icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Fietsverzekering kiezen: waar let je op?

Voordat je een fiets- of e-bikeverzekering afsluit, kun je jezelf een aantal dingen afvragen. Wij zetten de belangrijkste vragen op een rijtje. Zo helpen we je de keuze te maken die het beste bij jouw fiets of e-bike past.

1

Fietsverzekering: echt nodig?

Vraag je af of je een fietsverzekering echt nodig hebt. Hoe groot is het risico dat jouw fiets of e-bike wordt gestolen of zwaar beschadigd raakt? En heb je zelf het geld om in dat geval een nieuw of vervangend exemplaar te kopen? Wat kost het om je fiets te verzekeren en welke polisvoorwaarden krijg je daarvoor terug? Weeg dit allemaal goed tegen elkaar af.

Kies de beste fietsverzekering

Besluit je een fietsverzekering af te sluiten? Dan helpen wij je graag bij het vergelijken. Met onze Keuzehulp kies je de verzekering die het beste bij jouw situatie past.

Start de keuzehulp

Fiets Verzekeringen keuzehulp

2

Welke fietsen kun je verzekeren?

FietsVerzkering Koopadvies Fiets

Gewone fiets (stadsfiets)

In 2019 werden volgens het CBS 466.560 Nederlanders slachtoffer van fietsendiefstal. Dat aantal daalt al jaren, maar dure fietsen zijn juist meer in trek bij dieven. Je fiets kan ook beschadigd raken. Tegen beide risico's kun je je verzekeren.

Gewone fiets verzekeren

FietsVerzkering Koopadvies E-fiets

E-bike

Elektrische fietsen zijn al jaren in opmars. Helaas ook in diefstalcijfers: in 2020 werd 18.032 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. Ze worden relatief vaker verzekerd dan stadsfietsen. Let goed op de dekking van de prijzige en schadegevoelige accu.

Elektrische fiets verzekeren

FietsVerzkering Koopadvies 2de hands

Racefiets

Bijna alle verzekeraars rekenen voor racefietsen en mountainbikes dezelfde premies als voor stadsfietsen. Voor deze fietsen is de dekking van schade belangrijker dan van diefstal. Enkele verzekeraars bieden zelfs geen diefstaldekking buitenshuis.

Racefietsen en mountainbikes verzekeren

FietsVerzkering Koopadvies Bakfiets

Andere fietsen

Ook dure bakfietsen zijn geliefd bij dieven. Voor bakfietsen, tandems en lig- en vouwfietsen gelden bij de meeste verzekeraars dezelfde voorwaarden en premies als voor normale stadsfietsen. Maar dat ligt anders voor tweedehandsfietsen.

Bakfietsen, tandems lig- en vouwfietsen verzekeren

3

Welke soorten fietsverzekeringen zijn er?

Koopadvies_channel3-aflopend

Aflopende fietsverzekering

Bij een aflopende (ook wel kortlopende) fiets- of e-bikeverzekering betaal je bij het afsluiten in 1 keer de premie voor 3 of 5 jaar. Wordt jouw fiets kort daarna gestolen, dan krijg je in de regel geen geld terug.

Aflopende verzekeringen

Koopadvies_channel3-doorlopend

Doorlopende fietsverzekering

Bij een doorlopende fiets- of e-bikeverzekering betaal je eens per maand of (half)jaarlijks premie. Je loopt dus minder risico op 'weggegooide' premie. Deze polis is na 3 jaar vaak wel wat duurder dan een aflopende.

Doorlopende verzekeringen

Koopadvies_channel3-volledigcasco

Verzekering met allrisk-dekking

Met een allrisk-dekking ben je zowel verzekerd tegen diefstal als schade door bijvoorbeeld vallen, brand of aanrijdingen. Wel betaal je bij gedeeltelijke beschadiging vaak een eigen risico van €25 tot €50.

Volledig cascoverzekeringen

Koopadvies_channel3-diefstal

Verzekering met alleen diefstaldekking

Bij 'kale' diefstaldekking ben je alleen verzekerd tegen diefstal. Gek genoeg valt diefstal van losse accessoires bij sommige verzekeraars niet onder deze dekking. De premie is lager dan bij een allrisk-dekking.  

Diefstalverzekeringen

4

Forse premieverschillen

De hoogte van de premie van een fiets- of ebikeverzekering hangt af van:

  • Het soort fiets.
  • Hoeveel je voor je fiets hebt betaald.
  • Je postcode. Gemiddeld vallen de grote steden en studentensteden in de duurste regio en kleinere plaatsen 'in de provincie' in de goedkoopste. Randgemeenten zitten er qua premie vaak tussenin.
  • Je leeftijd. Centraal Beheer, Hema, Inshared en Interpolis kijken ook naar de leeftijd van de verzekerde.

Extreme premieverschillen kun je lang niet altijd verklaren door betere polisvoorwaarden. Soms komt een relatief goedkope fietsverzekering zelfs als beste uit de bus. Daarom kijken wij naar de prijs-kwaliteitverhouding van fiets- en e-bikeverzekeringen.

Lees ook: De beste fietsverzekering

fietsers

5

Zijn accessoires meeverzekerd?

Accessoires zijn meeverzekerd als je er ook premie over betaalt. Alleen bij ZLM zijn ze tot maximaal €100 per gebeurtenis gratis meeverzekerd. De dekking geldt bij diefstal alleen voor zaken die 'vastzitten' aan de fiets, zoals een kinderzitje, fietsmand of -tassen. Bij schade door bijvoorbeeld vallen, zijn 'losse' accessoires zoals fietscomputers, GPS- en navigatieapparatuur vaak ook verzekerd.

Tip: bewaar van accessoires altijd de originele aankoopnota’s. 

Soms lopen de voorwaarden uiteen:

  • Hema vergoedt accessoires tot maximaal €150, Allianz Global Assistance tot maximaal €500.
  • Anker, Kingpolis, Qover en de aflopende polis van Allianz Global Assistance verzekeren alleen accessoires die direct bij de aankoop van de fiets zijn gekocht en gemonteerd. Bij andere verzekeraars kun je ze later alsnog meeverzekeren.
  • Diefstal van bijvoorbeeld een los fietsstoeltje wordt bij Anker níet vergoed met alleen een diefstalverzekering, maar alleen met volledig casco.
  • Allianz Global Assistance eist expliciet dat je als verzekerde 'maatregelen hebt genomen die je gelet op de situatie mag verwachten'.
fietsverzekering-asseccoires-nieuw

6

Geen dekking zonder goed fietsslot

Goedgekeurde sloten

Alle fietsverzekeraars eisen dat je een ART-goedgekeurd slot gebruikt, vaak categorie 2 of hoger. Bij diefstal moet je 2 sleutels kunnen overleggen voor vergoeding, waarvan 1 met gebruikssporen. Het is dus belangrijk dat je zo'n slot hebt of koopt als je een fiets- of e-bikeverzekering afsluit. Geef het merk en de sleutelnummers door aan je verzekeraar. Ook als je het slot vervangt of je de sleutels verliest.

Digitale sloten

Alle verzekeraars accepteren inmiddels Digitale sloten (mits ART 2). 

Video: tips fietssloten

Test fietsverzekeringen