icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiets elektrisch maken

Wil je een gewone fiets (laten) ombouwen naar een elektrische fiets? Met een ombouwset kun je een gewone fiets elektrisch maken, maar hiervoor moet je wel handig zijn. Controleer eerst of jouw fiets wel geschikt is.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:9 januari 2024

Fiets elektrisch maken 1200x800

Je fiets ombouwen

Met een ombouwset kun je een gewone fiets elektrisch (laten) maken. Hiervoor heb je wel technische kennis en ervaring nodig.

Als je niet weet hoe je de crank en trapas van je fiets kunt (de-)monteren, laat dan een vakman je fiets ombouwen. Controleer ook de garantievoorwaarden en vergelijk deze met andere aanbieders.

Zelf een elektrische fiets maken

Check bij de fietsfabrikant of leverancier of jouw fiets wel geschikt is. Van sommige merken en types is bekend dat de frames en vooral de voorvork niet sterk genoeg zijn. Dan wordt ombouwen sterk afgeraden. 

Afhankelijk van het gemonteerde remsysteem (velgrem, schijfrem, rollerbrake of trommelrem) moet dit misschien worden aangepast of vervangen.

Onderdelen ombouwset

Een ombouwset bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

  • Voor- of achtervelg met ingebouwde elektromotor of middenmotor.
  • Sensor (meestal een magnetische bewegingssensor voor bij de trapas).
  • Accu (meestal weg te werken onder bagagedrager).
  • Lader voor de accu.
  • Motor- en/of accumanagement.
  • Display voor op het stuur.
  • Vervangende remhendels of remsensoren voor motoronderbreking.
  • Bedradingsset.

We hebben ook een aantal sets gevonden die zonder accu worden geleverd. Zorg dus dat de set aan je wensen voldoet. Bij sommige systemen is alle techniek in het wiel gebouwd.

Fabrikanten ombouwsets

In onderstaande tabel kun je direct doorklikken naar verschillende importeurs/fabrikanten. Het overzicht is niet compleet en de aangeboden sets zijn door ons niet getest.

 Naam Prijzen vanaf 
 E-Bike-Efos  €475
 ebikeonline.nl  €500
 eBike-Kit  €600 
 Fietsunie.nl  €500
 fon.bike  €840
 Power Bike  €650
 RAT Holland  €600

Ga je een ombouwset kopen? Controleer dan altijd of de prijs inclusief verzendkosten is. Vraag ook altijd naar de garantievoorwaarden en vergelijk deze met andere aanbieders.

Verzekering

Ga je een gewone fiets elektrisch maken? Dan is het verstandig om een fietsverzekering af te sluiten of je fietsverzekering aan te passen omdat je dure onderdelen monteert.

Toch liever een kant-en-klare e-bike? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf elektrische fietsen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.