icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voordelen en nadelen van de elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft voordelen en nadelen. Zo is een e-bike milieuvriendelijk, snel en comfortabel. Maar helaas is de fiets ook behoorlijk duur. En de accu beperkt de afstand die je kunt afleggen.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert Auto, Fiets & ReizenBijgewerkt op:23 september 2022

Gazelle Orange C8

Voordelen

  • Comfortabel: Dankzij de elektrische ondersteuning fiets je licht en comfortabel. Ook met tegenwind of als je tegen een heuvel op fietst. Zo kom je niet meer bezweet op kantoor of school aan.
  • Ideaal voor lange afstanden: Je legt makkelijker grote afstanden af zonder moe te worden. Zorg wel voor een goede accu.
  • Snel: Je kunt langer met een hoge snelheid fietsen dan bij een gewone fiets. Bijvoorbeeld 25 kilometer per uur. Op korte afstand - zeker in de stad -  is de e-bike vaak even snel of sneller dan de brommer of auto.
  • Milieuvriendelijker dan de auto of brommer: Je vermindert de uitstoot, wat in de stad extra nuttig is. Zelfs vergeleken met andere elektrische voertuigen is de e-bike duurzamer.

Nadelen

  • Behoorlijk duur in aanschaf: Een elektrische fiets kopen is naar verhouding duur. Wel zijn er flinke prijsverschillen: ze zijn er voor minder dan €1000, maar een luxer exemplaar van een bekend merk kost al snel 2 tot 3 keer zoveel. Je kunt ook een tweedehands e-bike kopen. 
  • Beperkte actieradius: De capaciteit van de accu kan te krap zijn. Zeker als de accu na verloop van tijd slechter wordt. Fietsen zonder elektrische ondersteuning gaat op sommige e-bikes heel wat zwaarder dan bij een gewone fiets.
  • Onderhoud en reparaties zijn naar verhouding duur. Door de elektrische onderdelen zijn het onderhoud en reparaties duurder dan bij een normale fiets.
  • De duurzaamheid en levensduur van e-bikes is flink minder dan normale fietsen.
  • Relatief zwaar: Een elektische fiets is al snel 5 kg zwaarder dan een vergelijkbare normale fiets. Veel e-bikes hebben loop-/duwassistentie. Zo is het makkelijker om de fiets bijvoorbeeld in of uit een berging te halen. De fietsdrager op je auto wordt door de elektrische fiets zwaarder belast. 

Naar werk en school

Een elektrische fiets is ideaal voor woon-werkverkeer en om naar school te gaan. Daarom worden de fietsen steeds populairder. Zeker als je langere afstanden aflegt, is het een goed alternatief voor de auto of het openbaar vervoer.

Duurzaamheid

Of een elektrische fiets duurzaam is hangt af van hoe je hem gebruikt. Rijd je er alleen mee in plaats van de normale fiets, dan heeft hij flink wat extra impact op het milieu. Zorg hoe dan ook dat de inhoud of capaciteit van de accu past bij de afstand die je elke dag aflegt. Want een grotere accu maakt een e-bike duurder en milieuonvriendelijker.

Wil je een fiets of elektrische fiets gebruiken voor woon-werkverkeer? Lees dan meer over de fiets van de zaak.

Elektrische fiets vergroot mobiliteit

Een e-bike kan ook heel waardevol zijn als je slecht ter been bent. Een elektrische fiets vergroot je wereld, je kunt een grotere afstand afleggen. Je kunt zonder veel inspanning fietsen. Dit is perfect als je conditie niet meer zo goed is en je toch graag mooie fietstochten maakt. 

Lage instap

Het damesframe wordt het meest verkocht. Dit komt omdat het op- en afstappen met dit frame makkelijker is. Tegenwoordig wordt dit ook wel een frame met lage instap genoemd. Sommige modellen hebben een extra lage instap. De buis tussen stuur en trappers loopt niet recht, maar juist gebogen of met een hoek.

Gewone of elektrische fiets?

Of je kiest voor een gewone fiets of een elektrische fiets hangt af van de kilometers die je aflegt, je fysieke conditie en je eigen wensen. 

Speed pedelec

Voor langere afstanden kun je bijvoorbeeld ook een speed pedelec kopen. Deze fiets geeft elektrische ondersteuning tot 45 kilometer per uur: een stuk sneller dan een gewone elektrische fiets. Hiervoor heb je wel een helm en verzekering nodig.

Elektrische bakfiets

Vervoer je regelmatig spullen? Dan is een elektrische bakfiets ook heel handig. Zeker in de stad is dit een goed alternatief voor de auto.

Benieuwd naar de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf elektrische fietsen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.