icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dekking schadegevoelige accu wisselt sterk

Nieuws
|
De accu van elektrische fietsen begeeft het dikwijls al na enkele jaren, melden verschillende media. Dit soort eigen gebrek valt niet onder de dekking van een e-bikeverzekering. Maar wat wél wordt gedekt, wisselt sterk per verzekeraar.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 31 mei 2016

Artikel besparen op je elektrische fiets

Dekking verzekeraars

De meeste e-bikeverzekeringen verschillen in voorwaarden weinig van de normale fietsverzekeringen. Belangrijkste verschil zit ‘m in de schadegevoelige accu. Hema en Verzekeruzelf.nl dekken schade aan en diefstal van de accu niet. Bij de andere verzekeraars valt de accu wel onder de dekking (schade en diefstal), mits deze nieuw is aangeschaft. Een overzicht:

  • Enra hanteert vanaf de ingangsdatum van de verzekering bij schade aan de accu 1,5% afschrijving per maand. Bij het uitgebreidere Optimaal-pakket is dat 0,75% per maand. Daarnaast rekent Enra bij schade altijd een eigen risico van €50 (Plus-pakket) of €35 (Optimaal-pakket)
  • ANWB en Unigarant  schrijven eveneens 1,5% per maand af op de (nieuwe) accu, tot een maximum van 75% van der aanschafwaarde.
  • Kingpolis/Europeesche en Univé rekenen €25 eigen risico bij schade aan de accu.
  • Allianz Global Assistance/FietsNed, Onna-onna en Univé hanteren voor de accu dezelfde voorwaarden als voor de rest van de fiets. Dat betekent geen eigen risico of afschrijving.

Zwaarwegend

De manier waarop schade aan de accu is gedekt op een e-bikeverzekering, weegt zwaar mee in het testoordeel van de Consumentenbond. In de jongste test kwam het product van Kingpolis (gebaseerd op een verzekering van Europeesche) met een 8,5 als beste uit de bus, gevolgd door Allianz Global Assistance (doorlopend) en Enra (beide 8,3), Onna-onna en Univé (beide 8,2).

Achilleshiel

Sinds 2010 zijn er ruim 1 miljoen elektrische fietsen of e-bikes verkocht. Vorig jaar was bijna 1 op de 3 nieuwe fietsen een e-bike. De accu is evenwel de achilleshiel, stelt de Fietsersbond in het AD. De batterij blijkt veruit het duurste en minst duurzame onderdeel van de elektrische fiets. Volgens de bond zouden de fietsfabrikanten veel duidelijker moeten vertellen wat je van een accu kan verwachten. De Consumentenbond waarschuwt ook al jaren voor de accu als zwakke schakel.

Bron: Consumentenbond/AD

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.