! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onderhoudsbeurt elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft vaker een onderhoudsbeurt nodig dan een fiets zonder ondersteuning. Dat komt door gevoelige onderdelen zoals de motor, elektronica en accu. Sommige fabrikanten stellen regelmatig onderhoud als voorwaarde voor fabrieksgarantie.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:23 april 2021

reparatie-werkplaats-e-bike

Onderhoudsbeurt elektrische fiets

Als je een elektrische fiets koopt bij een fietsenwinkel is de eerste servicebeurt vaak gratis. Op een tweede en derde krijg je soms nog korting. Daarna betaal je de volle prijs en wordt het een onderhoudsbeurt genoemd. Sommige fietsenmakers bieden verschillende typen onderhoud aan: een kleine beurt, een basisbeurt of een grote beurt. Niet alle fietszaken onderhouden e-bikes van elk merk. Bijvoorbeeld omdat ze daarvan geen dealer zijn of de juiste uitleesapparatuur en onderdelen niet hebben.

Basisbeurt

Een basisonderhoudsbeurt bestaat vaak uit:

 • remmen controleren en afstellen
 • versnelling controleren en afstellen
 • naven controleren en afstellen
 • balhoofd (stuur) controleren en afstellen
 • trapas controleren en afstellen
 • verlichting controleren en afstellen
 • ketting spannen en smeren
 • banden controleren en op spanning brengen
 • wiel(en) richten en paken spannen
 • bouten en moeren vastdraaien
 • software updaten
 • elektrische contactpunten behandelen

Uitgebreide onderhoudsbeurt

Bij uitgebreid onderhoud wordt de elektrische fiets meestal ook nog helemaal schoongemaakt. Dit kost ongeveer €30 extra. Wat er verder gedaan wordt, verschilt per fietsenwinkel.

Flinke prijsverschillen

We hebben de prijzen van een basisbeurt bij 40 fietsenzaken bekeken en deze liepen uiteen van €50 tot €110. De richtprijs - dit is een scherpe, gangbare prijs - voor een onderhoudsbeurt ligt rond de €60. Dat is zonder vervangende onderdelen.

Online kopen en onderhoud

Onderhoud kan duurder zijn als je een elektrische fiets online koopt. Een beurt zit dan meestal niet bij de verkoopprijs inbegrepen. Sommige webwinkels maken afspraken met bedrijven over onderhoud. Daar kun je dan tegen gereduceerd tarief terecht. Als je naar een andere fietsenzaak gaat, betaal je soms een hoger tarief voor een onderhoudsbeurt. De eigenaar zit dan niet te wachten op een fiets die je online hebt gekocht.

Bovaggarantie

Fietsenmakers die aangesloten zijn bij Bovag geven 3 maanden garantie op een onderhoudsbeurt en reparaties. Meer over de garantie op een elektrische fiets.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke elektrische fietsen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste elektrische fiets

Popup E-bike 1200x800

Lees ook: