icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fotobewerkingsprogramma's: welke zijn er?

Vaak valt er nog heel wat aan een foto te perfectioneren. Zo kun je de horizon rechtzetten, de foto donkerder of lichter maken, bijsnijden, rode ogen bijwerken, details (on)zichtbaar maken, enzovoort. Welke fotobewerkingsprogramma's zijn er zoal?

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 december 2017

Artikel fotobewerkingsprogramma

Foto's bewerken op je computer

  • Apple Foto's is de standaard foto-app in Apple OS X. Niet alle Apple-gebruikers zijn even tevreden over de app: de mogelijkheden zijn anders dan in het oude iPhoto.
  • Windows Foto's is de standaard foto-app van Windows 10. Maar er zijn ook programma's met meer mogelijkheden te downloaden.

Adobe Photoshop Elements 2018
Photoshoppen voor de recreatieve/beginnende gebruiker. Het programma is een uitgeklede versie van Adobe Photoshop om snel en gemakkelijk foto’s te bewerken en beheren. In de nieuwe versie van 2018 kun je onder andere de achtergrond gemakkelijk vervangen.

Adobe Photoshop Lightroom 5
Adobe Photoshop Lightroom (€130) is een handig fotobeheer- en bewerkingsprogramma als je regelmatig grote hoeveelheden foto's verwerkt. Let op: je kunt niet werken met lagen en ook niet gedetailleerd bewerken

Irfanview
Gratis software met als belangrijkste taak het tonen van afbeeldingen. Je kunt maar beperkt je foto's bewerken: je kunt het bestandsformaat wijzigen en foto's bijsnijden. Handig: je kunt dit op meerdere foto's toepassen.

Mylio
Mylio is een doordachte oplossing voor het beheren en bewerken van je fotocollectie op meerdere apparaten, zonder cloudopslag. Gratis tot 25.000 foto's.

FastStone Image Viewer
Met het gratis programma Faststone Image Viewer bekijk en bewerk je op een gemakkelijke manier je foto’s. De opties zijn beperkt vergeleken met betaalde software, maar dit programma heeft voor veel gebruikers voldoende manieren om je foto's te bewerken.

Gimp
Gratis opensourceprogramma met professionele beeldbewerkingsmogelijkheden. Het programma is erg uitgebreid en kan daardoor lastig zijn voor beginners. Je kunt er van alles mee: werken in lagen, tekenen, selecties maken, werken met effecten enzovoort. 

  • Voor Windows, Mac OS X, Linux, BSD, OS/2 en Unix. Prijs: €0.

Corel Paint Shop Pro X5
Fotobewerken en beheren. Vergelijkbaar met Photoshop Elements. Heeft naast de gebruikelijke functies allerlei manieren om creatieve effecten toe te passen op je foto’s (waaronder HDR-fotografie). Tekenen en teksten toevoegen kan ook.
Voor Windows. Prijs: €70.

Bewerken en beheren

Wat is er allemaal mogelijk met fotobewerking? En hoe sla je al die foto's op. Wij geven jou tips voor het opslaan en bewerken van foto's.

Foto's bewerken Foto's opslaan en beheren

Foto-apps

Foto's bewerken op je tablet of zelfs op je smartphone. Mogelijkheden genoeg. Lees meer over foto-apps, zoals Pixlr-o-matic, Adobe Photoshop Express en Aviary.

Foto’s online bewerken

Je kunt heel eenvoudig online foto's bewerken via je internetbrowser.  Je hoeft niets op je pc of laptop te installeren, maar je uploadt de foto die je wilt bewerken naar een site. Bij grote bestanden kan dat soms lang duren.

Photoshop.com
Online versie van Photoshop. Goed voor het snelle werk: rode ogen verwijderen, bijsnijden en de belichting aanpassen. Met de Decorate-functies kun je tekstballonnen en illustraties toevoegen. Alleen in het Engels. Werken met lagen is niet mogelijk.   

Google Foto's
De opvolger van Google Picasa werkt volledig online: uitgangspunt is dat (al) je foto's in de cloud zijn opgeslagen, zodat je er altijd bij kunt als je een internetverbinding hebt. De meestgebruikte bewerkingsmogelijkheden zijn beschikbaar en makkelijk in gebruik.

Pixlr.com 
Er zijn 2 versies, beide in het Engels:

  • Pixlr Express is de uitgeklede basisversie met grote knoppen voor de simpelste basisbewerkingen: helderheid en contrast, kaders, tekst en effecten.
  • Pixlr Editor is uitgebreider en lijkt door zijn schermen met gereedschap en taakbalk wel wat op Photoshop. Zie ook online fotobewerken met Pixlr.

Befunky.com
Veelzijdige fotobewerker met duidelijke iconen. Heel veel leuke effecten om je foto’s te verfraaien. Bij de betaalde varianten zie je geen reclame, kun je foto’s in hoge resolutie opslaan en je foto’s beveiligd opslaan. Ook verkrijgbaar als app voor Android en iOS.

Fotoflexer.com
Overzichtelijke site met uitgebreide mogelijkheden voor fotobewerking, weergegeven met heldere iconen. Met allerlei effecten: neon, popart, filmkorrel etc. Heeft een aantal slimme manieren om te knippen in afbeeldingen of selectief kleuren te vervangen.

Behalve de opties hierboven zijn er nog heel veel meer mogelijkheden voor het beheren en bewerken van foto's. Van welk programma wil je graag meer te weten komen? Laat het ons weten via onze Community.

Optimaal fotograferen

Het boek Optimaal fotograferen is een must-have voor iedereen die goede foto’s wil maken, bewerken en delen.

In dit boek:

  • krijg je antwoord op de vraag wat een goede foto maakt
  • lees jealle informatie die je nodig hebt voor het bewerken en delen van foto’s.
  • komen ook de smartphone en de tablet komen aanbod.
  • is er ook aandacht voor de nabewerking van o.a. belichting, kleur(temperatuur) en scherpte.
Optimaal-Fotograferen_cover

Lees ook: