icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Fietsverzekering kiezen: waar let je op?

Voordat je een fietsverzekering afsluit, kun je jezelf een aantal dingen afvragen. Heb je eigenlijk wel een fietsverzekering nodig? Zo ja, welke dan? En moet je de accessoires op je fiets ook meeverzekeren?

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Heb je een fietsverzekering nodig?

Vraag je af of je een fietsverzekering echt nodig hebt voordat je deze afsluit. Maak hierin de afweging: hoe groot is het risico dat je fiets gestolen wordt of flink beschadigd raakt? Een gewone fiets voor 3 jaar verzekeren kost ongeveer één derde van de aanschafprijs.

Welke soorten fietsen kun je verzekeren?

 • Nieuwe en tweedehandsfiets

 • E-bike of elobike

 • Demonstratiemodel
 • Bakfiets
 • Tandem

Lees meer over het verzekeren van verschillende soorten fietsen.

Koopadvies_channel1

2
Verzeker je e-bike

E-bikes of elobikes zijn een stuk duurder dan een gewone stadsfiets waardoor er vaker gekozen wordt voor een e-bikeverzekering. De meeste verzekeraars hebben daarom een e-bikeverzekering met aparte premies maar vergelijkbare voorwaarden in hun pakket. De premies van e-bikeverzekeringen zijn relatief laag en de verschillen tussen regio’s klein of afwezig. Bij Allianz Global Assistance, FietsNed, onna-onna en Univé hebben maar één regio voor e-bikepremies. De premies van Hema verschillen per postcode.

Voorwaarden

De meeste e-bikeverzekeringen verschillen in voorwaarden weinig van de normale fietsverzekeringen. De verzekering van Kingpolis (Europeesche) is een uitzondering. Hierbij wordt een Fiets Service Abonnement aangeboden. Deze verzekering biedt een leenfiets, winterbeurt met haal- en brengservice en hulpverlening bij pech.

Hema en Verzekeruzelf.nl dekken schade aan en diefstal van de accu niet. Bij de andere verzekeraars vallen de accu en pechhulp wel onder de dekking (schade en diefstal), mits deze nieuw is gekocht:

 • Enra: in het tweede verzekeringsjaar rekent Enra bij schade aan de accu 0,75% afschrijving per maand.
 • ANWB en Unigarant: de eerste 5 jaar schrijven deze verzekeraars iedere maand 1.5% af van de waarde van de accu.
 • Kingpolis (Europeesche) en Univé: €25 eigen risico bij schade aan de accu.
 • Allianz Global Assistance/FietsNed, onna-onna en Univé: geen eigen risico of afschrijving: voor de accu hanteren geen andere voorwaarden dan voor de rest van de fiets.

Speed pedelec

Een speed pedelec is een snellere e-bike. Hierdoor valt deze fiets onder de verplichte aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) en heb je een bromfietsrijbewijs nodig. Vanaf 2017 valt deze fiets onder de bromfietswet, omdat er snelheden tot 45 km per uur mee gemaakt kunnen worden. Ook moet je een bromfietshelm dragen, een bromfietskenteken hebben en op de rijbaan rijden. Voor gewone e-bikes geldt dit niet en is een WA-verzekering dus niet verplicht. Verzekeraars hebben besloten om e-bikes onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te laten vallen.

3
Welke fietsverzekering heb je nodig?

 • Koopadvies_channel3-aflopend

  Aflopende fietsverzekering

  Bij een aflopende of kortlopende fietsverzekering betaal je bij het afsluiten in één keer de premie voor 3 of 5 jaar.

  Lees meer over de aflopende verzekeringen

 • Koopadvies_channel3-doorlopend

  Doorlopende fietsverzekering

  Bij een doorlopende fietsverzekering betaal je eens per maand of per (half)jaar premie. Deze polis is vaak iets duurder dan de aflopende variant.

  Lees meer over de doorlopende verzekeringen

 • Koopadvies_channel3-volledigcasco

  Volledig casco

  Hiermee ben je ook verzekerd tegen schade door vallen, brand of aanrijdingen. Wel wordt dan vaak een eigen risico van €25 in rekening gebracht. Hema biedt geen volledig cascodekking.

  Lees meer over volledige cascoverzekeringen

 • Koopadvies_channel3-diefstal

  Diefstal

  Bij de meeste verzekeraars betaal je geen eigen risico als je fiets gestolen wordt, alleen bij Hema betaal je dit wel (€25). Let daarnaast op de wijze van uitkeren, dit kan in natura zijn of alleen in geld.

  Lees meer over diefstalverzekeringen

4
Schaf een ART-goedgekeurd slot aan

5
Verzeker je accessoires mee

Bij het afsluiten van een fietsverzekering kun je ook een kinderzitje of andere accessoires meeverzekeren. Let wel op dat de waarde van de accessoires meegenomen wordt in het verzekerde bedrag. Bewaar daarom altijd de bon van de fiets én de accessoires.

De voorwaarden verschillen per verzekeraar:

 • Univé vraagt in geval van diefstal om de aankoopwaarde aan te tonen.
 • ANWB en Unigarant vermelden de waarde van de accessoires apart op het polisblad.
 • Klaverblad en Kingpolis (Europeesche) eisen voor de verzekering dat het kinderzitje aan de fiets vast zit.
 • Enra verzekert alleen accessoires en een kinderzitje die direct aangeschaft en gemonteerd zijn bij de aankoop van de fiets. Wordt alleen het kinderstoeltje gestolen? Dan biedt de diefstalverzekering geen dekking, een cascoverzekering wel.
Koopadvies_channel5

Test fietsverzekeringen

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaring

Kun je een racefiets zonder slot verzekeren? Hoeveel mensen sluiten een verzekering af voor een e-bike? En heb je echt iets aan pechhulp bij de fietsverzekering? Stel je vraag aan onze Community en praat mee of deel je eigen ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...