! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope elektrische fiets

Zijn goedkope elektrische fietsen net zo goed als hun duurdere soortgenoten? Het kwaliteitsverschil tussen de duurdere en goedkope e-bikes is soms groot. Wij geven koopadvies. 

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:4 mei 2021

Goedkope Elektrische Fiets

Prijs heeft invloed op de kwaliteit

De gemiddelde verkoopprijs van een elektrische fiets ligt ruim boven de €2000. Er zijn ook e-bikes die de helft of nog minder kosten. Ook al kun je niet zeggen dat een dubbel zo dure fiets 2 keer zo goed is, in het algemeen hebben goedkopere e-bikes wel nadelen. Gebruik je je e-bike regelmatig en voor een langere periode, dan zijn er vaak goede redenen om meer te betalen. Enkele verschillen zul je tijdens proefritten op de goedkope en een duurdere e-bike kunnen ervaren, maar tegen sommige nadelen loop je mogelijk pas na enige tijd aan.

Bij goedkopere fietsen zijn onderdelen regelmatig minder duurzaam. Zo zien we vaak kwalitatief mindere versnellingsonderdelen en accu’s. De kans dat je er na enkele jaren problemen mee krijgt, is daarmee groter. Ook zijn de remmen vaak minder krachtig en slechter te doseren. Het frame, de afwerking en het display zijn vaak eenvoudiger. Gebruik je de fiets alleen voor korte ritjes in de stad, dan is over deze nadelen nog wel heen te stappen.

Meer accuproblemen en matige aandrijving

Goedkoop kan uiteindelijk duurkoop blijken. In ons tevredenheidsonderzoek van e-bikes blijkt dat bij goedkopere fietsen de kans op bepaalde mankementen toch flink groter is, bijvoorbeeld een defecte accu. In de prijsklasse van €1000 tot €1500 zie we 50% meer gemelde defecte accu’s dan in hogere prijsklasses. En dat is bij fietsen tot 4 jaar oud. Bij een hogere leeftijd neemt dit verschil verder toe.

Het grootste minpunt van de goedkoopste elektrische fietsen dat je bij iedere rit merkt, zit hem in de elektrische aandrijving. Meer specifiek de motor en de daaraan gekoppelde sensor. Goedkopere fietsen hebben bijna altijd een voorwielmotor die je vooruit trekt, in combinatie met een rotatiesensor. Duurdere fietsen hebben een vaker een middenmotor met krachtsensor, dat voelt voor de meesten prettiger en natuurlijker aan. Een krachtsensor vind je zelden bij fietsen onder de €1750.

Kenmerken goedkope elektrische fietsen

In het algemeen onderscheiden goedkopere e-bikes zich op de volgende punten:

 • De e-bikes hebben doorgaans een goedkope voorwielmotor en goedkope sensoren. Een voorwielmotor voelt niet zo natuurlijk aan en vraagt meer gewenning, maar volstaat voor sommigen wel. Meer over de verschillen met de middenmotor.
 • Vaak geven ze te weinig ondersteuning onder zware omstandigheden. Dan moet je heuvel-op zelf nog steeds veel kracht zetten.
 • De displays bieden vaak minimale informatie en zijn zeer karig. We zien soms alleen ledlichtjes die de ondersteuningstand en de acculading aangeven.
 • Het comfort is soms beperkt. Voorvork- en/of zadelpenvering ontbreekt vaak en ook bredere banden (vanaf zo'n 47 mm breed) die extra vering geven zie je vaak alleen terug op duurdere fietsen.
 • De kwaliteit van de componenten is vaak minder. De kans dat de fiets lang meegaat zonder problemen is kleiner dan bij duurdere exemplaren.
 • De kwaliteit van de accu soms relatief snel verslechteren. Soms gebruiken fabrikanten goedkope accu's (uit restpartijen). In ons laatste tevredenheidsonderzoek werden in de prijsklasse van €1000 tot €1500 ongeveer 50% meer gemelde defecte accu’s gemeld dan in hogere prijsklasses.
 • De stabiliteit van het frame is bij de meeste bekende merken tegenwoordig wel in orde. Bij goedkopere e-bikes wil het frame nog wel eens een zwak punt zijn. Zeker als je zelf wat zwaarder bent of hard de bocht door gaat, kan dit merkbaar zijn.
 • De remmen zijn soms een zwak punt. In plaats van mechanische remmen (zoals rollerbrakes of v-brakes), zijn hydraulische velg- of schijfremmen geschikter voor de hogere snelheid van e-bikes.

Video-reviews goedkopere e-bikes

In onze uitgebreide test ligt de focus op e-bikes met middenmotoren. We hebben ook goedkopere fietsen met achter- en voorwielmotor bekeken in een video-review:

 • De Decathlon B’twin Elops 900, een instap e-bike van €1100 met achterwielmotor en veiligere hydraulische schijfremmen.
 • Goedkopere e-bikes zien er niet altijd even hip of mooi uit. De Watt e-bike bewijst dat je voor onder de €1500 toch op iets speciaals kunt rijden.
 • De Muto e-bike is een stadsfiets van €1700 met voorwielmotor, een handig kliksysteem voor dragers en ook kenmerken van duurdere fietsen, zoals een 8-versnellingsnaaf, riemaandrijving en nette afwerking.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke elektrische fietsen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste elektrische fiets

Popup E-bike 1200x800

Service na aankoop

Verschillende supermarkten en bouwmarkten verkopen met enige regelmaat goedkope e-bikes. Ze bieden deze aan voor heel aantrekkelijke prijzen. Bedenk dan:

 • Waar kan ik terecht voor onderhoud, reparatie en garantie? Soms zijn er afspraken met fietsreparateurs, maar niet altijd.
 • De fietsen worden niet altijd rijklaar geleverd. Je moet soms zelf onderdelen monteren of afstellen. 
 • Als er iets kapot gaat, hoe kom ik dan aan vervangende onderdelen?

Is een bepaalde elektrische fiets ook bij de fietsenhandel verkrijgbaar? Leg deze vraagprijs dan naast de online aanbieding. Onderzoek of het prijsverschil het hele pakket wat de vakhandel levert, goedmaakt.

Lees ook: