icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Gebruikstips

Gebruikstips voor je fietsverzekering

Je hebt een fietsverzekering afgesloten, maar veilig je fiets parkeren blijft toch het makkelijkst. Hoe voorkom je dat je fiets gestolen wordt? En wat moet je doen als dit toch gebeurt? Wij geven je een aantal tips.

Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering


1
Voorkom dat je fiets gestolen wordt

  • Zet je fiets altijd op slot met een ART-goedgekeurd slot. Geef het merk en sleutelnummer door aan je eventuele fietsverzekeraar.
  • Gebruik een extra slot en maak daarmee je fiets vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek. Allianz Global Assistance eist dat zelfs bij fietsen duurder dan €5000. Maak dit tweede slot zo hoog mogelijk vast.
  • Zet je fiets zo mogelijk op slot op een plek waar veel mensen zijn, zoals in de buurt van een bushalte. Fietsen worden volgens de Fietsersbond vaak gestolen in de directe omgeving, stadscentra en op stations.
  • Zet je fiets ook in de berging of de schuur op slot. Stond je fiets niet op slot en heb je nog maar 1 sleutel? Dan keren de meeste verzekeraars niet uit.
  • Laat een uniek nummer in het frame van je fiets graveren. Dit kan in steden vaak gratis bij een AFAC: een fietsdepot waar gevonden, verwijderde en in beslag genomen fietsen terechtkomen. Voordeel van zo'n uniek nummer is dat je fiets herkenbaar is en daardoor moeilijker verkoopbaar.
  • Heb je een elektrische fiets met afneembaar display? Haal dit altijd van je fiets. Zonder het display kan de dief je e-bike niet gebruiken.
Gebruikstips_Hoevoorkomjedatjefietsgestolen

2
Wat moet je doen als je fiets gestolen is?

  • Doe eerst aangifte bij de politie, ook voor de verzekering. Hiervoor heb je een DigiD en een eigendomsbewijs van de fiets nodig. Heb je geen eigendomsbewijs, dan kun je kenmerken van de fiets opgeven zoals het merk, type, kleur, serie-, frame- en chipnummer. Het framenummer (2 letters met 7 cijfers) vind je op de achterzijde van de staande buis of aan de onderkant van de trapas.
  • Neem gelijk contact op met je verzekeraar. Zo voorkom je dat de (reparatie)kosten niet vergoed worden. Toon bij de verzekeraar aan dat je fiets op slot stond. Laat zien dat je 2 sleutels hebt, waarvan 1 met duidelijke gebruikssporen. Bij Univé moet je sleutels na diefstal 3 maanden bewaren.
  • Wordt je fiets gestolen uit een (afgesloten!) schuur of berging, dan valt dit zowel onder de fietsverzekering als onder de meeste inboedelverzekeringen. Heb je beide, dan hoor je officieel eerst te claimen op je fietsverzekering. Vanwege de hoogte van de uitkering is dat vaak ook verstandig.
Gebruikstips_watmoetjedoengestolen_NW

3
E-bikes met gps-technologie

Verzekeraar Enra was de eerste met speciale, lagere tarieven voor smart e-bikes van Batavus en Sparta. Deze elektrische fietsen hebben gps-technologie, die helpt om diefstal te voorkomen en gestolen rijwielen terug te vinden.

Vervolgens kwam Gazelle met de 'connected e-bike', die ook een gps-chip heeft. Daarmee kan achterhaald worden waar een gestolen e-bike is. ANWB levert de verzekering inclusief opsporingsservice. Later sloten Allianz Global Assistance en Kingpolis zich aan bij hetzelfde initiatief (BikeBlockChain). Interpolis verwacht voor de zomer (2019) met een eigen initiatief te komen om gestolen fietsen zo snel mogelijk terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar.

ebike-aankoop-verzekeren

4
Check het fietsdiefstalregister

Is je fiets gestolen, of vermoed je dat de tweedehands fiets die je wilt aanschaffen is gestolen om te verkopen? Sinds 2008 komt elke gestolen fiets na aangifte in het Fietsdiefstalregister. Ook nieuw verkochte staan hierin geregistreerd. Controleer op fietsdiefstalregister.nl of een fiets als gestolen bekend is.

Let er bij het aanschaffen van een tweedehandsfiets op dat het framenummer niet is doorgekrast, er een onbeschadigd slot op zit met sleutel en sticker met adresgegevens van de fietshandelaar. Ook een onwaarschijnlijk lage prijs en splinternieuw slot kunnen wijzen op diefstal.

5
Goed verzekerd op vakantie

Fietsverzekeringen bieden bijna allemaal werelddekking. Uitzondering is Klaverblad, waarmee je fiets alleen in Europa is verzekerd. Groter zijn de verschillen als het gaat om pechhulp. Doorgaans geldt deze service alleen in Nederland (eventueel plus de grensstreken), maar Kingpolis biedt zijn pechhulpdienst sinds 15 februari 2019 aan in de 'Europese Economische Ruimte' (de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). Met een Plus- of Optimaal-pakket van Enra heb je zelfs pechhulp in heel Europa.

Schade aan of diefstal van je fiets op vakantie valt ook onder je reisverzekering. De hoogte van de bagagedekking verschilt sterk per verzekeraar. De dekking ligt tussen de €1000 en €5000 per persoon. Diverse verzekeraars hanteren daarnaast een maximumschadevergoeding per polis, vaak twee- tot driemaal het bedrag per persoon. Voor bepaalde categorieën bagage, waaronder fietsen, gelden bovendien lagere maximumvergoedingen.

Gebruikstips onderhoud en reparatie elektrische fiets

6
Je fietsverzekering opzeggen

Een doorlopende fietsverzekering opzeggen kan in principe op elk moment, met al dan niet een maand opzegtermijn.

Anders is dat met een aflopende polis, waarbij je de premie vooraf voor 3 of 5 jaar hebt betaald. Er zijn dan omstandigheden waarbij sommige verzekeraars toch een deel van de premie teruggeven als je de verzekering voortijdig stopzet. Denk aan: eigendomsoverdracht van de fiets, verhuizing naar het buitenland en/of overlijden van de verzekerde.

Test fietsverzekeringen