! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je e-bike

De opmars van e-bikes (elektrische fietsen) is bij de fietsverzekeraars niet onopgemerkt gebleven. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben dan ook een speciale e-bikeverzekering. De premies zitten de laatste jaren flink in de lift.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:10 november 2020

Artikel besparen op je elektrische fiets

Premies maken inhaalslag

Vanwege de relatief hoge aanschafprijs is de behoefte aan verzekeren bij e-bikes groter dan bij gewone fietsen. Naar schatting wordt 80% van alle nieuwe e-bikes verzekerd. In vergelijking met stadsfietsen waren de premies naar verhouding altijd laag, maar inmiddels zijn ze aan een fikse inhaalslag bezig. 

Dekking van de accu

Het belangrijkste verschil ten opzichte van 'normale' fietsverzekeringen is de manier waarop de schade aan de gevoelige accu is gedekt. ANWB, Unigarant, Centraal Beheer, Interpolis, ZLM en Enra Basis/Plus schrijven elke maand 1,5% af op de waarde van de accu. Bij Enra Optimaal is dat 0,75%. Bij diefstal van de gehele fiets wordt niet extra op de accu afgeschreven.

Klaverblad heeft geen vaste afschrijvingsregeling voor accu’s, maar bekijkt de afschrijving per geval aan de hand van de levensduur, gebruik en leeftijd van de accu. Allianz Global Assistance/FietsNed, Kingpolis en Univé schrijven helemaal niet af, maar rekenen bij schade de reguliere €25 aan eigen risico.

Allianz Global Assistance eist wél dat je de accu niet onbeheerd achterlaat als er geen apart slot op zit. Dit laatste geldt niet als de e-bike in een afgesloten ruimte staat.

Lease een e-bike tegen de beste voorwaarden

Met het E-bike collectief heb je een nieuwe elektrische fiets en hulp als het tegenzit. Al vanaf €63 per maand leasen tegen de beste voorwaarden. 

 • Contracten van 12 tot 36 maanden
 • Ruim aanbod, o.a. stadsfietsen en speed pedelecs
 • Volledig ontzorgd: met verzekering, onderhoud, reparaties, pechhulp 
 • Garantie op de accu
 • Door de Consumentenbond gecheckt leasecontract
 • Contract kosteloos beëindigen bij persoonlijke omstandigheden zoals ontslag.

Bekijk het aanbod

E-bikecollectief

Pechhulpdekking

Pechhulp onderweg is vooral een pré als je een e-bike hebt. Voorwaarde is wel dat het niet je eigen schuld is, bijvoorbeeld doordat je met een halflege accu van huis bent vertrokken.

Meestal geldt de pechhulp alleen in Nederland en soms ook voor de grensstreken. Alleen met de casco-dekking van Enra (Plus of Optimaal) en de dekking Casco Compleet van Kingpolis heb je pechhulp in (bijna) heel Europa.

 • Allianz Global Assistance en FietsNed (standaard bij dekking Compleet, los af te sluiten voor €15 per jaar)
 • ANWB (online optioneel via de ANWB Fietspas à €32 per jaar, bij de fietsenwinkel óf met een Blijven Fietsen Verzekering standaard inbegrepen)
 • Centraal Beheer en Interpolis vervoeren e-bike en bestuurder na een verkeersongeval op een verharde weg terug naar de startplaats van de fietstocht. Over een service na pech 'wordt nagedacht'
 • Enra (standaard bij de cascodekking van Enra Plus en Enra Optimaal, los af te sluiten bij de fietsenwinkel)
 • Kingpolis (standaard bij de dekking Casco Compleet; maximaal 3x per jaar)
 • Unigarant (optioneel voor €0,83 per maand)
 • Univé (standaard voor e-bikes)

E-bikes met gps-technologie

Volgens de 2 grootste fietsverzekeraars van Nederland, Unigarant en Enra, is het aantal gestolen e-bikes in 2019 met zo'n 40% gestegen. Bij ANWB-dochter Unigarant bedroeg de schade zo'n €7 miljoen. Toch zegt de verzekeraar de premies in 2020 niet te verhogen.

Dat komt doordat elektrische fietsen steeds vaker zijn uitgerust met een track-and-tracechip en gps-verbinding, waardoor momenteel twee derde van de gestolen e-bikes wordt teruggevonden. De verzekeraars verwachten dat dit er in de toekomst nog meer worden.

Enra was de eerste verzekeraar met speciale tarieven voor smart e-bikes van Batavus en Sparta. Deze elektrische fietsen hebben gps-technologie. Die helpt om diefstal te voorkomen en gestolen fietsen terug te vinden.

Vervolgens lanceerde concurrent ANWB begin 2018 de Blijven Fietsen Verzekering. Hiermee is je gestolen fiets ‘gegarandeerd binnen 48 uur’ terug. Meer initiatieven op dit vlak zijn aangekondigd, óf alweer beëindigd.

Compleet service abonnement

Verder verschillen e-bikeverzekeringen niet of nauwelijks van gewone fietsverzekeringen. Uitzondering is het Fiets Service Abonnement van Kingpolis. Deze verzekering biedt veel service zoals een gratis leenfiets, winterbeurt met haal- en brengservice en hulpverlening bij pech. Zo'n (prijzig) pakket op maat kun je ook laten maken als je geen verzekering bij Kingpolis hebt.

Schade aan anderen

Hoewel een e-bike volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) in de categorie motorrijtuigen valt, geldt hiervoor geen verplichte WA-verzekering. Verzekeraars hebben besloten de elektrische fiets onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te laten vallen. Dit is geen wettelijk verplichte verzekering, maar vrijwel elke Nederlander heeft er een.

Speed pedelec

Voor de nog snellere highspeed e-bikes, ook wel speed pedelecs genoemd, is een WA-verzekering wél verplicht. Enra lanceerde hiervoor in 2015 als eerste een speciale high-speed e-bikeverzekering. Later volgde onder meer Unigarant.

Kies de juiste fietsverzekering

Wil jij door het beantwoorden van een paar vragen snel uitkomen bij de fietsverzekeringen die het beste bij je passen? Wij helpen je op weg. 

Ga naar de keuzehulp

Gebruikstips_antidiefstalchip

Lees ook: