icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Elektrische fiets

Een elektrische fiets biedt net dat 'steuntje in de rug' dat je bij optrekken, tegenwind en een helling nodig hebt. Een goede e-bike gaat ondersteund niet sneller dan 25 km/u en er geldt geen helm- en verzekeringsplicht.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:22 augustus 2018

elektrische-fiets-vrouw-fietsen-stad

Een elektrische fiets is ideaal voor woon-werkverkeer, om naar school te gaan en natuurlijk voor recreatief gebruik. En ook als je slecht ter been bent kan een e-bike een uitkomst zijn. De e-bike vergroot je mobiliteit omdat je met minder inspanning verder en indien gewenst sneller kunt fietsen.

Voordelen:

  • Comfortabel: minder inspanning nodig, zeker bij tegenwind of heuveltje op.
  • Sneller fietsen, waardoor het eerder een alternatief vormt voor OV of auto.
  • Milieuvriendelijk in vergelijking met een auto of brommer.

Nadelen:

  • Behoorlijk duur in aanschaf.
  • Onderhoud bij fietsenmaker is prijziger dan bij een gewone fiets.
  • Beperkte actieradius.

Meer over de voor- en nadelen van elektrische fietsen.

Maximaal 25 km/u

De ondersteuning van een elektrische fiets stopt bij 25 km/u. Hierdoor heb je geen helmplicht en geen (WA-)verzekeringsplicht. Als de fiets een hogere snelheid ondersteunt - zoals een speed pedelec -, dan is het voor de wet een snorfiets. Voor een snorfiets worden ook hogere eisen aan het frame en de remmen gesteld. Je mag natuurlijk wel op eigen kracht een hogere snelheid bereiken.

Geen gashendel

Een 'gashendel' zoals op een scooter, is zonder WA-verzekering niet toegestaan. Daarom moet een elektrische fiets een systeem hebben om de motorassistentie af te stemmen op de beweging van de fietser. De gelijkmatigheid van ondersteuning is belangrijk in de test van elektrische fietsen.

Sommige duurdere modellen hebben wel een knopje voor parkeerassistentie. Daarmee kan de motor tot 6 km/u worden aangezet. Dat is handig als je de fiets aan de hand hebt of via een hellingbaan omhoog moet om een fietsenstalling uit te komen.

Bewegingssensor of krachtsensor

De meeste e-bikes die nu verkocht worden, hebben enkel een bewegingssensor, ook wel rotatiesensor genoemd. De duurdere fietsen hebben soms een krachtsensor of een combinatie van de 2 sensoren. Een nadeel van fietsen met uitsluitend een bewegingssensor is dat het vaak een halve trapomwenteling duurt voordat de motor gaat assisteren. Zeker een helling op rijden vanuit stilstand vraagt dus even veel eigen kracht voordat de motor mee gaat helpen.

Een goede krachtsensor kent dit nadeel niet. Deze sensor registreert dat je kracht zet en stemt daar het vermogen van de motor veel directer en vloeiender op af.

Plaats van de motor en accu

De plaats van de motor is van belang voor het versnellingssysteem waarvoor je kiest. De motor kan ingebouwd zijn in het voor- of achterwiel of bij de trapas.

  • Met de motor in het achterwiel zijn meestal alleen derailleurversnellingen mogelijk.
  • Met de motor in het voorwiel of bij de trapas kan de fiets een naafversnelling hebben en rollerbrakes, een bepaald type onderhoudsarme remmen. Naafversnellingen zijn voor dagelijks gebruik handiger dan een derailleur, omdat je ook bij stilstand kunt schakelen en de kettingkast gesloten is (dus minder onderhoud).
  • Met een middenmotor regel je het motortoerental via de versnellingen. Je kunt daardoor wat sneller optrekken en makkelijker bergop fietsen. Helling op is hij efficiënter, waardoor je in heuvelachtig gebied een groter bereik hebt.

Voor de stabiliteit van de fiets is het goed als de motor en de accu zo laag mogelijk zijn ingebouwd. In sommige gevallen maakt de motor in het voorwiel de fiets wat minder wendbaar.

Display en beveiliging

De elektronica van de fiets bedien je met een display op het stuur of met extra knopjes bij de handvatten. Een afneembaar display maakt deel uit van de beveiliging en werking van de fiets.

In sommige gevallen zijn het display en de fiets daadwerkelijk met een unieke codering aan elkaar gekoppeld. Als display en fiets elkaar niet 'herkennen', stopt de ondersteuning na een aantal kilometers. Alleen de officiële fietsdealer kan de herkenning via zijn computer instellen. Ook de accu's van sommige fietsen zijn zo gecodeerd. Beide technieken verlagen het diefstalrisico.

Fietsendrager

Elektrische fietsen zijn wel flink zwaarder dan vergelijkbare stadsfietsen. Hierdoor zijn ze lastiger hanteerbaar bij het stallen en minder makkelijk te vervoeren op een fietsendrager op de auto.

Benieuwd naar de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf elektrische fietsen.