icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tweedehands elektrische fiets

Met een tweedehands elektrische fiets kun je honderden euro's besparen. Maar let goed op de kwaliteit van de accu en pas op met e-bikes die ouder zijn dan 7 of 8 jaar. Wij geven tips voor het kopen van een tweedehands e-bike.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 11 december 2019

Artikel waar moet je op letten kopen elektrische fiets

De kwaliteit van elektrische fietsen is sterk toegenomen en veel fietsers hebben hun oude e-bike ingeruild voor een nieuw exemplaar. Fietsverkopers hebben hierdoor veel tweedehands e-bikes staan. De vraagprijs van deze fietsen is meestal honderden euro's goedkoper dan de nieuwprijs. Dat kan interessant zijn. Al scheelt het soms niet veel met een nieuwe goedkope e-bike. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands e-bike?

Accu

De staat van de accu zegt veel over de staat van de fiets. Bij inruil heeft de inkoper de fiets vaak met de computer verbonden. Zo kan hij de actieradius van de accu controleren. Dit is de afstand die je met 1 acculading kunt afleggen.

Verminderde actieradius

De actieradius loopt na een aantal jaren sterk terug. Afhankelijk van de gefietste kilometers en hoe vaak de accu is opgeladen. Dus vraag de verkoper of je een lange proefrit op de fiets mag maken. En beoordeel hoeveel kilometers je nog met deze accu kunt fietsen.

Een accu reviseren kan goedkoper zijn dan een accu vervangen. 

Gebruik van de accu

Ga na of de accu bij langdurige stilstand wel regelmatig is opgeladen. Anders kan de capaciteit of inhoud flink zijn teruggelopen. Dit is belangrijk bij een tweedehands e-bike die weinig is gebruikt.

Ook hier geldt: maak een lange proefrit voor het beoordelen van de actieradius. Of vraag of de verkoper de accu met een batterijtester doormeet.

Leeftijd

Een tweedehands elektrische fiets van een paar jaar oud brengt bij inruil en tweedehands verkoop nog aardig wat geld op. Is een fiets ouder dan 7 of 8 jaar en is de accu in matige staat? Dan is hij vrijwel onverkoopbaar. De actieradius van deze fietsen valt sterk tegen.

Andere beoordelingspunten

Je moet bij het kopen van een tweedehands elektrische fiets natuurlijk ook op andere punten letten. 

  • Bekijk ons onderzoek naar de tevredenheid van e-bike bezitters. Sommige merken zjin gemiddeld wat betrouwbaarder dan andere.
  • Functioneert alles? Let op: remmen, verlichting en versnellingen.
  • Is er nergens grote slijtage? Kijk bijvoorbeeld naar de remblokjes, het zadel en de handvatten.
  • Werken alle versnellingen nog? Kun je het stuur en de zadelpen nog in hoogte en hoek verstellen?
  • Voel je weerstand tijdens het fietsen zonder ondersteuning?
  • Veroorzaakt een slag in het wiel geen trilling tijdens het fietsen?
  • Heeft de fiets veel roestvorming?

Benieuwd naar de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.