icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Speed pedelec: regels & tips

Met een speed pedelec kun je ondersteund snelheden halen van 45 km/u. Deze snelle e-bike heeft een gele kentekenplaat. Je moet een bromfietsrijbewijs hebben en een helm is verplicht.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 19 november 2019

Regels speed pedelec

Een speed pedelec lijkt vanaf de buitenkant veel op een normale e-bike. Het grote verschil is dat de ondersteuning niet bij 25 km/u wordt afgebouwd, maar doorgaat tot 45 km/u. Daarom moet je sinds 2017 een helm dragen om een speed pedelec te mogen besturen.

Daarnaast zijn er eisen:

  • Je moet een WA-verzekering voor je fiets afsluiten voordat je de weg op gaat.
  • De minimale leeftijd is 16 jaar en je moet in het bezit zijn van het rijbewijs AM: het bromfietsrijbewijs.
  • De fiets moet een kenteken hebben. Dat is de gele plaat die we al kennen van de bromfiets.

Het kenteken van een speed pedelec kost geld: zo'n €100 om het kenteken op naam van de koper te zetten (tenaamstelling).

Tips voor veilig gebruik 

  • Een speed pedelec mag niet op het fietspad komen als bromfietsen daar verboden is.
  • Op de rijbaan mag je maximaal 45 km/u.
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom mag je maximaal 40 km/u.
  • Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom mag je maximaal 30 km/u.

Gashendel

Omdat het wettelijk gezien een bromfiets is, mag de fabrikant de speed pedelec voorzien van een gashendel. In de praktijk komt het niet veel voor. Dan bepalen niet de sensoren in het fietsframe hoeveel elektrische ondersteuning gegeven wordt, maar jijzelf. Tot een bepaalde snelheid (in de praktijk zo'n 20 km/u) hoef je niet mee te trappen. Daarboven moet je meetrappen om sneller te gaan. Bij veel speed pedelecs kost het flinke inspanning om tot de eindsnelheid van 45 km/u te komen.

Helmplicht speed pedelec

Sinds begin 2017 geldt een helmplicht voor speed pedelec-gebruikers. De wetgever ziet een speed pedelec (een e-bike met een hogere ondersteunde topsnelheid) als een bromfiets. Je hoeft geen dichte bromfietshelm te dragen, maar wel minimaal een speed-pedelec-helm die aan de NTA 8776-richtlijn voldoet.   

Dat is nu vastgelegd in Nederland, in andere landen geldt een andere norm die een bromfietshelm voorschrijft.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.