icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Verzeker je e-bike

De opmars van de elobikes (of e-bikes) is bij de fietsverzekeraars niet onopgemerkt gebleven. De meeste hebben inmiddels een e-bikeverzekering met aparte premies en/of voorwaarden. De premies zijn vooralsnog relatief laag.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  12 december 2013


Verschillen per regio

Vooral door de hoge aanschafprijs is de behoefte om een e-bike te verzekeren groter dan bij gewone fietsen. Bovendien liggen de premies relatief laag en verschillen ze niet of veel minder tussen de regio’s. Enra (tot €2000), Univé (€2100) en het Fiets Service Abonnement van Kingpolis (€3000) kennen één standaardpremie voor e-bikes tot een bepaalde aanschafwaarde. Het maakt daar dus geen verschil of je een e-bike verzekert in een grote stad als Amsterdam of in een dorpje op het platteland.

Geen onderscheid

een elektrische fietsUnigarant en ANWB laten de regio en de aanschafprijs van de e-bike wel meewegen in de premieberekening, maar de verschillen zijn een stuk kleiner dan bij 'gewone' fietsverzekeringen. 

Voorwaarden

Qua voorwaarden verschillen de meeste e-bikeverzekeringen niet of nauwelijks van een gewone fietsverzekering. Een uitzondering is het Fiets Service Abonnement van Kingpolis, waarbij een fietsverzekering (van Europeesche) is uitgebreid met een ware menukaart aan ‘service-elementen’ zoals een gratis leenfiets, winterbeurt met haal- en brengservice en hulpverlening bij pech.

Accu meeverzekerd

Dit gaat nog een stap verder dan ANWB, Enra, Unigarant en Univé, die eveneens specifieke verzekeringen voor e-bikes lanceerden waarbij ook de schadegevoelige accu (indien nieuw) en pechhulp onder de dekking (kunnen) vallen. Let op: bij schade aan de accu rekent Enra in het tweede verzekeringsjaar een eigen risico van €75 en daarna €150. ANWB en Unigarant schrijven gedurende de eerste 5 jaar elke maand 1,5% af op de waarde van de accu. Univé hanteert voor de accu geen andere voorwaarden dan voor de rest van de e-bike.

De beste e-bikeverzekering

Mede daardoor kwam Univé in onze tweede test van e-bikeverzekeringen (juni 2014) als beste uit de bus. Met een Testoordeel van 8,4 laat de maatschappij uit Assen concurrenten als Enra (8,1), Kingpolis (8,1), en ANWB (8,0) achter zich. De Hema biedt alleen diefstaldekking aan (dus geen schade) en kent als enige een eigen risico (€25) bij diefstal. De Hema-verzekering (5,0) is daardoor voor e-bikes duidelijk de minst geschikte.

Speed pedelec

Enra lanceerde in 2015 als eerste een speciale verzekering voor de nog snellere speed pedelec. Lees onze review van deze high-speed e-bikeverzekering.

Waarin de speed pedelec zich onderscheidt van de 'gewone' e-bike, is de verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Hoewel ook een gewone e-bike volgens de WAM valt onder de categorie motorrijtuig, geldt hiervoor geen verplichte WA-verzekering. Verzekeraars hebben besloten de e-bike onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te laten vallen.   

Test fietsverzekeringen