icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Versnellingen en ketting van een elektrische fiets

Kies je voor onderhoudsarme naafversnelling of sportievere derailleurversnelling? Wil je meer comfort met traploze of automatische versnellingen? En is riemaandrijving in plaats van een ketting nuttig?
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 10 december 2019

elektrische-fiets-versnelling

Naafversnelling of derailleurversnelling

Bij het kopen van een e-bike moet je ook kiezen tussen naafversnelling of derailleurversnelling. De naafversnelling is bij e-bikes het populairst. Maar de sportieve fietser kiest vaker een derailleurversnelling.

Naafversnelling

Een naafversnelling heeft tandwielen die verwerkt zijn in het midden van het achterwiel (de naaf). Schakelen doe je meestal met een draaihandvat.

Voordelen:

 • Minder onderhoud, door afgeschermde tandwielen. En meestal een dichte kettingkast.
 • Schakelen bij stilstand.
 • Traploze versnellingen mogelijk.
 • Automatisch schakelen mogelijk.

Nadelen:

 • Goed schakelen vraagt even inhouden met trappen.
 • Duurder in aanschaf.
 • Onderhoud is duurder. Je kunt het niet zelf doen.
 • Meer dan 11 versnellingen komt eigenlijk niet voor. En 9 tot 11 versnellingen is zeer zeldzaam.

Derailleurversnelling

Een derailleurversnelling heeft zichtbare tandwielen en een open kettingkast. Schakelen doe je meestal door de hendels met je duim in te drukken. 

Voordelen:

 • Schakelt sportief en snel. Ook tijdens het trappen.
 • Goedkoper in aanschaf.
 • Meer keuze aan sportieve fietsen.
 • Meer keuze uit fietsen met 9 of meer versnellingen.
 • Onderhoud doe je makkelijker zelf.

Nadelen:

 • Veel vaker onderhoud nodig.
 • Schakelen bij stilstand kan niet. 
 • Geen traploze versnellingen mogelijk. Automatisch schakelen kan beperkt. 

Bekijk geteste e-bikes met naafversnelling en met derailleur.

Hoeveelheid versnellingen

Veel e-bikes hebben 7 of 8 versnellingen. Voor Nederlandse omstandigheden is dat meestal prima. Een hoger aantal versnellingen kan nuttig zijn, als je regelmatig de heuvels of zelfs bergen in gaat.

Maak je veel kilometers, dan kun je bij de naafversnelling 8 versnellingen overwegen. Die wordt vaak als iets betrouwbaarder en handiger gezien dan die met 7 versnellingen. Bij een derailleurversnelling hebben fietsen met 9 of meer versnellingen vaak hogere kwaliteit onderdelen.

Traploze versnelling

Er zijn ook traploze versnellingssystemen (van het type Enviolo NuVinci) waarbij je niet hoeft te kiezen uit vaste versnellingen. Hiermee hoef je je niet te ergeren aan een versnelling die nèt te licht is en de volgende net te zwaar. Tussen de laagste en hoogste stand heb je als het ware een oneindig aantal versnellingen. De juiste stand kies je met een draaihendel.  

Automatisch schakelen

Bij de meeste e-bikes moet je zelf schakelen. Dat vinden veel fietsers het prettigst. Anderen vinden automatisch schakelen fijner, maar dat is vrij prijzig. Vooral bij het afremmen naar en vertrekken vanuit stilstand scheelt dit een hoop schakelen.

De meeste fietsen die automatisch kunnen schakelen hebben ook traploze versnellingen. Je stelt dan het gewenste traptempo in en de fiets regelt verder alles zelf. Deze variant wordt aangeboden onder de merknaam Enviolo (NuVinci) Automatic. Nadeel hiervan is dat het duur is en je een grotere kans hebt op gebreken.

Ketting of riem

Sommige fietsen hebben een riem in plaats van de standaard fietsketting. Een riem hoef je niet te smeren. Dit moet je wel af en toe doen bij een ketting, zeker bij een open kettingkast. Maar het regelmatig schoonspuiten van de riem is wel aan te raden.

De levensduur van een riem zou langer moeten zijn. Maar door de hogere aanschafkosten van een fiets met riem is het vaak alleen goedkoper als je regelmatig veel fietst. Zoals bij een grote woon-werkafstand.

Een riemaandrijving is stil, maar een goedgesmeerde ketting is dat ook.

In de typenaam van de fiets staat soms vermeld dat de fiets over een riem beschikt, bijvoorbeeld met de Engelse benaming 'Belt'.

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.