icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je fietsverzekering

Je hebt een fiets- of e-bikeverzekering afgesloten, maar voorkomen dat je fiets wordt gestolen is toch het fijnste. Hoe doe je dat? En wat moet je doen als je fiets toch ineens weg is? Wij geven je een aantal tips.

1

Voorkom dat je fiets of e-bike wordt gestolen

  • Zet je fiets altijd op slot met een ART-goedgekeurd slot. Geef het merk en sleutelnummer door aan je eventuele fietsverzekeraar.
  • Gebruik een extra slot en maak je fiets daarmee (zo hoog mogelijk) vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek. Enra en Kingpolis eisen zo'n tweede slot sinds begin 2022 voor (elektrische) fietsen van €3500 of meer.
  • Zet je fiets zo mogelijk op slot op een plek waar veel mensen zijn, zoals in de buurt van een bushalte. Fietsen worden volgens de Fietsersbond vaak gestolen in de directe eigen omgeving, stadscentra en op stations.
  • Zet je fiets ook in de berging of de schuur op slot. Stond je fiets niet op slot en heb je nog maar 1 sleutel? Dan keren de meeste verzekeraars niet uit.
  • Laat een uniek nummer in het frame van je fiets graveren. Dit kan in steden vaak gratis bij een AFAC: een fietsdepot waar gevonden, verwijderde en in beslag genomen fietsen terechtkomen. Voordeel van zo'n uniek nummer is dat je fiets herkenbaar is en daardoor moeilijker verkoopbaar.
  • Heb je een elektrische fiets met afneembaar display? Haal dit altijd van je fiets. Zonder het display kan de dief je e-bike niet gebruiken.
Gebruikstips_Hoevoorkomjedatjefietsgestolen

2

Wat moet je doen als je fiets of e-bike toch is gestolen?

  1. Doe eerst aangifte bij de politie, ook voor de verzekering. Hiervoor heb je een DigiD en een eigendomsbewijs van de fiets nodig. Heb je geen eigendomsbewijs, dan kun je kenmerken van de fiets opgeven zoals het merk, type, kleur, serie-, frame- en chipnummer. Het framenummer (2 letters met 7 cijfers) vind je op de achterzijde van de staande buis of aan de onderkant van de trapas.
  2. Neem gelijk contact op met je verzekeraar. Zo voorkom je dat de (reparatie)kosten niet vergoed worden. Toon bij de verzekeraar aan dat je fiets op slot stond. Laat zien dat je 2 sleutels hebt, waarvan 1 met duidelijke gebruikssporen. Bij Univé moet je sleutels na diefstal 3 maanden bewaren.
  3. Wordt je fiets gestolen uit een (afgesloten!) schuur of berging? Dan valt dit zowel onder de fietsverzekering als onder de meeste inboedelverzekeringen. Heb je beide, dan hoor je officieel eerst te claimen op je fietsverzekering. Vanwege de hoogte van de uitkering is dat vaak ook verstandig.
Gebruikstips_watmoetjedoengestolen_NW

3

Fiets- of inboedelverzekering?

Wordt je fiets gestolen uit de afgesloten schuur of berging van je woning? En stond je fiets ook op slot? Dan valt dit onder de dekking van de fietsverzekering én de meeste inboedelverzekeringen. Als je beide verzekeringen hebt, is er sprake van samenloop. Volgens de regels hoor je dan eerst te claimen op de fietsverzekering. Dit is namelijk een zogenoemde specifieke verzekering.

Ook door de hoogte van de uitkering kan het wel verstandiger zijn te kiezen voor de fietsverzekering. Die vergoedt vaak 3 tot soms wel 5 jaar de nieuwwaarde van de fiets. 

Als je fiets in die schuur of berging niet op slot stond, verwijzen de meeste fietsverzekeraars sowieso door naar de inboedelverzekeraar. Gunstige uitzonderingen zijn Klaverblad, Qover, Univé en ZLM, die de schade vergoeden zolang er sprake is van er braakschade. Allianz Global Assistance en Kingpolis zeggen hetzelfde te doen, maar hebben dit helaas niet zwart-op-wit in de voorwaarden staan.
fiets-in-schuur-220-x-170

4

Check het fietsdiefstalregister

Is jouw fiets of e-bike gestolen? Of vermoed je dat de tweedehands fiets die je wilt aanschaffen is gestolen? Sinds 2008 komt elke gestolen fiets na aangifte in het Fietsdiefstalregister. Ook nieuw verkochte rijwielen staan hierin geregistreerd.

Controleer op fietsdiefstalregister.nl of een fiets als gestolen bekend is.

Let er bij het aanschaffen van een tweedehandsfiets op dat het framenummer niet is doorgekrast, er een onbeschadigd slot op zit met sleutel en sticker met adresgegevens van de fietshandelaar. Ook een onwaarschijnlijk lage prijs en splinternieuw slot kunnen wijzen op diefstal.

5

Goed verzekerd op vakantie

Fiets- en e-bikeverzekeringen bieden bijna allemaal werelddekking. Uitzonderingen zijn Klaverblad en Qover, waarmee je fiets alleen in Europa is verzekerd. Groter zijn de verschillen als het gaat om pechhulp. Vaak geldt deze service alleen in Nederland (soms inclusief de grensstreken).

Kingpolis biedt zijn pechhulpdienst aan in de 'Europese Economische Ruimte' (de EU plus Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en ook Groot-Brittannië). Met een Optimaal-polis van Enra heb je zelfs pechhulp in heel Europa.

Schade aan of diefstal van je fiets op vakantie valt ook onder je reisverzekering (behalve bij Anker). De hoogte van de bagagedekking (standaard of optioneel) loopt uiteen van €1000 tot €5000 per persoon. Diverse verzekeraars hebben daarnaast een maximumschadevergoeding per polis. Vaak is dat 2 tot 3 keer het bedrag per persoon. Voor bepaalde categorieën bagage, waaronder fietsen, gelden bovendien lagere maximumvergoedingen.

Gebruikstips onderhoud en reparatie elektrische fiets

6

Je fietsverzekering opzeggen

Een doorlopende fiets- of e-bikeverzekering opzeggen kan op elk moment, met al dan niet een maand opzegtermijn.

Anders is dat met een aflopende polis, waarbij je de premie vooraf voor 3 of 5 jaar hebt betaald. Er zijn dan omstandigheden waarbij sommige verzekeraars toch een deel van de premie teruggeven als je de verzekering voortijdig stopzet.

Denk aan: eigendomsoverdracht van de fiets, verhuizing naar het buitenland of overlijden van de verzekerde.

Test fietsverzekeringen