icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je fietsverzekering

Je hebt een fietsverzekering afgesloten. Maar veilig je fiets parkeren blijft toch het makkelijkst. Hoe voorkom je dat je fiets gestolen wordt? En wat moet je doen als dit toch gebeurt? Wij geven je graag een aantal handige tips.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Voorkom dat je fiets gestolen wordt

  • Zet je fiets in de berging en in een schuur altijd op slot. Stond je fiets niet op slot en heb je nog maar 1 sleutel? Dan keert de verzekering niets uit.
  • Zet je fiets altijd op slot met een ART-goedgekeurd slot. Geef het merk en sleutelnummer door aan de verzekering.
  • Zet je fiets altijd op slot met 2 verschillende sloten. Verbind je fiets met bijvoorbeeld een fietsenrek en bevestig het slot zo hoog mogelijk. Dat maakt het doorknippen van het slot een stuk lastiger.
  • Zet je fiets op slot op een plek waar veel mensen aanwezig zijn. Bijvoorbeeld in de buurt van een bushalte. Fietsen worden volgens de Fietsersbond vaak gestolen in de directe omgeving, stadscentra en op stations.
Gebruikstips_Hoevoorkomjedatjefietsgestolen

2
Wat moet je doen als je fiets gestolen is?

  1. Doe eerst aangifte bij de politie, ook voor de verzekering. Je hebt hiervoor een eigendomsbewijs van de fiets nodig of anders verschillende kenmerken. Kenmerken van een fiets zijn het merk, type, kleur, serie-, frame- en chipnummer. Het framenummer (2 letters met 7 cijfers) is te vinden op de achterzijde van de staande buis of aan de onderkant van de trapas.
  2. Heb je schade aan je fiets of is deze gestolen? Neem eerst contact op met je verzekeraar. Zo voorkom je dat de (reparatie)kosten niet vergoed worden. Toon bij de verzekeraar aan dat je fiets op slot stond. Laat zien dat je 2 sleutels in je bezit hebt, waarvan 1 met duidelijke gebruikssporen. Bij Univé moet je sleutels na diefstal 3 maanden bewaren.
Gebruikstips_watmoetjedoengestolen_NW

3
Anti-diefstal chip

In 2000 is de anti-diefstal chip (ADP) geïntroduceerd. Deze chip is voorzien van een uniek nummer dat door de politie kan worden achterhaald. Toch zijn de meeste verzekeraars sceptisch over deze chip, omdat deze in het slot werd ingebouwd. Bij diefstal wordt het slot juist verwijderd. Nieuwe fietsen worden dan ook sinds 2014 niet meer voorzien van de anti-diefstalchip. De meeste verzekeringen maken ook geen onderscheid meer tussen fietsen met of zonder anti-diefstal chip.

Gebruikstips_antidiefstalchip

4
Check het fietsdiefstalregister

Is je fiets gestolen of vermoed je dat je tweedehands fiets gejat is? Sinds 2008 komt elke gestolen fiets na aangifte in het Fietsdiefstalregister. Ook nieuw verkochte worden hierin geregistreerd. Op fietsdiefstalregister.nl is te controleren of een fiets als gestolen bekend is. Let bij een tweedehandsfiets erop dat het framenummer niet is doorgekrast, er een onbeschadigd slot op zit met sleutel en sticker met adresgegevens van de fietshandelaar. Ook een onwaarschijnlijk lage prijs en splinternieuw slot kan wijzen op diefstal

Test fietsverzekeringen

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaring

Kun je een racefiets zonder slot verzekeren? Hoeveel mensen sluiten een verzekering af voor een e-bike? En heb je echt iets aan pechhulp bij de fietsverzekering? Stel je vraag aan onze Community en praat mee of deel je eigen ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...