icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Elektrische fiets kopen: waar let je op?

Wil je zonder veel moeite heuvel op of tegen de wind in fietsen? Dan is een e-bike de ideale oplossing. Maar waar moet je op letten als je een elektrische fiets gaat kopen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Help mij kiezen

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Kies de juiste motorpositie, versnellingen en accugrootte

 • elektrische-fiets-motor

  Motor: voor, midden of achter

  De middenmotor is het meest populair omdat die het meest natuurlijk aanvoelt. Alsof je zelf meer kracht en uithoudingsvermogen bezit. Midden- en achtermotoren zijn het krachtigst: prettig in heuvelachtig terrein.

  De voorwielmotor heeft als voordeel dat het goedkoper is en wanneer je de pedalen licht trapt, krijg je al maximale elektrische ondersteuning. De midden- en achterwielmotoren vragen altijd wat pedaalkracht. De ondersteuning bij voorwielmotoren reageert soms met vertraging en vraagt gewenning. Meer over de motor

  Help mij bij het kiezen van een e-bike

 • elektrische-fiets-versnelling

  Naafversnelling of derailleurversnelling

  Je kunt kiezen voor een naafversnelling of een derailleurversnelling. Beide hebben voor- en nadelen. Met een naafversnelling kun je ook bij stilstand schakelen en heb je meestal een dichte kettingkast. Dit kost minder onderhoud. 

  Voor Nederlandse omstandigheden zijn de 7 of 8 verzetten van de gemiddelde naafversnelling meestal voldoende. Wil je meer dan 11 versnellingen of wil je een hele sportieve fiets, dan kun je voor een derailleur kiezen. Die heeft wel meer onderhoud nodig, al kun je dat door de (half) open kettingkast wel makkelijker zelf doen.

 • Artikel besparen op je elektrische fiets

  Accu en actieradius

  De efficiëntie van de motor, de weerstand van de fiets en vooral de capaciteit van de accu bepalen hoe ver je kunt fietsen met een e-bike. In onze test komen sommige fietsen wel 2 keer zo ver op een acculading dan andere.

  Bedenk goed waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Korte of lange fietstochten? Want een zware accu kan de prijs aardig opdrijven. En dat is zonde als je de accu eigenlijk niet nodig hebt. Meer over accu's of vergelijk geteste fietsen.

2
Elektrische fiets kopen in een winkel

3
Soorten elektrische fietsen

 • Koopadvies 1 Elektrische fiets

  Elektrische fiets

  Een elektrische fiets is ideaal voor recreatief gebruik, woon-werkverkeer en om naar school te gaan. De elektrische ondersteuning van een e-bike stopt rond de 25 km/h en er geldt geen helm- en verzekeringsplicht. Bekijk de voor- en nadelen.

  Meer over elektrische fietsen

 • Koopadvies 1 Elektrische fiets speed pedelec

  Speed pedelec

  Een speed pedelec is een e-bike waarmee je met ondersteuning snelheden tot 45 km/h haalt. Hij heeft een blauw kenteken en is minimaal WA verzekerd. Als bestuurder moet je een helm dragen en een bromfietsrijbewijs hebben.

  Meer over speed pedelecs

 • Koopadvies 1 Elektrische fiets bakfiets

  Elektrische bakfiets

  Er zijn 2 soorten elektrische bakfietsen: een tweewieler en een driewieler. Let bij de
  aanschaf van een bakfiets op de hoogte van de bak en hoeveel vermogen de motor
  levert.

  Meer over elektrische bakfietsen

4
Reviews van 3 soorten e-bikes

 • Goedkope Elektrische Fiets

  Goedkope elektrische fiets

  Na elke jaarlijkse e-biketest krijgen we vaak de vraag: 'Waarom testen jullie geen echt goedkope elektrische fietsen?' Daarom ook een review van enkele e-bikes onder de €1000. Het kwaliteitsverschil tussen de duurdere en deze goedkope e-bikes is groot.

  Review goedkope elektrische fiets

   

 • Sparta F8E

  Elektrische fiets met voorwielmotor

  De Sparta F8e is een voorbeeld van een elektrische fiets met een gemiddelde prijs met voorwielmotor. Met een prettige lage instap en een grote actieradius bij de hoogste ondersteuning.

  Review Sparta F8e

 • Batavus Stream

  Dure elektrische fietsen

  De Batavus Stream is een voorbeeld van een wat duurdere elektrische fiets van boven de €2000. Hij scoort goed in onze test vanwege de hoge actieradius, de prettige middenmotor en de goede hydraulische velgremmen.

  Review Batavus-stream

5
De beste elektrische fietsen met de minste mankementen volgens bezitters

Elk jaar test de Consumentenbond tientallen elektrische fietsen. We vroegen aan 3400 leden van ons internetpanel hoe tevreden ze zijn met hun e-bike. Als het gaat om algemene merktevredenheid, staan de wat duurdere merken in de top 3: Flyer, Kalkhoff en RIH. Wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding vallen ook QWIC en Stella positief op. 

Meer over de beste merken elektrische fietsen volgens bezitters of bekijk de beste elektrische fietsen uit de test.

6
Besparen op de kosten

 • elektrische-fiets-contructiekit

  Je gewone fiets elektrisch maken

  Om kosten te besparen kun je een gewone fiets ombouwen tot elektrische fiets. Om een fiets om te bouwen heb je naast een ombouwset ook technische kennis en ervaring nodig. Controleer of de ombouwset inclusief verzendkosten en garantie is. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de fiets wel geschikt is als elektrische fiets.

  Meer over je fiets ombouwen

 • besparen op aankoop fiets

  Tweedehands elektrische fiets kopen

  Koop je een tweedehands e-bike, dan moet je vooral letten op de staat van de accu. Voor een goede beoordeling is een lange proefrit of een bezoek aan een fietsenzaak met accutester nodig. Weet dat een nieuwe accu al snel €500 en bij sommige merken zelfs meer dan €1000 kost.

  Meer over tweedehands elektrische fiets

 • fietsenwinkel

  Fiets kopen met fietsplan

  Werknemers kunnen nog steeds via een fietsplan een nieuwe fiets aanschaffen. Sinds 2015 geldt dat deze aftrekpost net zoals de parkeervergoeding en het bedrijfsuitje fiscaal onder dezelfde post werkkostenregeling valt.

  Meer over fietsplan

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Wil je weten hoe lang je kunt fietsen op een volle accu? Waar je de accu op kunt laden? En waar je op moet letten als je een tweedehands elektrische fiets koopt? Stel je vraag op het forum of deel je ervaring.

Community-channel

Topics over elektrische fietsen