! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Garantie elektrische fiets

De meeste fabrikanten bieden 2 jaar algemene garantie op een e-bike. Raakt daarna bijvoorbeeld de motor of accu defect, dan kan dat een flinke kostenpost zijn. Bij de verkoper heb je altijd recht op een deugdelijk product, maar je recht halen is soms lastig. Met garantie bijkopen voorkom je discussie.

 

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:4 mei 2021


Algemene garantie

De algemene (fabrieks)garantie op een e-bike is meestal 2 jaar. De garantie op het frame is vaak langer. De achteruitgang van de accucapaciteit is vaak beperkt gedekt, defecten aan de accu meestal wel volledig. Volgens de Nederlandse wet heb je recht op een deugdelijk product bij de verkopende partij. Voor een e-bike als geheel is hiervoor geen richtlijn en is onduidelijk hoe lang dit precies is.

Als de elektrische motor het begeeft na 3 jaar, buiten de garantieperiode, zonder dat je bovengemiddeld veel gefietst hebt, lijkt dit niet deugdelijk. Ofwel, het defect treedt sneller op dan je redelijkerwijs zou verwachten. Het lijkt dan ook niet juist als je dan zelf de vervangingskosten (helemaal) moet dragen.

Beste merk e-bikes

merk-ebikes-08

Garantie bijkopen

In de praktijk kan het lastig zijn om je gelijk te halen, ook al heb je de wet aan je kant. Dit komt mede doordat je na een half jaar zelf moet bewijzen dat je het product niet verkeerd gebruikt hebt. Al met al kan het - indien mogelijk - verstandig zijn garantieverlenging bij te kopen, als je discussie wilt vermijden en kans op (mee)betaling van reparatiekosten wilt verlagen.

Garantieverlenging kan soms bij fietsfabrikanten zelf, zoals bij:

  • Batavus, Koga, Sparta (5 jaar EzyRider Garantieplan)
  • Flyer (4 jaar Premium-garantie)
  • Giant (3 of 5 jaar fietsverzekering met Giant Verlengde Garantie.

Ook fietswinkels bieden verlengde garantie aan (zoals 5 jaar bij BikeTotaal en Profile).

Prijzen en voorwaarden

De prijzen van verlengde garantie zijn vaak €150 tot ruim €200. Aan de garantieverlenging zijn vaak wel extra voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld bij het EzyRider Garantieplan: ieder jaar, of iedere 4.000 kilometer (wat zich eerder voordoet) regulier onderhoud bij de winkel waar je de e-bike hebt gekocht.

Garantie accu

Net als bij sommige andere slijtage-onderdelen kent de garantie op een accu vrijwel altijd beperkende voorwaarden. Een defect aan de accu wordt vaak gedekt, maar terugloop van de maximale accucapaciteit na verloop van tijd alleen als dit buitensporig is.

Zo komen vergelijkbare voorwaarden als deze terug bij verschillende fabrikanten:

Wij garanderen dat de accu na twee jaar of 500 volledige laad- en ontlaadcycli (afhankelijk van wat het eerst wordt bereikt) nog een capaciteit heeft van 60%.

Zorg je ervoor dat je de accu niet aan extremen blootstelt en fiets je niet bovengemiddeld veel, dan kan een fietsaccu prima jaren meegaan, zonder dat de capaciteit enorm terugloopt. Lees de tips voor langere levensduur van je accu.

 

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke elektrische fietsen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste elektrische fiets

Popup E-bike 1200x800

Lees ook: