icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onderhoudsbeurt elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft vaker een onderhoudsbeurt nodig dan een fiets zonder ondersteuning. Dat komt door gevoelige onderdelen zoals de motor, elektronica en accu. Sommige fabrikanten stellen regelmatig onderhoud als voorwaarde voor fabrieksgarantie.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:9 januari 2024

reparatie-werkplaats-e-bike

Onderhoudsbeurt elektrische fiets

Als je een elektrische fiets koopt bij een fietsenwinkel is de eerste servicebeurt vaak gratis. Op een tweede en derde servicebeurt krijg je soms nog korting. Daarna betaal je de volle prijs en wordt het een onderhoudsbeurt genoemd.

Verschillende onderhoudsbeurten

Sommige fietsenmakers bieden verschillende typen onderhoud aan: een kleine beurt, een basisbeurt of een grote beurt. Niet alle fietsenzaken onderhouden e-bikes van elk merk. Bijvoorbeeld omdat ze daarvan geen dealer zijn of de juiste uitleesapparatuur en onderdelen niet hebben.

Basisbeurt

Een basisonderhoudsbeurt bestaat vaak uit:

 • Remmen controleren en afstellen.
 • Versnelling controleren en afstellen.
 • Naven controleren en afstellen.
 • Balhoofd (stuur) controleren en afstellen.
 • Trapas controleren en afstellen.
 • Verlichting controleren en afstellen.
 • Ketting spannen en smeren.
 • Banden controleren en op spanning brengen.
 • Wiel(en) richten en spaken spannen.
 • Bouten en moeren vastdraaien.
 • Software updaten.
 • Elektrische contactpunten behandelen. 

Uitgebreide onderhoudsbeurt

Bij uitgebreid onderhoud wordt de elektrische fiets meestal ook nog helemaal schoongemaakt. Dit kost ongeveer €30 extra. Wat er verder gebeurt, verschilt per fietsenwinkel.

Flinke prijsverschillen

We hebben in 2021 de prijzen van een basisbeurt bij 40 fietsenzaken bekeken. Deze verschilden van €50 tot €110. De scherpe en veelvoorkomende prijs voor een onderhoudsbeurt ligt rond de €60. Dat is zonder vervangende onderdelen. Door de hoge inflatie kunnen prijzen weer wat hoger liggen.

Online kopen en onderhoud

Onderhoud kan duurder zijn als je een elektrische fiets online koopt. Een beurt zit dan meestal niet bij de verkoopprijs inbegrepen. Sommige webwinkels maken afspraken met bedrijven over onderhoud. Daar kun je dan tegen gereduceerd tarief terecht. Als je naar een andere fietsenzaak gaat, betaal je soms meer voor een onderhoudsbeurt. De eigenaar zit dan niet te wachten op een fiets die je online hebt gekocht.

Bovaggarantie

Fietsenmakers die aangesloten zijn bij Bovag geven 3 maanden garantie op een onderhoudsbeurt en reparaties. Meer over de garantie op een elektrische fiets.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.