icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Google Foto's

Eerste indruk|Google Foto's is een app met gratis onbeperkte opslagruimte voor foto's en video's tot 16 megapixel of 1080p. Handig, leuk en een beetje eng...

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:13 december 2017


Merk Google

Richtprijs € 0


Type Google Foto's


honden-fotos-fotocamera-eerste-indruk

Google Foto's is gratis, handig, praktisch, makkelijk, leuk en ook een beetje eng. Google Foto's doet dingen die andere foto-apps niet doen:

  • Geeft je gratis onbeperkte opslagruimte.
  • Analyseert en ordent je fotocollectie terwijl jij iets leukers doet.
  • Bewerkt je foto's spontaan tot nieuwe gestileerde foto's, verhalen, animaties en collages.

Tegelijkertijd leert Google veel over jou... Het is bijna eng om te zien wat Google automatisch herkent in een foto. Gratis, maar toch ook niet; je betaalt met een extra gedetailleerd profiel van je leven. Of die ruil een goede deal is, hangt af van de waarde die je toekent aan jouw privé-informatie.

2 jaar later: wat is er veranderd?

In 2015 kwam Google met Google Foto’s. Omdat de app op bijna elke nieuwe Android telefoon is voorgeinstalleerd gebruiken veel mensen deze app. Volgens Google gaat het om meer dan 500 miljoen maandelijkse gebruikers! Wat is er veranderd?

Nog slimmer

Google blijft constant werken aan de zoekfunctie om zo de gebruiker makkelijker te laten zoeken in foto’s. Zo kan Google Foto’s nu bijvoorbeeld onderscheid maken tussen dierenrassen. Waar je voorheen moest zoeken op 'hond' kun je nu ook specificeren op 'labrador' of 'boxer'.

Het beter uitlezen van de foto is natuurlijk ook een voordeel voor Google zelf. Zo weet Google weer net wat meer over zijn gebruikers.

Geen gezichtsherkenning

In sommige andere landen kan Google Foto's ook gezichten herkennen. Zo kun je gemakkelijk een foto van iemand opzoeken. In Nederland is dit alleen niet mogelijk vanwege privacyredenen.

In landen waar de gezichtsherkenning wel is toegestaan is het ook mogelijk om foto's gemakkelijk te delen met degene die op die foto's staan. Google Foto's geeft dan geautomatiseerde suggesties om die foto's te delen.

Delen met je partner

Het is wel mogelijk om je complete fotobibliotheek met iemand anders te delen. Dat kan vanaf een gekozen datum of voor alle foto’s in de bibliotheek.

Fotoscan

Je kunt via Google Foto’s app ook rechtstreeks de Google Fotoscan app openen. Met die app kan je gemakkelijk oude foto’s digitaal maken. Die digitale foto’s worden dan weer in Google Foto’s opgeslagen.

Al je foto's bij elkaar

Op 28 mei lanceerde Google de nieuwe app Google Foto's, met gratis onbeperkte opslagruimte voor foto's en video's tot 16 megapixel of 1080p. Het idee is dat je al je foto's bij elkaar op 1 plek opslaat, zodat je geen harde schijven, dvd's of iets dergelijks meer nodig hebt. Het enige dat je nodig hebt, is een Google-account.

Je geeft de app toegang tot de foto's op je smartphone en op de computer sleep je je foto's eenvoudig vanuit de verkenner naar photos.google.com. Foto's die je wellicht al (via Picasa) in Google+ had staan, zijn ook direct toegankelijk in de nieuwe app.

Zijn jouw foto's groter dan 16 megapixel? Dan verkleint Google ze, tenzij je ervoor kiest om al je foto's op te slaan in de originele grootte. Dan is de gratis opslagruimte beperkt tot 15 GB.

Automatische orde in de chaos

Google heeft tijd nodig om orde in de chaos te scheppen, maar komt uiteindelijk met een indrukwekkend resultaat. We proberen het met recente smartphone-foto's en bijna 3500 foto's uit een fotowedstrijd van 6 jaar geleden.

Het eerste dat Google Foto's doet, is de foto's op datum sorteren, met de nieuwste bovenaan. Foto's zonder datering staan bij de dag dat je ze uploadt en dat lijk je niet zomaar aan te kunnen passen. In de app kun je heel makkelijk in- en uitzoomen om meer of juist minder foto's te zien, net zoals je in- en uitzoomt bij een enkele foto. Steeds staat een vergrootglas in beeld. Via dat vergrootglas kom je bij een zoekveld.

In eerste instantie vindt Google niet veel van wat we zoeken. Op een later moment vindt Google meer en toont hij plaatjes van dingen waar je eventueel eerder op gezocht hebt. Ook kun je makkelijk doorklikken naar plaatsen waar je foto's gemaakt zijn. Mits er locatiegegevens opgeslagen zijn bij je foto's, wat meestal niet het geval is als de foto's ouder zijn. In onderstaand voorbeeld vindt Google de foto's simpelweg omdat er 'Parijs' in de bestandsnaam staat.

Google Foto's app zoekopdracht Parijs 680 x 450

In de dagen die volgen wordt het indrukwekkend: we zien steeds meer resultaten verschijnen bij zoekopdrachten. Google herkent vanzelf fietsen, vogels, eten en allerlei andere dingen. Op een bepaald moment kunnen we ook zoektermen combineren: met 'vogels texel' vinden we de meeuwen die rond de veerboot vlogen.

Spontane bewerkingen

Het onderdeel 'Assistent' in Google Foto's begint leeg, maar na verloop van tijd komen er spontaan nieuwe gestileerde foto's, verhalen, animaties en collages in te staan:

Voorbeeld van een automatisch gestileerde foto:

Google Foto's app Gestileerde Foto 680 x 450

  • Een gestileerde foto is simpelweg een foto waar een effect overheen is gezet. Dat kan een onverwacht leuk plaatje opleveren.
  • Een verhaal is een soort fotoalbum waar je foto's op een speelse manier op een tijdlijn gezet worden, soms aangevuld met online gevonden foto's van dezelfde locatie. Je kunt makkelijk zelf beschrijvingen en foto's toevoegen of verwijderen.
  • Een animatie is een kort filmpje van 2 tot 50 foto's die vlak na elkaar gemaakt zijn en erg op elkaar lijken.
  • Een collage wordt samengesteld uit 2 tot 9 foto's.

Voorbeeld van een pagina uit een verhaal:

Google Foto's app Verhaal

Je kunt elk van deze creaties opslaan of verwijderen. Je opgeslagen gestileerde foto's en animaties vind je terug onderaan het zoekscherm: ze worden niet tussen de andere foto's opgeslagen. Verhalen worden opgeslagen onder 'Collecties'.

Je kunt de 'Assistent' uitzetten, maar je kunt niet beïnvloeden hoe vaak hij met iets nieuws komt.

Zelf doen

Zelf kun je in de app meer doen dan foto's stileren en verhalen, animaties of collages maken. Bijvoorbeeld een filmpje maken, met achtergrondmuziek. Selecteer maximaal 50 foto's en kies 'Nieuwe film maken'. Meerdere foto's selecteren en tegelijk scrollen gaat superhandig door met je vinger over de gewenste foto's te gaan. Vervolgens kun je allerlei aanpassingen doen, het resultaat bekijken en uiteindelijk opslaan en/of delen met anderen.

Natuurlijk kun je 'gewone' online fotoalbums samenstellen, zoals je het misschien gewend bent vanuit Google Picasa. Films en albums worden bij de verhalen opgeslagen onder 'Collecties'.

Op photos.google.com kun je alleen albums maken en geen andere creaties.

Mensen en objecten herkennen

Al in 2010 kwam Google met de app Google Goggles waarmee objecten in foto’s kunnen worden herkend. Dat dit soort intelligentie tot misbruik kan leiden beseft Google goed, vandaar dat gezichtsherkenning in Google Glass (een bril met extra elektronica) niet door Google werd toegestaan.

Voor gebruikers bespaart het gebruik van al die slimmigheid in Google Foto's veel tijd. Ze hoeven niet zelf al hun foto’s uit te zoeken of van bijschriften te voorzien.

Gratis informatie voor Google

Google zegt op dit moment dat ze de de gegevens die ze verzamelen over jouw foto's niet buiten de Foto's-app zullen gebruiken. Maar Google heeft de kans om nóg nauwkeuriger profielen te maken van alle gebruikers. Met dit soort informatie is van alles mogelijk, maar Google gebruikt dit tot nu toe vooral om beter gericht advertenties te kunnen verkopen. Kijk dus niet raar op als je op een bepaald moment reclames voorgeschoteld krijgt die wel heel goed passen bij wat jij zoal fotografeert. Gebruik je Gmail, heb je een Android-telefoon, surf je terwijl je bij Google ingelogd bent (misschien zelfs zonder cookies te wissen): dit alles draagt bij wat Google over je weet.

Gebruik je straks ook Google Foto’s, dan is er een extra, en behoorlijk gedetailleerde, poel van data waarmee Google je leert kennen. Het al dan niet gebruiken van Google Foto's komt op het volgende neer: Vertrouw je Google deze gegevens toe, en gun je het Google ook?

Op Androidplanet.nl:

Meer over fotografie