icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligheidswaarschuwing Babboe bakfietsen: tijdelijke verkoopstop en terugroepactie

Nieuws
|
De NVWA heeft bakfietsproducent Babboe verplicht om per direct de verkoop van bakfietsen te staken. Ook moet het bedrijf bakfietsen met een ernstig veiligheidsrisico terugroepen. Bij verschillende type bakfietsen is mogelijk een verhoogd risico op framebreuken.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenGepubliceerd op:15 februari 2024

Babboe_WAARSCHUWING 1200x800

Waar gaat het om?

De NVWA heeft op basis van de wettelijke eisen een terugroepactie geëist. Babboe is verplicht om een terugroepactie uit te voeren voor de volgende typen bakfietsen:

  • Babboe City/ City-E/ City Mountain
  • Babboe Curve/ Curve-E/ Curve Mountain
  • Babboe Big/ Big-E
  • Babboe Dog/ Dog-E
  • Babboe Max-E
  • Babboe Mini-E/ Mini Mountain
  • Babboe Pro Trike/ Trike-E/ Trike XL
  • Babboe Carve-E/ Carve Mountain

De types met de toevoeging 'E' zijn elektrische bakfietsen. Ook degene die onder een eerdere terugroepactie uit 2019 vallen en zijn aangepast vallen onder de huidige terugroepactie. Babboe is verantwoordelijk voor de uitvoering. 

De NVWA adviseert consumenten om bovenstaande bakfietsen van Babboe niet meer te gebruiken.

Onderzoek

Eind 2023 startte de NVWA een onderzoek naar framebreuken van Babboe-bakfietsen. Uit onderzoek blijkt dat Babboe in de afgelopen jaren een groot aantal meldingen van gebroken frames kreeg. Babboe gaf niet de opvolging aan deze meldingen zoals de wet dit voorschrijft. Zo deed Babboe volgens de NVWA geen onderzoek naar de oorzaken en geen melding bij de NVWA.

Veiligheid bakfietsen onvoldoende aangetoond

De NVWA heeft Babboe opgedragen de handel van alle bakfietsen met onmiddellijke ingang te staken. Ze voldoen namelijk niet aan de wet. De veiligheid van de bakfietsen zou onvoldoende geborgd zijn. Ze mogen weer verkocht worden als voldoende is aangetoond dat ze veilig zijn. Bijvoorbeeld door middel van een volledig technische documentatie.

Meer informatie

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de terugloopactie zal verlopen. Ook gaat het om een groot aantal bakfietsen. Daarom kan Babboe telefonisch lastig bereikbaar zijn. Op de contactpagina van Babboe vind je zowel het telefoonnummer als een e-mailadres.