icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Speed pedelec

Met een speed pedelec kun je ondersteund snelheden halen van 45 km/u. De fiets heeft per begin 2017 een gele kentekenplaat, de bestuurder moet een bromfietsrijbewijs hebben en er geldt een helmplicht.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Bijgewerkt op:  20 november 2017


Regels speed pedelec

Een speed pedelec lijkt vanaf de buitenkant veel op een normale e-bike. Het grote verschil is dat de ondersteuning niet bij 25 km/u wordt afgebouwd, maar doorgaat tot 45 km/u. Daarom geldt vanaf begin 2017 een helmplicht voor de bestuurder van een speed pedelec.

Daarnaast zijn er nog aanvullende eisen:

  • Je moet een WA-verzekering voor de fiets afsluiten, voordat je de weg op gaat.
  • De minimale leeftijd is 16 jaar en je moet in het bezit zijn van het rijbewijs AM: het bromfietsrijbewijs.
  • De fiets moet een kenteken hebben. Dat is de gele plaat die we al kennen van de bromfiets.

Het kenteken van een speed pedelec kost geld: zo'n €100 om het kenteken op naam van de koper te zetten (tenaamstelling). Meer weten over de gewone elektrische fiets of een elektrische bakfiets?

Tips voor veilig gebruik 

  • Een speed pedelec mag niet op het fietspad komen als bromfietsen daar verboden is.
  • Op de rijbaan mogen speed pedelecs maximaal 45 km/u.
  • Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 40 km/u.
  • Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 30 km/u.

Gashendel

Omdat het wettelijk gezien een bromfiets is, mag de fabrikant de speed pedelec voorzien van een gashendel. In de praktijk komt het niet veel voor. Dan bepalen niet de sensoren in het fietsframe hoeveel elektrische ondersteuning gegeven wordt, maar jijzelf. Tot een bepaalde snelheid (in de praktijk zo'n 20 km/u) hoef je niet mee te trappen. Daarboven moet je meetrappen om sneller te gaan. Bij alle speed pedelecs kost het flinke inspanning om tot de eindsnelheid van 45 km/u te komen.

Helmplicht speed pedelec

Vanaf begin 2017 geldt een helmplicht voor speed pedelec-gebruikers, niet voor normale e-bike-gebruikers. Want de wetgever ziet een speed pedelec (een e-bike met een hogere ondersteunde topsnelheid) dan als een bromfiets.

Het zag er even naar uit dat je een echte bromfietshelm moest gaan dragen. Dat valt gelukkig mee, het wordt een veel lichtere fietshelm die een groter deel van het hoofd beschermt.

Dat is nu vastgelegd in Nederland, in andere landen geldt een andere norm die een bromfietshelm voorschrijft. Op rijksoverheid.nl staat een toelichting op de huidige regels.

Van blauw naar geel

Had je begin 2017 al een speed pedelec? Dan rijd je nog rond met een blauwe kentekenplaat (snorfiets). Tussen eind november 2016 en 1 april 2017 komt er een brief van de RDW binnen. Binnen een maand daarna ontvang je een gele kentekenplaat en het nieuwe kentekenbewijs. En daarna moet je dus een helm op!

Benieuwd naar de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf elektrische fietsen.

Nieuwste artikelen