icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fotobewerkingsprogramma's

Vaak valt er nog heel wat aan een foto te perfectioneren. Zo kun je de horizon rechtzetten, de foto donkerder of lichter maken, bijsnijden, rode ogen bijwerken, details zichtbaar of juist onzichtbaar maken, enzovoort. Welke fotobewerkingsprogramma's zijn er zoal? Zie ook de pagina's: Foto's bewerken en Foto's opslaan en beheren.

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 december 2017

Artikel fotobewerkingsprogramma

Foto-apps

Foto's bewerken op je tablet of zelfs op je smartphone. Mogelijkheden genoeg. Lees meer over foto-apps, zoals Pixlr-o-matic, Adobe Photoshop Express en Aviary.

Foto’s online bewerken

fotobeheer softwareOnline een foto bewerken via je internetbrowser is heel eenvoudig. Je hoeft niets op je pc of laptop te installeren, maar uploadt de te bewerken foto naar een site. Bij grote bestanden kan dat soms lang duren.

Photoshop.com
Online versie van Photoshop. Goed voor het snelle werk: rode ogen verwijderen, bijsnijden en de belichting aanpassen. Met de Decorate-functies kun je tekstballonnen en illustraties toevoegen. Alleen in het Engels. Werken met lagen is niet mogelijk.   

Google Foto's
De opvolger van Google Picasa werkt volledig online: uitgangspunt is dat (al) je foto's in de cloud zijn opgeslagen, zodat je er altijd bij kunt als je een internetverbinding hebt. De meestgebruikte bewerkingsmogelijkheden zijn beschikbaar en makkelijk in gebruik. Lees meer over Google Foto's en over het einde van Google Picasa.

Pixlr.com 
Er zijn twee versies, beide in het Engels:

  • Pixlr Express is de uitgeklede basisversie met grote knoppen voor de simpelste basisbewerkingen: helderheid en contrast, kaders, tekst en effecten.
  • Pixlr Editor is uitgebreider en lijkt door zijn schermen met gereedschap en taakbalk wel wat op Photoshop. Zie ook online fotobewerken met Pixlr.

Befunky.com
Veelzijdige fotobewerker met duidelijke iconen. Heel veel leuke effecten om je foto’s te verfraaien. Bij de betaalde varianten zie je geen reclame, kun je foto’s in hoge resolutie opslaan en kun je foto’s beveiligd opslaan. Ook verkrijgbaar als app voor Android en iOS.

Fotoflexer.com
Overzichtelijke site met uitgebreide mogelijkheden voor fotobewerking, weergegeven met heldere iconen. Met allerlei effecten: neon, popart, filmkorrel etc. Heeft een aantal slimme manieren om te knippen in afbeeldingen of selectief kleuren te vervangen.

fotobewerking softwareFoto's bewerken op je computer

Apple Foto's is de standaard foto-app in Apple OS X. Niet alle Apple-gebruikers zijn even tevreden over de app: de mogelijkheden zijn anders dan in het oude iPhoto.

Windows Foto's is de standaard foto-app van Windows 10.

Programma’s die je op de harde schijf van je computer of laptop moet installeren:

Adobe Photoshop Elements 2018
Photoshoppen voor de recreatieve/beginnende gebruiker. Het programma is een uitgeklede versie van Adobe Photoshop om snel en gemakkelijk foto’s te bewerken en beheren. Onder andere nieuw in versie 2018: de achtergrond vervangen door met gemak het onderwerp te selecteren.

Lees de review: Adobe Photoshop Elements 2018
Voor Windows en Mac OS X. Adviesprijs: €100.

Adobe Photoshop Lightroom 5
Adobe Photoshop Lightroom (€130) is een handig fotobeheer- en bewerkingsprogramma voor wie regelmatig grote hoeveelheden foto's te verwerken heeft (let op: werken met lagen en heel gedetailleerd bewerken kan niet).

Lees de review: Adobe Photoshop Lightroom 5  
Voor Windows en Mac OS X. Prijs: €130.

Gimp
Gratis opensourceprogramma met professionele beeldbewerkingsmogelijkheden. Het programma is erg uitgebreid en kan daardoor lastig zijn voor beginners. Je kunt er van alles mee: werken in lagen, tekenen, selecties maken, werken met effecten et cetera.  

Voor Windows, Mac OS X, Linux, BSD, OS/2 en Unix. Prijs: €0.

Corel Paint Shop Pro X5
Fotobewerken en beheren. Te vergelijken met Photoshop Elements. Heeft naast de gebruikelijke functies allerlei manieren om creatieve effecten toe te passen op je foto’s (waaronder HDR-fotografie). Tekenen en teksten toevoegen kan ook.

Voor Windows. Prijs: €70.

Irfanview
Gratis software met als belangrijkste taak het tonen van afbeeldingen. Verder zijn er beperkte bewerkingen mogelijk. Denk aan het wijzigen van bestandsformaten en het bijsnijden van foto’s. Handig is dat deze bewerkingen op meerdere foto’s tegelijk kunnen worden toegepast. 

Lees meer over Irfanview
Voor Windows. Prijs: €0.

Mylio
Mylio is een doordachte oplossing voor het beheren en bewerken van je fotocollectie op meerdere apparaten, zonder cloudopslag. Gratis tot 25.000 foto's.

Lees de review: Mylio.
Voor Windows en Mac OS X. Prijs: vanaf €0.

FastStone Image Viewer
Met het gratis programma Faststone Image Viewer bekijk en bewerk je op een gemakkelijke manier je foto’s. De opties zijn beperkt vergeleken met betaalde software, maar dit programma heeft voor veel gebruikers voldoende manieren om je foto's te bewerken. 

Lees meer over FastStone Image Viewer
Voor Windows. Prijs: €0.

 

Behalve de opties hierboven zijn er nog heel veel meer mogelijkheden voor het beheren en bewerken van foto's. Van welk programma wil je graag meer te weten komen? Laat het ons weten via onze Community.

Optimaal fotograferen

Het boek Optimaal fotograferen is een must-have voor iedereen die goede foto’s wil maken, bewerken en delen.

In dit boek:

  • krijg je antwoord op de vraag wat een goede foto maakt
  • lees jealle informatie die je nodig hebt voor het bewerken en delen van foto’s.
  • komen ook de smartphone en de tablet komen aanbod.
  • is er ook aandacht voor de nabewerking van o.a. belichting, kleur(temperatuur) en scherpte.
Optimaal-Fotograferen_cover

Lees ook:

Artikelen binnen Gebruikstips

Alle artikelen