icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Per 2017: met fietshelm op speed pedelec

Nieuws
|
Vanaf begin 2017 gaat er wel een helmplicht gelden voor speed pedelec-gebruikers, niet voor normale e-bike-gebruikers. Want de wetgever ziet een speed pedelec (een e-bike met een hogere ondersteunde topsnelheid) dan als een bromfiets.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:6 januari 2017

speed-pedelec-helm

Het zag er even naar uit dat je een echte bromfietshelm moest gaan dragen. Dat valt gelukkig mee, het wordt een veel lichtere fietshelm die een groter deel van het hoofd beschermt.

Dat is nu vastgelegd in Nederland, in andere landen geldt een andere norm die een bromfietshelm voorschrijft. Een helm die voldoet aan deze specifieke Nederlandse norm (NTA 8776) lijkt op een fietshelm, maar kan hogere valsnelheden aan en schermt een groter deel van het hoofd af dan een reguliere fietshelm. De helm zal met name meer bescherming  bieden voor de slapen en de achterkant van het hoofd.

Naast dit verhoogde veiligheidsniveau is er in de norm ook vastgelegd dat:

  • de helm geschikt moet zijn voor gebruik bij fysieke inspanning;
  • de helm het gehoor niet mag belemmeren.

Enkele fietshelmfabrikanten hebben inmiddels informatie naar buiten gebracht over deze specifieke helmen. Medio februari komen er helmen op de markt die voldoen aan de nieuwe norm.

Verschillende maximum snelheden

De speed pedelec mag niet meer op een fietspad komen als bromfietsen daarop verboden is. Daarnaast gelden er verschillende maximum snelheden.

  • Op de rijbaan: 45 km per uur.
  • Op fiets-/bromfietspad buiten de bebouwde kom: 40 per uur.
  • Binnen de bebouwde kom: 30 km per uur.

Meer informatie:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.