icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Elektrische fiets kiezen

Een elektrische fiets biedt net dat 'steuntje in de rug' dat je bij het optrekken, tegenwind en een helling nodig hebt. Hoe hard kun je met een e-bike en hoe kies je het exemplaar dat bij je past? Je leest het in onderstaand artikel.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:9 januari 2024

De beste e-bikes

Met een elektrische fiets of e-bike trap je lichter omdat de elektrische motor je ondersteuning geeft. Je moet nog wel altijd zelf mee trappen. Volledig vooruitbewegen op de motor, zoals bij een scooter, is verboden.

Ondersteuningsstanden

Bij fietsen met een krachtsensor kun je de mate van ondersteuning instellen met standen op het stuur. Van geen elektrische ondersteuning tot de maximale kracht die de motor kan leveren. Deze sensor vind je meestal bij een middenmotor.

Een rotatie- of snelheidssensor vind je vaak terug op goedkopere fietsen en bij de meeste voorwielmotoren. Bij deze sensoren kun je met de ondersteuningsstanden alleen de maximale snelheid veranderen (bijvoorbeeld tot 18 of tot 25 km per uur). Bij dit soort fietsen levert de e-bike altijd de maximale kracht. Je kunt niet kiezen om zelf wat meer werk te doen, bijvoorbeeld uit gezondheidsoverwegingen.

Lees meer over:
Motoren en sensoren

Maximaal 25 km per uur

De ondersteuning van een gewone elektrische fiets mag wettelijk gezien niet hoger zijn dan 25 km per uur. Net boven de 25 km per uur wordt de ondersteuning minder. En vanaf de 26 à 28 km per uur moet je zelf alle kracht leveren. Extra krachtige e-bikes, zogenoemde speed pedelecs, bieden ondersteuning tot 45 km per uur, maar die zijn duurder in aanschaf en hebben een helm- en verzekeringsplicht.

Keuzes bij aanschaf van je e-bike

Je kunt de door ons geteste e-bikes vergelijken of gewoon voor de beste e-bikes kiezen. Sommige zaken, zoals zitpositie en het versnellingssysteem, hangen af van je eigen behoefte.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.