! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Fietsverzekering kiezen: waar let je op?

Voordat je een fiets- of e-bikeverzekering afsluit, kun je jezelf een aantal dingen afvragen. Wij zetten de belangrijkste vragen op een rijtje en helpen je de keuze te maken die het beste bij jouw fiets of e-bike past.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Fietsverzekering: echt nodig?

Vraag je allereerst af of je een fietsverzekering echt nodig hebt. Hoe groot is het risico dat jouw fiets of e-bike wordt gestolen of zwaar beschadigd raakt? En heb je zelf het geld om in dat geval een nieuw of vervangend exemplaar te kopen? Wat kost het om je fiets te verzekeren en welke polisvoorwaarden krijg je daarvoor terug? Weeg dit allemaal goed tegen elkaar af.

Kies de beste fietsverzekering

Besluit je een fietsverzekering af te sluiten? Dan helpen wij je graag bij het vergelijken! Met onze keuzehulp kies je de verzekering die het beste bij jouw situatie past.

Start de keuzehulp

Fiets Verzekeringen keuzehulp

2
Welke fietsen kun je verzekeren?

 • FietsVerzkering Koopadvies Fiets

  Gewone fiets (stadsfiets)

  In 2018 werden volgens voorlopige cijfers 68.260 gevallen van fietsdiefstal geregistreerd. Het laagste aantal in jaren, maar waarschijnlijk is dit slechts het topje van de ijsberg. Je fiets kan ook beschadigd raken. Tegen beide risico's kun je je verzekeren.

  Gewone fiets verzekeren

 • FietsVerzkering Koopadvies E-fiets

  E-bike

  Elektrische fietsen of e-bikes zijn al jaren aan een opmars bezig. Helaas ook in diefstalcijfers. Omdat ze duurder zijn, worden e-bikes relatief vaker verzekerd dan gewone fietsen. Let hierbij goed op de dekking van de prijzige en schadegevoelige accu.

  Elektrische fiets verzekeren

 • FietsVerzkering Koopadvies 2de hands

  Racefiets

  Bijna alle verzekeraars rekenen voor racefietsen en mountainbikes dezelfde premies als voor stadsfietsen. Voor deze fietsen is de dekking van schade belangrijker dan van diefstal. Enkele verzekeraars bieden zelfs geen diefstaldekking buitenshuis.

  Racefietsen en mountainbikes verzekeren

 • FietsVerzkering Koopadvies Bakfiets

  Andere fietsen

  Voor bakfietsen, tandems en lig- en vouwfietsen gelden bij de meeste verzekeraars dezelfde voorwaarden en premies als voor normale stadsfietsen. Maar dat ligt anders voor tweedehandsfietsen.

  Bakfietsen, tandems lig- en vouwfietsen verzekeren

3
Welke soorten fietsverzekeringen zijn er?

 • Koopadvies_channel3-aflopend

  Aflopende fietsverzekering

  Bij een aflopende (ook wel kortlopende) fiets- of e-bikeverzekering betaal je bij het afsluiten in 1 keer de premie voor 3 of 5 jaar. Wordt jouw fiets kort daarna gestolen, dan krijg je in de regel geen geld terug.

  Aflopende verzekeringen

 • Koopadvies_channel3-doorlopend

  Doorlopende fietsverzekering

  Bij een doorlopende fiets- of e-bikeverzekering betaal je eens per maand of (half)jaarlijks premie. Je loopt dus minder risico op 'weggegooide' premie. Deze polis is na 3 jaar vaak wel iets duurder dan een aflopende.

  Doorlopende verzekeringen

 • Koopadvies_channel3-volledigcasco

  Verzekering met volledig cascodekking

  Met een volledig cascodekking ben je zowel verzekerd tegen diefstal als schade door bijvoorbeeld vallen, brand of aanrijdingen. Wel geldt bij beschadiging doorgaans een eigen risico van €25 tot €50.

  Volledig cascoverzekeringen

 • Koopadvies_channel3-diefstal

  Verzekering met alleen diefstaldekking

  Bij diefstaldekking ben je uitsluitend verzekerd tegen diefstal. Gek genoeg valt diefstal van losse accessoires bij sommige verzekeraars niet onder deze dekking. De premie is lager dan bij volledig casco.  

  Diefstalverzekeringen

4
Forse premieverschillen

De hoogte van de premie van een fiets- of ebikeverzekering hangt af van diverse factoren:

 • Het soort fiets.
 • Hoeveel je voor je fiets hebt betaald.
 • Je postcode. Gemiddeld vallen de grote steden en studentensteden in de duurste regio en kleinere plaatsen 'in de provincie' in de goedkoopste. Randgemeenten zitten er doorgaans tussenin qua premie.
 • Je leeftijd. Centraal Beheer, Hema en Interpolis kijken ook naar de leeftijd van de verzekerde.

Extreme premieverschillen worden lang niet altijd verklaard door betere polisvoorwaarden. Soms komt een relatief goedkope fietsverzekering zelfs als beste uit de bus. Daarom kijken wij naar de prijs-kwaliteitverhouding van fiets- en e-bikeverzekeringen.

Lees ook: De beste fietsverzekering

DeBeste_algemeen

5
Zijn accessoires meeverzekerd?

Accessoires zijn meeverzekerd als je er ook premie over betaalt. Alleen bij ZLM zijn ze tot maximaal €100 per gebeurtenis gratis meeverzekerd. De dekking geldt bij diefstal alleen voor zaken die 'vastzitten' aan de fiets, zoals een kinderzitje, fietsmand of -tassen. Bij schade door bijvoorbeeld vallen, zijn 'losse' accessoires zoals fietscomputers, GPS- en navigatieapparatuur doorgaans ook verzekerd.

Tip: bewaar van accessoires altijd de originele aankoopnota’s. 

Soms lopen de voorwaarden uiteen:

 • Hema vergoedt accessoires tot maximaal €150, Allianz Global Assistance tot maximaal €500.
 • Enra en Kingpolis verzekeren alleen accessoires die direct bij de aankoop van de fiets worden gekocht en gemonteerd. Bij andere verzekeraars kun je ze later alsnog meeverzekeren.
 • Diefstal van bijvoorbeeld een los fietsstoeltje wordt bij Enra en Hema níet vergoed met alleen een diefstalverzekering, maar alleen met volledig casco.
 • Allianz Global Assistance eist dat je als verzekerde 'maatregelen hebt genomen die je gelet op de situatie mag verwachten'.
fietsverzekering-asseccoires-nieuw

6
Geen dekking zonder goed fietsslot

Test fietsverzekeringen