icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je elektrische fiets repareren, verkopen of weggeven

Een kapotte fiets kan meestal weer gerepareerd worden. Maar als je een nieuwe fiets hebt gekocht, wat doe je dan met je oude? Lees onze tips en adviezen om je oude elektrische fiets repareren, verkopen of weggeven.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 11 december 2019

Artikel afdanken fiets

Je e-bike repareren

Een fiets repareren hoort bij het gewone onderhoud. Klein onderhoud kunnen veel mensen zelf. De fietsenmaker is de aangewezen persoon om grotere of lastige reparaties uit te voeren, zoals het vervangen van een versleten ketting of een kapot wiel. Een grote opknapbeurt kan best prijzig zijn, maar is goedkoper dan de hele fiets vervangen.

Chemisch verval bij de accu

Bij elektrische fietsen is de accu vaak een zwakke schakel. Door chemisch verval loopt de capaciteit langzaam terug. Bij korte ritten merk je daar niets van, maar als je vaker met een lege accu staat wordt het vervelend. De fiets is dan vaak nog in goede staat, dus is vervangen of reviseren van de accu een goede optie. Dat is niet goedkoop, want een nieuwe of gereviseerde accu voor een elektrische fiets kost honderden euro's.

Een oude accu kun je bij de fietsenmaker of bij het gemeentelijke inzamelpunt inleveren. De accu wordt dan op de juiste manier verwerkt, zodat zo veel mogelijk van de materialen worden hergebruikt en er geen giftige stoffen vrijkomen.

Weggeven of verkopen

Heb je je oude fiets vervangen voor een nieuwe en wil je er vanaf? Verkoop je fiets dan op bijvoorbeeld Marktplaats of geef je fiets weg aan een (sport)vereniging, kringloopwinkel of goede-doelenwinkel.

Niet weggooien maar apart inleveren

Is een elektrische fiets niet meer te repareren of is de techniek te ver verouderd? Dan zit er niets anders op dan hem af te danken. De fietsenmaker zal hem innemen als je een nieuwe fiets koopt. Maar je kunt een fiets ook zelf wegbrengen naar een gemeentelijk inzamelpunt. Sommige gemeentes halen afgedankte fietsen op. Controleer bij je gemeente hoe dat geregeld is.

In veel plaatsen zijn werkplaatsen waar mensen met een arbeidsbeperking fietsen opknappen. Wordt de fiets opgehaald, dan wordt soms nog bekeken of hij nog op te knappen is. De fiets kan dan toch nog een tweede leven krijgen.

Komt hij wel bij het afval terecht, dan worden de onderdelen op de juiste manier verwerkt. De materialen kunnen worden gerecycled en schadelijke stoffen zoals zware metalen die soms voorkomen in elektrische onderdelen, kunnen milieuvriendelijk verwerkt worden.

Benieuwd naar de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf elektrische fietsen.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.