icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Fiets van de zaak met fietsplan

Een fiets van de zaak is op verschillende manieren mogelijk. Zo is er sinds 2020 een fietsplan waarbij je voor nog geen tientje per maand een fiets, e-bike of speed pedelec least via je werkgever. Biedt je werkgever dit niet? Dan zijn er vaak andere opties.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp     Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 10 oktober 2022

Batavus Stream

Makkelijker een fiets van de zaak

Vanaf 1 januari 2020 is het eenvoudiger om te leasen via het fietsplan van de zaak. Krijg je via je werk een fiets, dan betaal je jaarlijks 7% bijtelling. Dit houdt in dat je 7% van de waarde van de leasefiets bij je inkomen optelt. Daarover betaal je belasting volgens de belastingschijf waarin je inkomen valt.

Voorbeeld fietsplan

Bijvoorbeeld de elektrische fiets die je van je werk least, kost €2500. Per jaar betaal je dan een kleine €70 aan extra belasting als je inkomen in het belastingtarief valt van rond de 40%.

Je werkgever betaalt de leasekosten voor je fiets. Die kosten verschillen ook per fiets.

Leaseplan gunstig of niet?

Een fiets leasen via je werkgever klinkt aantrekkelijk. Zo rijd je naar verhouding goedkoop op een elektrische fiets of speed pedelec. Kreeg je reiskostenvergoeding? Deze vervalt als je helemaal overstapt op de fiets of voor de dagen/afstand die je per fiets aflegt.

Afhankelijk van afstand en aantal reisdagen

Een reiskostenvergoeding kan gunstiger zijn dan een leasefiets via je werkgever. Zeker als je wat verder van je werk woont, bijvoorbeeld 20 km. Dit hangt ook af van hoeveel dagen per week je naar je werk zou fietsen. Bereken voor de dagen dat je naar je werk zou reizen hoeveel vergoeding je dan ontvangt. Die kun je afzetten tegen de kosten van een leasefiets via je werk.

In 2022 is de reiskosten- of thuiswerkvergoeding veranderd. Alleen nog daadwerkelijk gemaakte kosten mogen worden vergoed. De hoogte van de reiskostenvergoeding bleef jarenlang gelijk, maar is nu verhoogd. Tot en met 2022 is het maximaal €0,19 per km, in 2023 €0,21 en in 2024 €0,22. 

Belastingvrije vergoeding

Je werkgever mag 1,2% van je loon uitgeven aan belastingvrije extra's via de werkkostenregeling (WKR). Hij moet dus kiezen of hij een belastingvrije vergoeding wil geven. Vaak valt de fiets hier niet onder, omdat dat flink op het totale budget drukt.

Informeer bij je werkgever wat bij jullie het beleid is. Blijft de fiets eigendom van je werkgever en gebruik je hem alleen voor woon-werkverkeer? Dan betaal je hierover geen belasting. Ook is soms een renteloze lening bij je werkgever mogelijk voor het kopen van een (elektrische) fiets.