icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Garantie elektrische fiets

De meeste fabrikanten geven 2 jaar algemene garantie op een e-bike. Gaat daarna bijvoorbeeld de motor of accu stuk, dan kan dat een dure grap zijn. Bij de verkoper heb je altijd recht op een goed product, maar je recht halen is soms lastig. Met garantie bijkopen voorkom je discussie.

 

Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:9 januari 2024

E-bike accu lopen naast fiets

Algemene garantie

De algemene fabrieksgarantie op een e-bike is meestal 2 jaar. Vaak heb je langere garantie op het frame en soms ook op bepaalde onderdelen, zoals de voorvork. Achteruitgang van de accu-capaciteit is vaak beperkter gedekt. Gaat er iets kapot aan de accu, dan is dat meestal wel volledig gedekt. Volgens de Nederlandse wet heb je recht op een betrouwbaar product van de verkopende partij. Maar er is geen richtlijn voor een complete e-bike. 

Buiten de garantie

Gaat de elektrische motor van je e-bike na 3 jaar kapot? Dan valt dat buiten de garantieperiode. Maar de motor gaat wel eerder kapot dan je zou verwachten als je er niet meer dan gemiddeld mee hebt gefietst. Het lijkt niet juist dat je de vervangingskosten (helemaal) zelf moet betalen. 

Garantie bijkopen

Het kan in de praktijk lastig zijn om je gelijk te halen. Ook al heb je de wet aan jouw kant. Dit komt ook doordat je na een half jaar zelf moet bewijzen dat je het product niet verkeerd hebt gebruikt. Daarom kan het verstandig zijn om garantieverlenging bij te kopen als dit mogelijk is. Zo vermijd je discussie en verlaag je de kans op (mee)betaling van reparatiekosten. 

Langere garantie fabrikanten en winkels

Soms heb je langere garantie van de fabrikant of winkel of kun je dat bijkopen:

  • Standaard 4 jaar garantie op de accu bij e-bikes van het merk Advanced
  • Optioneel 5 jaar EzyRider Garantieplan bij Batavus, Koga en Sparta
  • 5 jaar voor de meeste e-bikes bij de keten van Profile/Bike Totaal indien de fiets daar regelmatig wordt onderhouden
  • 3 tot 5 voor de meeste e-bikes bij de keten van Juizz indien de fiets daar regelmatig wordt onderhouden

Prijzen en voorwaarden

De prijzen van verlengde garantie zijn vaak €150 tot ruim €200. Er zijn vaak wel extra voorwaarden verbonden aan garantieverlenging. Bijvoorbeeld bij het EzyRider Garantieplan: ieder jaar of iedere 4000 kilometer (wat zich eerder voordoet) is regulier onderhoud nodig bij de winkel waar je de e-bike hebt gekocht.

Garantie accu

De garantie op een accu heeft bijna altijd beperkende voorwaarden. Net zoals bij sommige andere slijtage-onderdelen. Vaak wordt een defect aan de accu gedekt. Loopt de maximale accucapaciteit na verloop van tijd terug, dan wordt dit alleen gedekt als dit ongewoon veel is.

Voorwaarden accu

Zo komen vergelijkbare voorwaarden als deze terug bij verschillende fabrikanten:

Wij garanderen dat de accu na 2 jaar of 500 volledige laad- en ontlaadcycli (afhankelijk van wat het eerst wordt bereikt) nog een capaciteit heeft van 60%.

Langere levensduur accu

Als jij de accu niet blootstelt aan extremen en niet meer fietst dan gemiddeld, dan kan een fietsaccu prima jarenlang mee. Zonder dat de capaciteit enorm terugloopt. Lees de tips voor langere levensduur van je accu.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.