icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je e-bike

E-bikes zijn populair. Helaas ook onder fietsendieven. Elk jaar worden ruim 100.000 elektrische fietsen gestolen. Door de hoge aanschafprijs en grotere kans op diefstal is de behoefte aan een verzekering groot. En de premies zijn de laatste jaren flink gestegen. Wij helpen je graag met het vinden van de beste verzekering voor je e-bike.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:5 oktober 2022

Artikel besparen op je elektrische fiets

Dekking van de accu

Het belangrijkste verschil ten opzichte van 'normale' fietsverzekeringen is de manier waarop de schade aan de gevoelige accu is gedekt. Centraal Beheer, Hema, InShared, Interpolis, Qover en ZLM schrijven elke maand 1,5% af op de waarde van de accu. Bij Enra is dat 0,75%. Diefstal van een losse accu is helemaal niet gedekt bij Zekur. 

Capaciteitsvermindering

Kingpolis heeft in 2021 een speciale accuverzekering ingevoerd (accupolis.nl). Hiermee is ook de capaciteitsvermindering verzekerd. Zakt de capaciteit onder de 60% van de aanvangscapaciteit, dan heb je als verzekerde recht op een vervangende accu.

Pechhulpdekking

Op Klaverblad na bieden alle fietsverzekeraars inmiddels een pechhulpservice aan, standaard of optioneel. Pechhulp onderweg is vooral handig als je een e-bike hebt. De voorwaarde is doorgaans wel dat de pech niet je 'eigen schuld' is. Allianz Global Assistance, Centraal Beheer, interpolis, Kingpolis, Qover en Univé bieden ook hulp als je met een lege accu staat.

Meestal geldt de pechhulp alleen in Nederland en soms ook voor de grensstreken. Alleen met fietsverzekering van Enra (Optimaal) en Kingpolis (Compleet) heb je pechhulp in (bijna) heel Europa.

Pechverzekeringen e-bike

  • Allianz Global Assistance: optioneel
  • Anker: optioneel 
  • ANWB: optioneel
  • Centraal Beheer: standaard
  • Enra: optioneel
  • Hema: optioneel
  • Inshared: optioneel
  • Interpolis: standaard
  • Kingpolis: optioneel
  • Laka: standaard
  • Qover: standaard 
  • Unigarant: optioneel
  • Univé: optioneel
  • ZLM: standaard

E-bikes met gps-techniek

Het laatste wapen van de fietsbranche - inclusief de fietsverzekeraars - is track & trace. Steeds meer elektrische fietsen zijn uitgerust met een chip voor track & trace en gps-verbinding, waardoor nu 2/3 van het aantal gestolen e-bikes wordt teruggevonden. De verzekeraars verwachten dat dit er in de toekomst nog meer worden.

Enra was de eerste verzekeraar met speciale tarieven voor smart e-bikes van Batavus en Sparta. Deze elektrische fietsen hebben gps-technologie. Die helpt om diefstal te voorkomen en om gestolen fietsen terug te vinden. Ondertussen heeft Enra vergelijkbare samenwerkingen met Gazelle, DutchID en Qwiq.

Kingpolis geeft 20% premiekorting als een door de verzekeraar erkend tracking-systeem wordt geplaatst. Ook Allianz Global Assistance geeft korting op de premie voor diefstaldekking als fietsen een track & trace-systeem hebben. 

Lees meer over slimme beveiliging tegen fietsdiefstal

Compleet service abonnement

Verder verschillen e-bikeverzekeringen niet of nauwelijks van gewone fietsverzekeringen. Uitzondering is het Fiets Service Abonnement van Kingpolis. Deze verzekering biedt veel service zoals een gratis leenfiets, winterbeurt met haal- en brengservice en hulpverlening bij pech. Zo'n (prijzig) pakket op maat kun je ook laten maken als je geen verzekering bij Kingpolis hebt.

Schade aan anderen

Er geldt geen verplichte WA-verzekering voor e-bikes, hoewel een e-bike volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) in de categorie motorrijtuigen valt. Verzekeraars hebben besloten dat de elektrische fiets onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) valt. Dit is geen wettelijk verplichte verzekering, maar bijna elke Nederlander heeft zo'n verzekering.

Het is dan ook een beetje misleidend dat InShared 'Aansprakelijkheid' op haar website presenteert als een 'Aanvullende dekking' op de verzekering voor je (elektrische) fiets. InShared verwijst hier gewoon door naar de eigen AVP.

Speed pedelec

Voor de nog snellere highspeed e-bikes, ook wel speed pedelecs genoemd, is een WA-verzekering wél verplicht. Enra lanceerde hiervoor in 2015 als eerste een speciale high-speed e-bikeverzekering. Later volgde onder meer Unigarant.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.