! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je e-bike

De opmars van e-bikes (elektrische fietsen) is bij de fietsverzekeraars niet onopgemerkt gebleven. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben dan ook een speciale e-bikeverzekering. De premies zitten de laatste jaren flink in de lift.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:21 april 2021

Artikel besparen op je elektrische fiets

Premies maken inhaalslag

Vanwege de relatief hoge aanschafprijs is de behoefte aan verzekeren bij e-bikes groter dan bij gewone fietsen. Naar schatting wordt 80% van alle nieuwe e-bikes verzekerd. In vergelijking met stadsfietsen waren de premies naar verhouding altijd laag, maar inmiddels hebben ze een fikse inhaalslag gemaakt. 

Dekking van de accu

Het belangrijkste verschil ten opzichte van 'normale' fietsverzekeringen is de manier waarop de schade aan de gevoelige accu is gedekt. ANWB, Unigarant, Centraal Beheer, Hema, Inshared, Interpolis en ZLM schrijven elke maand 1,5% af op de waarde van de accu. Bij Enra (Optimaal) is dat 0,75%. Met uitzondering van ZLM wordt bij diefstal van de gehéle fiets niet extra op de accu afgeschreven.

Allianz Global Assistance, Anker, Kingpolis, Klaverblad, Qover en Univé schrijven niet (extra) af op de accu, maar rekenen bij schade de reguliere €25 aan eigen risico. Allianz eist wél dat je de accu niet onbeheerd achterlaat als er geen apart slot op zit. Dit laatste geldt niet als de e-bike in een afgesloten ruimte staat.

Kingpolis heeft in 2021 een specifieke accuverzekering geïntroduceerd (accupolis.nl), waarmee ook de capaciteitsvermindering is verzekerd. Zakt deze onder de 60% van de aanvangscapaciteit, dan heb je als verzekerde recht op een vervangende accu.

Zorgeloos een e-bike rijden

Check het e-bike collectief voor ons ruime aanbod aan fietsen. De meeste e-bikes zijn uit voorraad leverbaar. Of je nu kiest voor leasen of kopen, altijd profiteer je van extra voordelen.

Kies je voor koop:

 • Scherpe prijzen
 • Snelle levering
 • Gratis 3 jaar diefstalverzekering (t.w.v. € 220)

Kies je voor lease:

 • Door ons gecheckt leasecontract
 • Volledig ontzorgd: onderhoud & reparatie, verzekering en pechhulp
 • Geen grote investering in één keer

Bekijk de fietsen

E-bike collectief Consumentenbond

Pechhulpdekking

Pechhulp onderweg is vooral een pre als je een e-bike hebt. Voorwaarde is bij de meeste aanbieders wel dat het niet je eigen schuld is. Bijvoorbeeld doordat je met een halflege accu van huis bent vertrokken.

Meestal geldt de pechhulp alleen in Nederland en soms ook voor de grensstreken. Alleen met de casco-dekking van Enra (Optimaal) en de dekking Casco Compleet van Kingpolis heb je pechhulp in (bijna) heel Europa.

 • Allianz Global Assistance: optioneel voor €1,25 per maand
 • Anker Verzekeringen: optioneel voor €10 per jaar
 • ANWB: online optioneel via de ANWB Fietspas à €32 per jaar (eerste jaar €20), bij de fietsenwinkel of met een Blijven Fietsen Verzekering standaard inbegrepen
 • Centraal Beheer en Interpolis: vervoeren e-bike en bestuurder na een verkeersongeval op een verharde weg terug naar de startplaats van de fietstocht. Over een service na pech 'wordt nagedacht'
 • Enra: standaard bij de cascodekking van Enra Optimaal, los af te sluiten bij de fietsenwinkel
 • Hema: optioneel voor €1 per maand
 • Inshared: optioneel voor €1 per maand
 • Kingpolis: standaard bij de dekking Casco Compleet; maximaal 3 keer per jaar
 • Qover: standaard bij zowel de diefstal als de allrisk-dekking
 • Unigarant: optioneel voor €1 per maand
 • Univé: standaard voor e-bikes

E-bikes met gps-technologie

Volgens de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) werd er in 2020 in totaal 18.032 keer aangifte gedaan van een gestolen e-bike. Dat betekent een stijging van 37% ten opzichte van een jaar eerder. In 2019 was er ook al een toename van 38%.

Het laatste wapen van de fietsbranche - inclusief de fietsverzekeraars - is track & trace. Steeds meer elektrische fietsen zijn uitgerust met een track-and-tracechip en gps-verbinding, waardoor momenteel twee derde van de gestolen e-bikes wordt teruggevonden. De verzekeraars verwachten dat dit er in de toekomst nog meer worden.

Enra was de eerste verzekeraar met speciale tarieven voor smart e-bikes van Batavus en Sparta. Deze elektrische fietsen hebben gps-technologie. Die helpt om diefstal te voorkomen en gestolen fietsen terug te vinden. Inmiddels heeft Enra vergelijkbare samenwerkingen met Gazelle, DutchID en Qwiq.

Vervolgens lanceerde concurrent ANWB begin 2018 de Blijven Fietsen Verzekering. Hiermee is je gestolen fiets ‘gegarandeerd binnen 48 uur’ terug. Kingpolis geeft 20% premiekorting als een door de verzekeraar erkend tracking-systeem wordt geplaatst. Ook Allianz Global Assistance geeft korting op de premie voor diefstal-dekking als fietsen zijn uitgerust met de track & trace-technologie. 

Lees meer over nieuwe technologieën in de strijd tegen fietsdiefstal

  Compleet service abonnement

  Verder verschillen e-bikeverzekeringen niet of nauwelijks van gewone fietsverzekeringen. Uitzondering is het Fiets Service Abonnement van Kingpolis. Deze verzekering biedt veel service zoals een gratis leenfiets, winterbeurt met haal- en brengservice en hulpverlening bij pech. Zo'n (prijzig) pakket op maat kun je ook laten maken als je geen verzekering bij Kingpolis hebt.

  Schade aan anderen

  Hoewel een e-bike volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) in de categorie motorrijtuigen valt, geldt hiervoor geen verplichte WA-verzekering. Verzekeraars hebben besloten de elektrische fiets onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te laten vallen. Dit is geen wettelijk verplichte verzekering, maar vrijwel elke Nederlander heeft er een.

  Het is dan ook een beetje misleidend dat Inshared 'Aansprakelijkheid' op haar website presenteert als een 'Aanvullende dekking' op de verzekering voor je (elektrische) fiets. Inshared verwijst hier gewoon door naar de eigen AVP.

  Speed pedelec

  Voor de nog snellere highspeed e-bikes, ook wel speed pedelecs genoemd, is een WA-verzekering wél verplicht. Enra lanceerde hiervoor in 2015 als eerste een speciale high-speed e-bikeverzekering. Later volgde onder meer Unigarant.

  Kies de juiste fietsverzekering

  Wil jij door het beantwoorden van een paar vragen snel uitkomen bij de fietsverzekeringen die het beste bij je passen? Wij helpen je op weg. 

  Ga naar de keuzehulp

  Gebruikstips_antidiefstalchip

  Lees ook: