icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fiets van de zaak met fietsplan

Een fiets van de zaak is op verschillende manieren mogelijk. Zo is er sinds 2020 een fietsplan waarbij je voor nog geen tientje per maand een fiets, e-bike of speed pedelec least via je werkgever. Biedt je werkgever dit niet? Dan zijn er vaak andere opties.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 14 januari 2020

Batavus Stream

Makkelijker een fiets van de zaak

Vanaf 1 januari 2020 is het eenvoudiger om te leasen via het fietsplan van de zaak. Krijg je via je werk een fiets, dan betaal je jaarlijks 7% bijtelling. Dit houdt in dat je 7% van de waarde van de leasefiets bij je inkomen optelt. Daarover betaal je belasting volgens de belastingschijf waarin je inkomen valt.

Voorbeeld fietsplan

Bijvoorbeeld de elektrische fiets die je van je werk least, kost €2500. Per jaar betaal je dan een kleine €70 aan extra belasting als je inkomen in het belastingtarief valt van rond de 40%.

Je werkgever betaalt de leasekosten voor je fiets. Die kosten verschillen ook per fiets.

Leaseplan gunstig of niet?

Een fiets leasen via je werkgever klinkt aantrekkelijk. Zo rijd je naar verhouding goedkoop op een elektrische fiets of speed pedelec. Kreeg je reiskostenvergoeding? Deze vervalt als je helemaal overstapt op de fiets of voor de dagen/afstand die je per fiets aflegt.

Bereken je voordeel

Een reiskostenvergoeding kan gunstiger zijn dan een leasefiets via je werkgever. Zeker als je wat verder van je werk woont, bijvoorbeeld 20 km. Gebruik de rekentool van de Fietsersbond om te kijken wanneer een leasefiets goedkoper is.

Private lease

Heeft zakelijke lease voor jou geen voordelen? Of kan leasen bij jouw werkgever niet en wil je wel de voordelen van zorgeloos een elektrische fiets leasen? Dan kun je ook privé een e-bike leasen.

Renteloze lening

Je kunt ook een renteloze lening bij je werkgever aangaan voor het kopen van een (elektrische) fiets. De Belastingdienst heeft meer informatie over de vergoeding voor fietsen.

Belastingvrije vergoeding

Je werkgever mag 1,2% van je loon uitgeven aan belastingvrije extra's via de werkkostenregeling (WKR). Hij moet dus kiezen of hij een belastingvrije vergoeding wil geven. Vaak valt de fiets hier niet onder, omdat dat flink op het totale budget drukt.

Informeer bij je werkgever wat bij jullie het beleid is. Blijft de fiets eigendom van je werkgever en gebruik je hem alleen voor woon-werkverkeer, dan betaal je hierover geen belasting.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.