icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je e-bike

De opmars van de elobikes (of e-bikes) is bij de fietsverzekeraars niet onopgemerkt gebleven. De meeste hebben inmiddels een speciale e-bikeverzekering. De premies zitten de laatste jaren flink in de lift.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 februari 2018

Artikel besparen op je elektrische fiets

Premieverschillen per regio

Vanwege de hoge aanschafprijs is de behoefte om een e-bike te verzekeren groter dan bij gewone fietsen. Naar schatting wordt 80% van alle nieuwe e-bikes verzekerd. In vergelijking met stadsfietsen zijn de premies nog altijd relatief laag en zijn de premieverschillen tussen de diverse regio’s doorgaans kleiner.een elektrische fiets

Dekking van de accu

Het belangrijkste verschil in voorwaarden is de manier waarop schade aan de gevoelige accu is gedekt. ANWB, Unigarant, Interpolis en Enra Plus schrijven elke maand 1,5% af op de waarde van de accu. Enra Optimaal 0,75% per maand. Kingpolis, Klaverblad en Univé schrijven niet af, maar rekenen bij schade €25 eigen risico. Allianz Global Assistance en FietsNed eisen dat je de accu niet onbeheerd achterlaat als er geen apart slot op zit. Dit laatste geldt niet als de e-bike in een afgesloten ruimte staat.

Compleet service abonnement

Verder verschillen e-bikeverzekeringen niet of nauwelijks van een gewone fietsverzekering. Uitzondering is het Fiets Service Abonnement van Kingpolis. Dit biedt een ware menukaart aan ‘service-elementen’, zoals een gratis leenfiets, winterbeurt met haal- en brengservice en hulpverlening bij pech. Bij zo'n pakket op maat hoeft geen een verzekering te zitten.  

Schade aan anderen

Hoewel een e-bike volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) valt onder de categorie motorrijtuig, geldt hiervoor geen verplichte WA-verzekering. Verzekeraars hebben besloten de elektrische fiets onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te laten vallen. Dit is geen wettelijk verplichte verzekering, maar vrijwel elke Nederlander heeft er een.

Speed pedelec

Voor de nog snellere highspeed e-bikes, ook wel speed pedelecs, is een WA-verzekering wél verplicht. Enra lanceerde hiervoor in 2015 als eerste een speciale high-speed e-bikeverzekering. Later gevolgd door onder meer Unigarant.