icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je elektrische fiets

Een accu is het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets. Maar hoe verleng je de levensduur? En moet je nou wel of geen helm dragen op een e-bike? Lees onze tips en adviezen.

1

Levensduur van de accu verlengen

Bij gemiddeld gebruik kan een accu al tussen de 3 en 5 jaar behoorlijk in capaciteit zijn afgenomen. Met deze tips verleng je de levensduur:

 • Zorg dat de accu niet helemaal leeg raakt. Laad hem op voordat de motorondersteuning uitvalt.
 • Laat de fiets nooit meer dan een paar weken met een lege accu staan.
 • Gebruik je de fiets een paar maanden niet? Bewaar de accu dan op kamertemperatuur en bij voorkeur ongeveer halfvol.
 • Laad de accu nooit op in de vrieskou. Neem hem mee naar binnen en laad op bij kamertemperatuur.
 • Stal de fiets het liefst op een plaats die in de winter niet te koud wordt en in de zomer niet te heet.
 • Pomp de banden regelmatig op en zorg dat de bandenspanning niet te laag wordt. Zo verminder je de weerstand en gaat je accu langer mee.
 • Kies de juiste versnelling, zodat je zelf optimaal energie levert.

Lees ook Accu reviseren of vervangen.

Gebruikstips levensduur accu e-bike verlengen

2

Je e-bike verzekeren

In tegenstelling tot een speed pedelec, is verzekeren van een gewone e-bike niet verplicht. E-bikes zijn vanwege de hogere waarde helaas wel gewild bij dieven. Je loopt een veel hogere kans dat je e-bike gestolen wordt, dan je auto.

Ongeveer de helft van de e-bikes is tegen diefstal verzekerd. De meeste mensen verzekeren hun e-bike als ze hem kopen in de fietsenwinkel, terwijl dat niet altijd de goedkoopste optie is. Ook de voorwaarden tussen verzekeringen kunnen behoorlijk verschillen.

De beste verzekering

Wij hebben alle voorwaarden van fietsverzekeringen vergeleken en op basis van 6000 profielen bepaald welke verzekering de beste premies heeft. Bekijk de beste fietsverzekering of kies welke bij je past via onze keuzehulp.

Naast diefstalverzekering kun je eventueel schade aan je eigen e-bike verzekeren (casco verzekering) of pechhulp erbij nemen.

Lees meer over je e-bike verzekeren.

Gebruikstips_watmoetjedoengestolen_NW

3

Fietsnavigatie en laadpunten

Er zijn veel fietsnavigatie-apps en fietsnavigatiesystemen. Een app is goedkoper of zelfs gratis, al moet je er wel een smartphonehouder bij kopen. Voor A naar B-navigatie is Google Maps het beste, voor recreatieve tochten zijn bijvoorbeeld de gratis apps van ANWB fietsen, FietsKnoop en route.nl het proberen waard.

Meer over fietsnavigatie

Laadpunten

Niets zo vervelend als een lege accu tijdens een lange fietstocht. Gelukkig zijn er overal in Nederland laadpunten. Neem wel altijd je eigen oplader mee, dat voorkomt schade en problemen. 

Op verschillende websites vind je een overzicht van laadpunten voor e-bikes, bijvoorbeeld laadpunten in: NederlandBelgie (Vlaanderen), en Duitsland. Je kunt ook gebruikmaken van de routeplanner van de Fietsersbond: vink onder locaties/POI's het vakje voor 'oplaadpunt e-bike' aan om ze op de kaart te zien.

 

Gebruikstips oplaadpunten nederland e-bike

4

Onderhoud en reparatie

Een elektrische fiets moet je goed onderhouden. Het is verstandig af en toe aandrijfsysteem, versnellingen en ketting te (laten) controleren. Er staan namelijk meer krachten op dan bij een normale fiets. Achterstallig onderhoud is dan ook eerder schadelijk voor een elektrische fiets. 

Fietsenwinkel

Vaak is de eerste beurt inbegrepen bij de prijs van de fiets als je die via een fietsenwinkel koopt. Sommige fietsenmakers bieden verschillende typen onderhoudsbeurten aan: een basisbeurt en een uitgebreide onderhoudsbeurt. Let op: niet alle fietsenmakers onderhouden de elektrische onderdelen van elk merk. Dit komt omdat ze daarvan geen dealer zijn of de juiste uitleesapparatuur of onderdelen niet hebben.

Online kopen

Wil je een elektrische fiets online kopen? Het is verstandig om te kijken of de webwinkel onderhoudsbeurten uitvoert. Sommige webwinkels bieden de mogelijkheid om bij een bepaald bedrijf het onderhoud te laten plegen voor een gereduceerd tarief. Ga alleen naar een fietsenzaak waar de webwinkel een deal mee heeft gesloten.

Meer over onderhoud en reparatie.

Gebruikstips onderhoud en reparatie elektrische fiets

5

Helm en verzekering elektrische fiets?

Iedereen mag met een normale e-bike aan het verkeer deelnemen. Een helm, rijbewijs en verzekering zijn niet verplicht. Het dragen van een helm vermindert de kans op ernstig letsel wel flink. Zeker voor kwetsbaardere groepen zoals kinderen en ouderen is een fietshelm verstandig om te overwegen.

Speed pedelecs

Gebruikers van een speed pedelec (een e-bike die ondersteund 45 km/h haalt) hebben sinds 2017 onder meer een helmplicht, verplichte WA-verzekering en andere positie op de weg. Op Rijksoverheid.nl staat een toelichting op de huidige regels.

Meer over de helmplicht.

Gebruikstips helmplicht elektrische fiets

6

Duurzaamheid en levensduur

Hoe duurzaam is een elektrische fiets? Als vervanger van de gewone fiets levert hij meer gemak. Maar ook veel extra milieubelasting. Als je de scooter of auto vervangt - zelfs als die elektrisch zijn - is de e-bike een duurzamere keuze. De levensduur van een e-bike is wel veel korter dan die van een gewone fiets.

Lees meer over de duurzaamheid en levensduur van e-bikes.

Afdanken

En wat doe je met je oude fiets als je een nieuwe hebt? De fietsenmaker kan de oude fiets innemen als je een nieuwe koopt. Je kunt je fiets ook wegbrengen naar een gemeentelijk inzamelpunt. En in veel plaatsen zijn werkplaatsen waar mensen met een verstandelijke handicap fietsen opknappen.

Lees meer over het afdanken van je oude fiets.

Duurzaam accu ebike

7

Tevreden over je elektrische fiets?

Help anderen met een review over jouw elektrische fiets.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Dit gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.

 • Ga naar het reviewformulier van elektrische fietsen.
 • Selecteer het merk en type van de elektrische fiets waar je een review over wilt schrijven.
 • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
 • Beantwoord alle overige vragen over het product.
 • Vul je e-mailadres in.
 • Klik op de knop 'Verstuur review'.
review-e-bike_1200x800px

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun elektrische fiets? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Naar het forum