icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fotoclouddiensten zijn onbetrouwbaar

Nieuws
|
Dat concludeert onze Duitse zusterorganisatie Stiftung Warentest in een test van 10 'Fotoclouds'. De clouddiensten geven geen garantie dat je foto's veilig zijn. Sommige verzamelen onnodig veel data, andere stopten met het aanbieden van de clouddiensten.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert fotocamera'sGepubliceerd op:7 maart 2016

fotocamera fotoclouddiensten onbetrouwbaar

Veiligheid

Geen van de geteste clouddiensten garandeert dat je foto's veilig zijn. De Duitse juristen vonden ontoelaatbare en vage bepalingen in de vele pagina's algemene voorwaarden. In de voorwaarden van Apple iCloud staat zelfs dat foto's per ongeluk verwijderd of beschadigd kunnen raken.

Flickr de beste

In de test komt Flickr uit de bus als beste gratis fotocloud, ook al verzamelt de bijbehorende Android-app meer data dan nodig is voor de werking van de app. Zo heeft de app ook toegang tot systeemgegevens, zoals het beschikbare geheugen, de schermgrootte en de batterij.  Data over het apparaat en het gebruik ervan stuurt Flickr naar andere bedrijven, zoals moederbedrijf Yahoo en Flurry.

Flickr biedt gratis 1 Tb (Terabyte) opslag en veel handige functies. Je kunt foto's groeperen in albums, foto's bewerken, sorteren, labelen en delen. Je kunt geen onbewerkte 'raw'-fotobestanden opslaan.

Onnodig veel data

Niet alleen Flickr, maar ook Google Foto's verzamelt onnodig veel data. Toch is Google Foto's nummer 2 in de test. Het is makkelijk, heel veelzijdig en snel. Opslag is gratis als je fotobestanden niet al te groot zijn. Helaas zijn aan foto's toegevoegde trefwoorden niet zichtbaar.

Gestopt

Van de 10 clouddiensten waarmee de test startte, konden er uiteindelijk 7 volledig getest worden. Tijdens de test stopte Dropbox met Carousel en Google met Picasa. Behalve Microsoft OneDrive en Apple iCloud zijn de andere clouddiensten in de test in Nederland minder bekend.

Bekijk ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.