icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij elektrische fietsen testen

In totaal hebben wij 38 goed verkrijgbare elektrische fietsen getest. In deze test is de actieradius scherper beoordeeld. Verder hebben we vooral aandacht besteed aan de elektrische ondersteuning en rijeigenschappen.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


In de test van elektrische fietsen heeft het testteam bij alle elektrische fietsen verschillende metingen uitgevoerd. Er is gemeten wat de fiets weegt. Verder is beoordeeld hoe sterk de motorondersteuning is en hoe snel en vloeiend deze wordt aangepast aan de omstandigheden.

Bekijk welke elektrische fietsen als Beste uit de Test komen of vergelijk alle elektrische fietsen.

Actieradius

Een belangrijk meetcijfer bij de elektrische fiets is de actieradius. Dit getal zegt hoeveel kilometer de accu energie levert zonder tussentijds op te laden. Om de fietsen goed te kunnen vergelijken wordt dit gemeten met de zwaarste ondersteuning.

Omdat de actieradius in de praktijk steeds groter wordt, zijn de ranges in 2012 verhoogd. Vanaf 2015 worden de fietsen nog zwaarder belast in de bepaling van de actieradius. Dit betekent dat de testresultaten vanaf 2015 niet één op één vergelijkbaar zijn met die uit 2014 omdat de actieradius in 2015 'strenger' beoordeeld is. Binnen alle jaartests zijn de testresultaten onderling uiteraard wel vergelijkbaar. Ook in 2016 is de actieradiusmeting opnieuw vastgesteld. Daarom zijn de geteste e-bikes in 2016 qua actieradius ook niet vergelijkbaar met de fietsen uit 2015.

E-bikes met impulse-motor

Sommige Gazelle- en Kalkhoff-modellen hebben een zogenoemde Impulse-motor. Dit zijn e-bikes met een middenmotor waarbij de motor de pedalen aandrijft en niet het achter- of voorwiel, die bij de sterkste ondersteuning en bij zware belasting een boost geeft. Deze boost is een tijdelijke verhoging van het maximale vermogen of trekkracht (tot 70 Nm koppel). Daardoor kun je bijvoorbeeld nog makkelijker vanuit stilstand een steile helling op fietsen. In onze relatief zware testcyclus wordt de boost bovengemiddeld vaak aangesproken, waardoor het stroomverbruik hoog is en de actieradius relatief laag. De boost is instelbaar door de dealer, bij een mildere instelling zal het stroomverbruik afnemen en de actieradius toenemen.

Pedelec versus e-bike

Men spreekt vaak over 'elektrische fietsen' of 'e-bikes', maar eigenlijk is de juiste benaming 'fiets met elektrische trapondersteuning' of 'pedelec' (afkorting van Pedal Electric Cycle). Want een e-bike is feitelijk een elektrische snorfiets die zonder zelf te trappen te gebruiken is. Een e-bike is daarom verzekeringsplichtig en heeft een kenteken. Ook in de fietsenbranche heeft men het bijna nooit over een pedelec.

Damesfietsen

Er is alleen met damesfietsen getest, omdat elektrische fietsen meer als damesfiets dan als herenfiets worden verkocht. Het frame van een damesfiets heeft een veel makkelijkere instap, maar is iets minder stijf dan een herenframe met extra horizontale stang. Een damesfiets heeft daardoor een iets minder 'strak' rijgedrag dan een herenframe. In de test is echter voornamelijk gelet op de technische kwaliteiten van de fietsen, die voor dames- en herenfietsen gelijk zijn.

Er is geen levensduurtest uitgevoerd, maar het testteam heeft wel technische problemen ervaren. De meeste problemen deden zich voor in de elektronica.

Weten welke elektrische fietsen het beste scoren? Bekijk de testresultaten.

Lees meer over de predicaten Beste uit de Test en Beste Koop.

Bekijk de beste elektrische fiets Vergelijk alle elektrische fietsen

Nieuwste artikelen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg