icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Fietsverzekering kiezen: waar let je op?

Voordat je een fietsverzekering afsluit, kun je jezelf een aantal dingen afvragen. Heb je eigenlijk wel een fietsverzekering nodig? Zo ja, welke dan? En moet je de accessoires op je fiets ook meeverzekeren?

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Maak de juiste keuze

Fietsverzekering echt nodig?

Vraag je af of je een fietsverzekering echt nodig hebt. Hoe groot is het risico dat jouw fiets wordt gestolen of zwaar beschadigd raakt? En heb je zelf het geld om in dat geval een nieuw of vervangend exemplaar te kopen? Wat kost het om je fiets te verzekeren en welke polisvoorwaarden krijg je daarvoor terug? Weeg dit allemaal goed tegen elkaar af.

Kies de juiste fietsverzekering

Besluit je om je fiets te verzekeren? Dan helpen wij je graag op weg. Met onze keuzehulp kies je de verzekering die het beste bij jou en jouw fiets of e-bike past.

Start de keuzehulp

Fiets Verzekeringen keuzehulp

2
Welke fietsen kun je verzekeren?

3
Welke soorten fietsverzekeringen zijn er?

 • Koopadvies_channel3-aflopend

  Aflopende fietsverzekering

  Bij een aflopende of kortlopende fietsverzekering betaal je bij het afsluiten in 1 keer de premie voor 3 of 5 jaar. Wordt je fiets kort daarna gestolen, dan krijg je in de regel geen geld terug.

  Lees meer over de aflopende verzekeringen

 • Koopadvies_channel3-doorlopend

  Doorlopende fietsverzekering

  Bij een doorlopende fietsverzekering betaal je eens per maand of (half)jaarlijks premie. Je loopt dus minder risico op 'weggegooide' premie. Deze polis is na 3 jaar vaak wel iets duurder dan een aflopende.

  Lees meer over de doorlopende verzekeringen

 • Koopadvies_channel3-volledigcasco

  Volledig casco

  Met (volledig) cascodekking ben je zowel verzekerd tegen diefstal als schade door vallen, brand of aanrijdingen. Wel geldt bij beschadiging een eigen risico van €25 tot €50.

  Lees meer over volledig-cascoverzekeringen

 • Koopadvies_channel3-diefstal

  Diefstal

  Bij diefstaldekking ben je alleen verzekerd tegen diefstal. Bij de meeste verzekeraars betaal je geen eigen risico als je fiets wordt gestolen. Alleen de Hema rekent in dat geval €25.

  Lees meer over diefstalverzekeringen

4
Forse premieverschillen

De hoogte van de premie van een fietsverzekering hangt af van diverse factoren:

 • Het soort fiets.
 • Hoeveel je voor je fiets hebt betaald.
 • Je postcode. Gemiddeld vallen de grote steden en studentensteden in de duurste regio en kleinere plaatsen 'in de provincie' in de goedkoopste. Randgemeenten zitten er doorgaans tussenin qua premie.
 • Je leeftijd. Centraal Beheer, Hema en Interpolis kijken ook naar de leeftijd van de verzekerde.

Extreme premieverschillen worden lang niet altijd verklaard door betere polisvoorwaarden. Soms zelfs in tegendeel! Daarom kijken wij naar de prijs-kwaliteitverhouding van fietsverzekeringen. Lees ook: De beste fietsverzekering

Voorbeeld verschillen in premie

Een 40-jarige inwoner van Rotterdam betaalt voor het verzekeren van zijn e-bike van €2500 per jaar €459 bij Interpolis. Bij Allianz is dat €74. In dit voorbeeld rekent Interpolis in Rotterdam 5 keer zo veel premie als in bijvoorbeeld Oormarsum. Bij ANWB is dat verschil 14%.

DeBeste_algemeen

5
Zijn accessoires meeverzekerd?

Accessoires zijn meestal alleen meeverzekerd als je er ook premie voor betaalt. Ze zijn dan opgenomen in het verzekerde bedrag. De dekking geldt meestal alleen voor accessoires die 'vastzitten' aan de fiets, zoals een kinderzitje, fietsmand of -tassen. De dekking geldt meestal niet voor fietscomputers, GPS- en navigatieapparatuur die je van je fiets af kunt halen.

Soms lopen de voorwaarden uiteen:

 • Bij ANWB en Unigarant zijn accessoires ook meeverzekerd als ze niet zijn vastgemonteerd.
 • Bij Kingpolis en Univé moeten verzekerde accessoires op de aankoopnota vermeld staan.
 • Hema vergoedt accessoires tot maximaal €150.
 • Enra verzekert alleen accessoires en kinderzitjes die je direct koopt en monteert (of laat monteren) bij de aankoop van de fiets.
 • Allianz Global Assistance eist dat je als verzekerde 'maatregelen hebt genomen die je gelet op de situatie mag verwachten'.

Wordt bijvoorbeeld alléén een fietsstoeltje gestolen? Dan biedt een diefstalverzekering geen dekking, maar een cascoverzekering wél. Zo werkt het trouwens ook bij de accu van een elektrische fiets.

fietsverzekering-asseccoires-nieuw

6
Geen dekking zonder goed fietsslot

 • Alle fietsverzekeraars eisen dat je een ART-goedgekeurd slot gebruikt, vaak categorie 2 of hoger. Bij diefstal moet je 2 sleutels kunnen overleggen voor vergoeding, waarvan 1 met gebruikssporen. Het is dus belangrijk dat je zo'n slot hebt of koopt als je een fietsverzekering afsluit. Geef het merk en de sleutelnummers door aan je verzekeraar. Ook als je het slot vervangt of je de sleutels verliest. Digitale sloten (mits ART 2) worden ook overal geaccepteerd, alleen niet door de Hema.

  Wel afgesloten, niet op slot

  Als de fiets niet op slot stond en wordt gestolen uit een afgesloten schuur of berging, verwijst de fietsverzekeraar meestal door naar de inboedelverzekeraar. Allianz Global Assistance/FietsNed en Univé dekken in dit geval ook als de fiets niet op slot staat en er braakschade is. Bij Allianz staat dit, ondanks toezeggingen, helaas nog altijd niet zwart-op-wit in de voorwaarden. Hema biedt in deze situatie ook dekking, maar alleen als ook de tuin was afgesloten.

Test fietsverzekeringen