icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Fietsverzekering kiezen: waar let je op?

Voordat je een fietsverzekering afsluit, kun je jezelf een aantal dingen afvragen. Heb je eigenlijk wel een fietsverzekering nodig? Zo ja, welke dan? En moet je de accessoires op je fiets ook meeverzekeren?

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Kies de juiste fietsverzekering

Vraag je om te beginnen af of je een fietsverzekering echt nodig hebt. Hoe groot acht je het risico dat jouw rijwiel wordt gestolen, of zwaar beschadigd raakt? Heb je zelf het geld om in dat geval een nieuw of vervangend exemplaar te kopen? Wat kost het om je fiets te verzekeren en welke polisvoorwaarden krijg je daarvoor terug?

Weeg dit allemaal goed tegen elkaar af. Besluit je om je fiets te verzekeren? Dan helpen wij je graag op weg. Kies de verzekering die het beste bij jou en jouw fiets of e-bike past.

Fietsverzekering kiezen

Fiets Verzekeringen keuzehulp

2
Welke fietsen kun je verzekeren?

3
Welke soorten fietsverzekeringen zijn er?

 • Koopadvies_channel3-aflopend

  Aflopende fietsverzekering

  Bij een aflopende of kortlopende fietsverzekering betaal je bij het afsluiten in één keer de premie voor 3 of 5 jaar.

  Lees meer over de aflopende verzekeringen

 • Koopadvies_channel3-doorlopend

  Doorlopende fietsverzekering

  Bij een doorlopende fietsverzekering betaal je eens per maand of per (half)jaar premie. Deze polis is na 3 jaar vaak iets duurder dan de aflopende variant.

  Lees meer over de doorlopende verzekeringen

 • Koopadvies_channel3-volledigcasco

  Volledig casco

  Hiermee ben je ook verzekerd tegen schade door vallen, brand of aanrijdingen. Wel geldt een eigen risico van doorgaans €25. Univé en Klaverblad kennen alleen volledig-cascodekking.

  Lees meer over volledig-cascoverzekeringen

 • Koopadvies_channel3-diefstal

  Diefstal

  Bij de meeste verzekeraars betaal je geen eigen risico als je fiets wordt gestolen. Alleen bij de Hema, die ook als enige uitsluitend diefstaldekking biedt, betaal je in dat geval €25.

  Lees meer over diefstalverzekeringen

4
Zijn accessoires meeverzekerd?

Accessoires zijn vaak niet standaard meeverzekerd. Je kunt dan bij het afsluiten van een fietsverzekering kiezen om accessoires mee te verzekeren. Dit geldt alleen voor accessoires die 'vastzitten' aan de fiets, zoals een kinderzitje, fietsmand of -tassen. Let op dat de waarde van de accessoires meegenomen wordt in het verzekerde bedrag. De voorwaarden lopen uiteen: 

 • Univé vraagt in geval van diefstal om de aankoopwaarde aan te tonen.
 • ANWB en Unigarant vermelden de waarde van de accessoires apart op het polisblad.
 • Klaverblad en Kingpolis eisen voor de verzekering dat het fietsstoeltje aan de fiets vast zit.
 • Enra verzekert alleen accessoires en een kinderzitje die direct aangeschaft en gemonteerd zijn bij de aankoop van de fiets.
 • Interpolis verzekert schade aan of diefstal van de fiets met alle onderdelen die erop zijn gemonteerd. Niet: diefstal van demontabele fietscomputers e.d.

Wordt alleen het fietsstoeltje gestolen? Dan biedt een diefstalverzekering geen dekking, maar een cascoverzekering wél. Zo werkt het trouwens ook bij de accu van een elektrische fiets.

fietsverzekering-asseccoires-nieuw

5
Geen dekking zonder goed fietsslot

Test fietsverzekeringen