vanaf 2020 is het mogelijk voor een "fiets van de zaak" te kiezen. Zo'n leasefiets heeft 4% bijtelling; voor minder dan €70 per jaar rijd je op een e-bike. Als je een reiskostenvergoeding kreeg, vervalt die vaak. Daarmee is het vooral bij een reisafstand tot 10 a 15 km aantrekkelijk.

8
Maak de juiste keuze

Wil je weten welke elektrische fiets het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste elektrische fiets. 

Help mij kiezen

Efiets

Hulp nodig of vragen?

Wil je weten hoe lang je kunt fietsen op een volle accu? Waar je de accu op kunt laden? En waar je op moet letten als je een tweedehands elektrische fiets koopt? Stel je vraag op het forum of deel je ervaring.

 

Naar het forum