icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope elektrische fiets

Zijn goedkope elektrische fietsen net zo goed als hun duurdere soortgenoten? Het verschil in kwaliteit tussen de duurdere en goedkope e-bikes is soms groot. Wij geven koopadvies. 
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 4 mei 2021

Goedkope Elektrische Fiets

Prijs heeft invloed op de kwaliteit

De gemiddelde verkoopprijs van een elektrische fiets ligt ruim boven de €2000. Er zijn ook e-bikes die de helft of nog minder kosten. Maar je kunt niet zeggen dat een fiets die 2 keer zo duur is ook 2 keer zo goed is.

Nadelen goedkope elektrische fiets

Meestal hebben goedkopere e-bikes wel nadelen. Gebruik je je e-bike regelmatig en voor een langere periode, dan zijn er vaak goede redenen om meer te betalen. Een aantal verschillen tussen goedkope en duurdere e-bikes ontdek je tijdens proefritten. Maar sommige nadelen ontdek je pas nadat je de fiets een tijd gebruikt. 

Duurzaamheid en kwaliteit

Bij goedkopere fietsen zijn onderdelen vaak minder duurzaam. De kwaliteit van versnellingsonderdelen en accu's is minder. De kans dat je er na een paar jaar problemen mee krijgt, is daarmee groter. Ook zijn de remmen vaak minder krachtig en slechter te doseren. Het frame, de afwerking en het display zijn vaak eenvoudiger.

Gebruik je de fiets alleen voor korte ritjes in de stad, dan is over deze nadelen nog wel heen te stappen.

Meer kans op problemen

Goedkoop kan uiteindelijk duurkoop blijken. Uit ons tevredenheidsonderzoek van e-bikes wordt duidelijk dat bij goedkopere fietsen de kans op mankementen toch flink groter is.

Kapotte accu

Een voorbeeld is een kapotte accu. In de prijsklasse van €1000 tot €1500 worden 50% meer kapotte accu's gemeld dan in hogere prijsklassen. En dat is bij fietsen tot 4 jaar oud. Bij een hogere leeftijd wordt dit verschil groter.

Verminderde elektrische aandrijving

Het grootste minpunt van de goedkoopste elektrische fietsen is de elektrische aandrijving. Hiermee wordt de motor en de daaraan gekoppelde sensor bedoeld. En dit merk je bij elke rit.

Goedkopere fietsen hebben bijna altijd een voorwielmotor die je vooruit trekt, gecobineerd met een rotatiesensor. Duurdere fietsen hebben vaker een middenmotor met krachtsensor. Dat voelt voor de meeste mensen prettiger en natuurlijker aan. Een krachtsensor vind je bijna nooit bij fietsen onder de €1750.

Kenmerken goedkope elektrische fietsen

In het algemeen onderscheiden goedkopere e-bikes zich op de volgende punten:

 • De e-bikes hebben meestal een goedkope voorwielmotor en goedkope sensoren. Een voorwielmotor voelt niet zo natuurlijk aan. Je moet er meer aan wennen, maar het is voor sommigen wel voldoende. Meer over de verschillen met de middenmotor.
 • Vaak geven ze te weinig ondersteuning onder zware omstandigheden. Dan moet je heuvel-op zelf nog steeds veel kracht zetten.
 • De displays geven vaak minimale informatie. We zien soms alleen ledlichtjes die de ondersteuningstand en de acculading aangeven.
 • Het comfort is soms beperkt. Voorvork- en/of zadelpenvering ontbreekt vaak. En ook bredere banden (vanaf zo'n 47 mm breed) die extra vering geven zie je vaak alleen terug op duurdere fietsen.
 • De kwaliteit van de onderdelen is vaak minder. De kans dat de fiets lang meegaat zonder problemen is kleiner dan bij duurdere exemplaren.
 • De kwaliteit van de accu verslechtert naar verhouding snel. Soms gebruiken fabrikanten goedkope accu's (uit restpartijen). In ons laatste tevredenheidsonderzoek werden in de prijsklasse van €1000 tot €1500 ongeveer 50% meer kapotte accu’s gemeld dan in hogere prijsklassen.
 • De stabiliteit van het frame is bij de meeste bekende merken tegenwoordig wel in orde. Bij goedkopere e-bikes wil het frame nog wel eens een zwak punt zijn. Dit merk je vooral als je zelf wat zwaarder bent of hard de bocht door gaat.
 • De remmen zijn soms een zwak punt. In plaats van mechanische remmen, zoals rollerbrakes of v-brakes zijn hydraulische velg- of schijfremmen geschikter voor de hogere snelheid van e-bikes. 

Video-reviews goedkopere e-bikes

In onze uitgebreide test ligt de focus op e-bikes met middenmotoren. We hebben ook goedkopere fietsen met achter- en voorwielmotor bekeken in een video-review:

 • De Decathlon B’twin Elops 900, een instap e-bike van €1100 met achterwielmotor en veiligere hydraulische schijfremmen.
 • Goedkopere e-bikes zien er niet altijd even hip of mooi uit. De Watt e-bike bewijst dat je voor onder de €1500 toch op iets speciaals kunt rijden.
 • De Muto e-bike is een stadsfiets van €1700 met voorwielmotor en een handig kliksysteem voor dragers. Ze heeft kenmerken van duurdere fietsen, zoals een 8-versnellingsnaaf, riemaandrijving en een nette afwerking.

Service na aankoop

Verschillende supermarkten en bouwmarkten verkopen regelmatig goedkope e-bikes. Ze bieden deze aan voor heel aantrekkelijke prijzen. Bedenk dan:

 • Waar kan ik terecht voor onderhoud, reparatie en garantie? Soms zijn er afspraken met fietsreparateurs, maar niet altijd.
 • De fietsen worden niet altijd rijklaar geleverd. Je moet soms zelf onderdelen monteren of afstellen. 
 • Als er iets kapot gaat, hoe kom ik dan aan vervangende onderdelen?

Is een bepaalde elektrische fiets ook bij de fietsenhandel verkrijgbaar? Leg deze vraagprijs dan naast de online aanbieding. Onderzoek of het prijsverschil het hele pakket wat de vakhandel levert, goedmaakt.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.