icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je fietsverzekering

Je hebt een fietsverzekering afgesloten. Maar veilig je fiets parkeren blijft toch het makkelijkst. Hoe voorkom je dat je fiets gestolen wordt? En wat moet je doen als dit toch gebeurt? Wij geven je een aantal tips.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Voorkom dat je fiets gestolen wordt

  • Zet je fiets altijd op slot met een ART-goedgekeurd slot. Geef het merk en sleutelnummer door aan je eventuele fietsverzekeraar.
  • Gebruik een extra slot en verbindt je fiets daarmee met bijvoorbeeld een fietsenrek. Bevestig dit slot zo hoog mogelijk. Dat maakt het een stuk lastiger om het slot door te knippen of met stenen stuk te slaan.
  • Zet je fiets zo mogelijk op slot op een plek waar veel mensen zijn, zoals in de buurt van een bushalte. Fietsen worden volgens de Fietsersbond vaak gestolen in de directe omgeving, stadscentra en op stations.
  • Zet je fiets ook in de berging of de schuur op slot. Stond je fiets niet op slot en heb je nog maar 1 sleutel? Dan keren sommige verzekeraars niet uit.
  • Laat een uniek nummer in het frame van je fiets graveren. Dit kan in steden vaak gratis bij een AFAC: een fietsdepot waar gevonden, verwijderde en in beslag genomen fietsen terechtkomen. Voordeel van zo'n uniek nummer is dat je fiets herkenbaar is en daardoor moeilijker verkoopbaar.
  • Heb je een elektrische fiets met afneembaar display? Haal dit altijd van je fiets. Zonder het display kan de dief je e-bike niet gebruiken.
Gebruikstips_Hoevoorkomjedatjefietsgestolen

2
Wat moet je doen als je fiets gestolen is?

  1. Doe eerst aangifte bij de politie, ook voor de verzekering. Je hebt hiervoor een eigendomsbewijs van de fiets nodig of anders verschillende kenmerken. Kenmerken van een fiets zijn het merk, type, kleur, serie-, frame- en chipnummer. Het framenummer (2 letters met 7 cijfers) is te vinden op de achterzijde van de staande buis of aan de onderkant van de trapas.
  2. Heb je schade aan je fiets of is deze gestolen? Neem eerst contact op met je verzekeraar. Zo voorkom je dat de (reparatie)kosten niet vergoed worden. Toon bij de verzekeraar aan dat je fiets op slot stond. Laat zien dat je 2 sleutels in je bezit hebt, waarvan 1 met duidelijke gebruikssporen. Bij Univé moet je sleutels na diefstal 3 maanden bewaren.
  3. Wordt je fiets gestolen uit een (afgesloten!) schuur of berging, dan valt dit zowel onder de fietsverzekering als de meeste inboedelverzekeringen. Heb je beide, hoor je officieel eerst te claimen op je fietsverzekering. Vanwege de hoogte van de uitkering is dat vaak ook verstandig. Maar in de praktijk hóéft het niet per se.
Gebruikstips_watmoetjedoengestolen_NW

3
E-bikes met gps-technologie

Verzekeraar Enra was de eerste met speciale, lagere tarieven voor smart e-bikes van Batavus en Sparta. Deze elektrische fietsen hebben gps-technologie, die helpt om diefstal te voorkomen en een gestolen fiets terug te vinden.

Inmiddels heeft Gazelle de 'connected e-bike', die ook een gps-chip heeft. Daarmee kan achterhaald worden waar de e-bike is als hij is gestolen. ANWB levert de verzekering, inclusief opsporingsservice.

Allianz Global Assistance verwacht in de loop van 2018 met nieuwe voorwaarden te komen, met een apart tarief voor fietsen en/of sloten met een gps-beveiliging. Wij volgen de ontwikkelingen met belangstelling en houdt je op deze pagina op de hoogte!

ebike-aankoop-verzekeren

4
Check het fietsdiefstalregister

Is je fiets gestolen of vermoed je dat je tweedehands fiets gejat is? Sinds 2008 komt elke gestolen fiets na aangifte in het Fietsdiefstalregister. Ook nieuw verkochte worden hierin geregistreerd. Controleer op fietsdiefstalregister.nl of een fiets als gestolen bekend is.

Let bij een tweedehandsfiets erop dat het framenummer niet is doorgekrast, er een onbeschadigd slot op zit met sleutel en sticker met adresgegevens van de fietshandelaar. Ook een onwaarschijnlijk lage prijs en splinternieuw slot kan wijzen op diefstal.

Test fietsverzekeringen

illust-dossier-probleem-community
Community

Deel je ervaring

Kun je een racefiets zonder slot verzekeren? Hoeveel mensen sluiten een verzekering af voor een e-bike? En heb je echt iets aan pechhulp bij de fietsverzekering? Stel je vraag aan onze Community en praat mee of deel je eigen ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...