icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

E-bike 267x150

Zorgeloos een e-bike leasen?

Met ons e-bike collectief fiets je voor een vast bedrag per maand! | Lees meer

Gebruikstips

Gebruikstips voor je elektrische fiets

Een accu is het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets. Maar hoe verleng je de levensduur? En moet je nou wel of geen helm dragen op een e-bike? Lees onze tips en adviezen.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Levensduur van de accu verlengen

Bij gemiddeld gebruik kan een accu al tussen de 3 en 5 jaar aanmerkelijk in capaciteit zijn afgenomen. Met deze tips verleng je de levensduur:

  • Zorg dat de accu niet helemaal leeg raakt. Laad hem op voordat de motorondersteuning uitvalt.
  • Laat de fiets nooit meer dan een paar weken met een lege accu staan.
  • Bewaar de accu op kamertemperatuur en bij voorkeur ongeveer halfvol als je de fiets voor meerdere maanden niet gebruikt.
  • Laad de accu nooit op in de vrieskou. Neem hem mee naar binnen en laad op bij kamertemperatuur.
  • Stal de fiets het liefst op een plaats die in de winter niet te koud wordt en in de zomer niet te heet.
  • Pomp de banden regelmatig op en zorg dat de bandenspanning niet te laag wordt, zo verminder je de weerstand en gaat je accu langer mee.
  • Kies de juiste versnelling, zodat je zelf optimaal energie levert.

Accu reviseren of vervangen

Gebruikstips levensduur accu e-bike verlengen

2
Helm en verzekering elektrische fiets?

Iedereen mag op dit moment met een normale e-bike aan het verkeer deelnemen. Je bent niet verplicht verzekerd, je hebt geen rijbewijs nodig en je hoeft geen helm op.

Speed pedelecs

Alleen gebruikers van een speed pedelec (een e-bike die ondersteund 45 km/h haalt) hebben sinds 2017 o.a. een helmplicht, verplichte WA-verzekering en andere positie op de weg. Op Rijksoverheid.nl staat een toelichting op de huidige regels.

Meer over helmplicht

Gebruikstips helmplicht elektrische fiets

3
Fietsnavigatie en laadpunten

Er zijn veel fietsnavigatie-apps en fietsnavigatiesystemen. Een app is goedkoper of zelfs gratis, al moet je er wel een smartphonehouder bij kopen. Voor A naar B navigatie is Google Maps het beste, voor recreatieve tochten zijn bijvoorbeeld de gratis apps van ANWB fietsen, FietsKnoop en route.nl het proberen waard.

Meer over fietsnavigatie

Laadpunten

Niets zo vervelend als een lege accu tijdens een lange fietstocht. Gelukkig zijn er overal in Nederland laadpunten.  Neem wel altijd je eigen oplader mee, dat voorkomt schade en problemen. 

Op verschillende websites vind je een overzicht van laadpunten voor e-bikes, bijvoorbeeld laadpunten in: NederlandBelgie (Vlaanderen), en Duitsland. Je kunt ook gebruikmaken van de routeplanner van de Fietsersbond: vink onder locaties/POI's het vakje voor 'oplaadpunt e-bike' aan om ze op de kaart te zien.

 

Gebruikstips oplaadpunten nederland e-bike

4
Onderhoud en reparatie

Een elektrische fiets moet je goed onderhouden. Zeker de motor, elektronica en accu hebben regelmatig aandacht nodig. Daarnaast is een onderhoudsbeurt aan te raden omdat sommige fabrikanten regelmatig onderhoud als voorwaarde stellen voor fabrieksgarantie.

Fietsenwinkel

Vaak is de eerste beurt inbegrepen bij de prijs van de fiets als je die via een fietsenwinkel koopt. Sommige fietsenmakers bieden verschillende typen onderhoudsbeurten aan: een basisbeurt en een uitgebreide onderhoudsbeurt. Let op: niet alle fietsenmakers onderhouden de elektrische onderdelen van elk merk. Dit komt omdat ze daarvan geen dealer zijn of de juiste uitleesapparatuur of onderdelen niet hebben.

Online kopen

Wil je een elektrische fiets online kopen? Het is belangrijk om te kijken of de webwinkel onderhoudsbeurten uitvoert. Sommige webwinkels bieden de mogelijkheid om bij een bepaald bedrijf het onderhoud te laten plegen voor een gereduceerd tarief. Ga alleen naar een fietsenzaak waar de webwinkel een deal mee heeft gesloten.

Wil je geen onderzekerheid over onderhoud en reparatie en ook verzekerd zijn bij diefstal, kijk dan ook eens naar ons e-bike leasecollectief

Meer over onderhoud en reparatie.

Gebruikstips onderhoud en reparatie elektrische fiets

5
Je e-bike verzekeren

Elektrische fietsen zijn vaker verzekerd dan gewone fietsen omdat ze vaak duurder zijn: ongeveer 80% van alle nieuwe e-bikes zijn verzekerd. E-bikes zijn helaas gewild bij het dievengilde. Je loopt een veel hogere kans dat je e-bike gestolen wordt, dan je auto.

De meeste mensen verzekeren hun e-bike als ze hem kopen in de fietsenwinkel, terwijl je elders, of online, vaak een betere en/of voordeligere verzekering voor jouw e-bike kunt afsluiten. Optioneel kan dat ook met pechhulp; wat bij e-bikes handig kan zijn bij een elektrisch problem tijdens een lange rit en je fiets dan zwaar trapt zonder ondersteuning.

Wij helpen je graag op weg met onze keuzehulp fietsverzekeringen

Lees meer over je e-bike verzekeren.

Gebruikstips_watmoetjedoengestolen_NW

6
Afdanken

Wat doe je met je oude fiets als je een nieuwe hebt? De fietsenmaker kan de oude fiets innemen als je een nieuwe koopt. Maar je kunt jouw fiets ook wegbrengen naar een gemeentelijk inzamelpunt. Sommige gemeentes halen afgedankte fietsen op. Controleer bij je gemeente hoe dat geregeld is.

In veel plaatsen zijn werkplaatsen waar mensen met een verstandelijke handicap fietsen opknappen. Wordt de fiets opgehaald, dan wordt soms nog bekeken of hij nog op te knappen is.

Komt hij wel bij het afval terecht? Dan worden de onderdelen op de juiste manier verwerkt. De materialen worden gerecycled en schadelijke stoffen worden milieuvriendelijk verwerkt.

Lees meer over het afdanken van je oude fiets.

Artikel afdanken fiets

Hulp nodig of vragen?

Wil je weten hoe lang je kunt fietsen op een volle accu? Waar je de accu op kunt laden? En waar je op moet letten als je een tweedehands elektrische fiets koopt? Stel je vraag op het forum of deel je ervaring.

 

Naar het forum