icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je e-bike

De opmars van e-bikes (elektrische fietsen) is ook de fietsverzekeraars niet ontgaan. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben dan ook een speciale e-bikeverzekering. De premies zitten de laatste jaren flink in de lift.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 6 oktober 2021

Artikel besparen op je elektrische fiets

Premies maken inhaalslag

De behoefte van het verzekeren is bij e-bikes groter dan bij gewone fietsen, door de naar verhouding hoge aanschafprijs. De schatting is dat 80% van alle nieuwe e-bikes wordt verzekerd. In vergelijking met stadsfietsen waren de premies altijd laag, maar ondertussen is er een flinke inhaalslag gemaakt. 

Dekking van de accu

Het belangrijkste verschil ten opzichte van 'normale' fietsverzekeringen is de manier waarop de schade aan de gevoelige accu is gedekt. ANWB, Unigarant, Centraal Beheer, Hema, InShared, Interpolis en ZLM schrijven elke maand 1,5% af op de waarde van de accu. Bij Enra (Optimaal) is dat 0,75%. Bij diefstal van de gehéle fiets schrijven de verzekeraars niet extra op de accu af. Behalve ZLM. 

Eigen risico

Allianz Global Assistance, Anker, Kingpolis, Klaverblad, Qover en Univé schrijven niet (extra) af op de accu, maar rekenen bij schade de reguliere €25 aan eigen risico. Allianz eist wél dat je de accu niet onbeheerd achterlaat als er geen apart slot op zit, tenzij de e-bike in een afgesloten ruimte staat.

Capaciteitsvermindering

Kingpolis heeft in 2021 een speciale accuverzekering ingevoerd (accupolis.nl). Hiermee is ook de capaciteitsvermindering verzekerd. Zakt de capaciteit onder de 60% van de aanvangscapaciteit, dan heb je als verzekerde recht op een vervangende accu.

Pechhulpdekking

Pechhulp onderweg is vooral handig als je een e-bike hebt. De voorwaarde is bij de meeste aanbieders wel dat het niet je eigen schuld is. Bijvoorbeeld omdat je met een halflege accu van huis bent gegaan.

Meestal geldt de pechhulp alleen in Nederland en soms ook voor de grensstreken. Alleen met de casco-dekking van Enra (Optimaal) en de dekking Casco Compleet van Kingpolis heb je pechhulp in (bijna) heel Europa.

Pechverzekeringen e-bike

 • Allianz Global Assistance: optioneel voor €1,25 per maand.
 • Anker Verzekeringen: optioneel voor €10 per jaar.
 • ANWB: online optioneel via de ANWB Fietspas à €32 per jaar (eerste jaar €20), bij de fietsenwinkel of met een Blijven Fietsen Verzekering standaard inbegrepen.
 • Centraal Beheer en Interpolis: vervoeren e-bike en bestuurder na een verkeersongeval op een verharde weg terug naar de startplaats van de fietstocht. Over een service na pech 'wordt nagedacht'.
 • Enra: standaard bij de cascodekking van Enra Optimaal, los af te sluiten bij de fietsenwinkel.
 • Hema: optioneel voor €1 per maand.
 • Inshared: optioneel voor €1 per maand.
 • Kingpolis: standaard bij de dekking Casco Compleet; maximaal 3 keer per jaar.
 • Qover: standaard bij zowel de diefstal als de allrisk-dekking.
 • Unigarant: optioneel voor €1 per maand.
 • Univé: standaard voor e-bikes.

E-bikes met gps-techniek

Volgens de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) werd er in 2020 in totaal 18.032 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. Dat betekent een stijging van 37% ten opzichte van 2019. En in 2019 was er al een toename van 38%.

Track & trace 

Het laatste wapen van de fietsbranche - inclusief de fietsverzekeraars - is track & trace. Steeds meer elektrische fietsen zijn uitgerust met een chip voor track & trace en gps-verbinding, waardoor nu 2/3 van het aantal gestolen e-bikes wordt teruggevonden. De verzekeraars verwachten dat dit er in de toekomst nog meer worden.

Enra was de eerste verzekeraar met speciale tarieven voor smart e-bikes van Batavus en Sparta. Deze elektrische fietsen hebben gps-technologie. Die helpt om diefstal te voorkomen en om gestolen fietsen terug te vinden. Ondertussen heeft Enra vergelijkbare samenwerkingen met Gazelle, DutchID en Qwiq.

Concurrent ANWB lanceerde vervolgens begin 2018 de Blijven Fietsen Verzekering. Hiermee is je gestolen fiets ‘gegarandeerd binnen 48 uur’ terug. Kingpolis geeft 20% premiekorting als een door de verzekeraar erkend tracking-systeem wordt geplaatst. Ook Allianz Global Assistance geeft korting op de premie voor diefstaldekking als fietsen een track & trace-systeem hebben. 

Lees meer over nieuwe technologieën in de strijd tegen fietsdiefstal

Compleet service abonnement

Verder verschillen e-bikeverzekeringen niet of nauwelijks van gewone fietsverzekeringen. Uitzondering is het Fiets Service Abonnement van Kingpolis. Deze verzekering biedt veel service zoals een gratis leenfiets, winterbeurt met haal- en brengservice en hulpverlening bij pech. Zo'n (prijzig) pakket op maat kun je ook laten maken als je geen verzekering bij Kingpolis hebt.

Schade aan anderen

Er geldt geen verplichte WA-verzekering voor e-bikes, hoewel een e-bike volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) in de categorie motorrijtuigen valt. Verzekeraars hebben besloten dat de elektrische fiets onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) valt. Dit is geen wettelijk verplichte verzekering, maar bijna elke Nederlander heeft zo'n verzekering.

Het is dan ook een beetje misleidend dat InShared 'Aansprakelijkheid' op haar website presenteert als een 'Aanvullende dekking' op de verzekering voor je (elektrische) fiets. InShared verwijst hier gewoon door naar de eigen AVP.

Speed pedelec

Voor de nog snellere highspeed e-bikes, ook wel speed pedelecs genoemd, is een WA-verzekering wél verplicht. Enra lanceerde hiervoor in 2015 als eerste een speciale high-speed e-bikeverzekering. Later volgde onder meer Unigarant.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.