icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je e-bike

De opmars van de elobikes (of e-bikes) is bij de fietsverzekeraars niet onopgemerkt gebleven. De meeste hebben inmiddels een speciale e-bikeverzekering. De premies zitten de laatste jaren flink in de lift.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  13 februari 2018

Artikel besparen op je elektrische fiets

Premieverschillen per regio

Vanwege de hoge aanschafprijs is de behoefte om een e-bike te verzekeren groter dan bij gewone fietsen. In vergelijking met stadsfietsen zijn de premies relatief laag en zijn de premieverschillen tussen de diverse regio’s doorgaans kleiner. Bij Allianz Global Assistance en FietsNed maakt het zelfs helemaal geen verschil of je een e-bike verzekert in een stad als Amsterdam, of in een dorpje op het platteland.een elektrische fiets 

Voorwaarden

Belangrijkste onderscheid qua voorwaarden is de manier waarop schade aan de gevoelige accu al dan niet gedekt is. Bijvoorbeeld: Enra rekent in het tweede verzekeringsjaar een eigen risico van €75 en daarna €150. ANWB en Unigarant schrijven gedurende de eerste 5 jaar elke maand 1,5% af op de waarde van de accu.

Compleet service abonnement

Verder verschillen e-bikeverzekeringen niet of nauwelijks van een gewone fietsverzekering. Uitzondering is het Fiets Service Abonnement van Kingpolis, waarbij een fietsverzekering (van Europeesche) is uitgebreid met een ware menukaart aan ‘service-elementen’ zoals een gratis leenfiets, winterbeurt met haal- en brengservice en hulpverlening bij pech.

Schade aan anderen

Hoewel een e-bike volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) valt onder de categorie motorrijtuig, geldt hiervoor geen verplichte WA-verzekering. Verzekeraars hebben besloten de elektrische fiets onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te laten vallen. Dit is geen wettelijk verplichte verzekering, maar vrijwel elke Nederlander heeft er een.

Speed pedelec

Voor de nog snellere highspeed e-bikes, ook wel speed pedelecs, is een WA-verzekering dan weer wél verplicht. Enra lanceerde hiervoor in 2015 als eerste een speciale high-speed e-bikeverzekering, later gevolgd door onder meer Unigarant.

Test fietsverzekeringen