icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Foto's afdrukken

Mooie foto's mogen gezien worden. Maak er een mooi fotoalbum van of hang ze aan de muur. Een overzicht van de mogelijkheden.

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:23 mei 2016

Artikel foto afdrukken

Zelf foto's afdrukken

  • Met een inkjetprinter kun je thuis prima zelf foto's afdrukken. 
  • Laserprinters zijn niet geschikt om foto's af te drukken, die worden dof en vaal.
  • Bij een inkjetprinter is het belangrijk om fotopapier te gebruiken. Dit komt de fotokwaliteit behoorlijk ten goede, met gewoon kopieerpapier worden foto's zelden mooi.

Brother DCP-J552DW Printertest
In onze printertest testen we de kwaliteit van foto's op fotopapier en gewoon papier.

  • Het merendeel van de printers maakt goede tot zeer goede foto's op fotopapier.
  • Op normaal papier zijn dat er maar een handvol.
  • Enkele printers van Canon en Epson scoren het best.

Ook kijken we of de foto's vochtbestendig zijn.

  • Bij veruit de meeste printers is dit geen probleem, maar de foto's van de HP Photosmart printers zijn niet zo goed tegen water bestand.
  • Het afdrukken van een foto op A4-formaat duurt gemiddeld zo'n 3 minuten.
  • De snelste printers zijn van Brother en Canon, die er een kleine 2 minuten voor nodig hebben.
  • Epson printers zijn het langzaamst, met als toppunt de printers uit de Expression Home-serie, die meer dan 6 minuten nodig hebben.

Bekijk alle testresultaten in onze printervergelijker.

Foto's afdrukken bij een fotocentrale

Fotostapel van fotoservice van Fotoalbum.nlJe kunt foto's ook laten afdrukken bij een fotocentrale. Dit kan bijvoorbeeld via Kruidvat of Hema, maar er zijn talloze aanbieders. Je kunt foto's afdrukken in heel veel verschillende maten, vanaf 10 bij 13 centimeter. Als je meerdere foto's wilt afdrukken, is dit een stuk goedkoper dan zelf foto's afdrukken met je eigen printer. Per foto van 10 bij 15 centimeter kost dit zo'n €0,20 per foto. Hoe meer foto's je afdrukt, hoe goedkoper ze per stuk zijn. Hou wel nog rekening met verwerkingskosten (meestal zo'n €2) en bezorgkosten.

Verwerking
De verwerking duurt meestal 2 werkdagen, maar sommige fotocentrales hebben ook een spoedservice, waarmee je na een uur je foto's kunt ophalen. In sommige winkels staat ook een fotokiosk. Hiermee kun je direct je foto's afdrukken. Je neemt een usb-stick of geheugenkaart met daarop je foto's mee naar te winkel. Dit is per foto wel iets duurder.

Groot formaat
Foto's afdrukken op een groter formaat kan ook. Een foto op A4-formaat kost zo'n €1,50. Dit is vergelijkbaar met de kosten van inkt en fotopapier in een inkjetprinter. Maar er zijn veel meer maten mogelijk, tot posters van wel 100 bij 150 centimeter. Ook vergrotingen zijn meestal binnen 2 werkdagen klaar, alleen de zeer grote formaten hebben wat meer tijd nodig.

Een fotoboek maken

fotoboek-in-handTegenwoordig hoef je geen losse foto's meer af te drukken om ze zelf in een fotoalbum te plakken. Je kunt ook digitaal een fotoalbum maken. Met een speciaal fotoboekprogramma kun je zelf digitale foto's plaatsen en indelen. Als het af is, bestel je het boek via de software. De afdrukcentrale print je boek en levert het thuis af.

Er zijn veel aanbieders van fotoboeken, allemaal met hun eigen aanbod aan formaten en opties en bijbehorende prijzen.

Lees meer over fotoboeken

Foto's aan de muur

CanvasJe kunt een foto laten vergroten en in een mooie lijst aan de muur hangen. Maar er zijn tal van andere opties. De bekendste is een afdruk op canvas, maar je kunt ook foto's laten afdrukken op plexiglas, aluminium-dibond en kunststof.

Lees meer over de voor- en nadelen van deze afdrukmogelijkheden en bekijk het kooptipfilmpje.

Fotocadeaus

Een originele manier om een mooie foto uit te lichten zijn fotocadeaus. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden met je foto's. Leuk zijn de verjaardagskalenders en agenda's, waarin je elke maand jouw eigen foto's ziet terugkomen. Je kunt via fotocentrales ook persoonlijke wenskaarten maken met je eigen foto erop. Maar het kan gekker: mokken, tassen, klokken, broodtrommels, puzzels, telefoonhoesjes, kookshorts... Noem maar op, en je kunt er je eigen foto op plaatsen. Zulke fotocadeaus hebben vaak een levertijd van 5 tot 10 werkdagen.

Lees ook