icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Consumentenbond.nl

Fotoboeken

Fotoboeken zijn razend populair. Verkopers adverteren met allerlei prijzen, formaten en papiersoorten. Wat is een fotoboek en welke prijzen kun je verwachten? Veel aanbieders bestellen fotoboeken bij dezelfde afdrukcentrale. Dus waar word je klant? En wat doe je als je niet tevreden bent?

 

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:1 augustus 2015

Artikel fotoboeken

Waarom een fotoboek?

Het maken van een fotoboek is een mooie manier om nog eens na te genieten van de foto's én de vakantie. Een fotoalbum maakte je vroeger door je foto's af te laten drukken en in een album te plakken. Tegenwoordig kan dat ook digitaal. In een speciaal fotoboekprogramma zet je de foto's in een zelfgekozen indeling. Met eigen achtergronden en teksten maak je een zeer persoonlijk fotoboek. Wanneer het af is, bestel je het boek via de software. Dan wordt het afgedrukt en in elkaar gezet in de afdrukcentrale. Enkele dagen later wordt het in een stevige kartonnen verpakking thuisbezorgd of kun je het fotoboek afhalen in de winkel.

Veel keuze uit formaten

Fotoboeken zijn er in vele formaten, zo klein als een ansichtkaart en zo groot als een dienblad. Je kunt kiezen tussen staande, liggende of vierkante albums. De meeste mensen kiezen daarbij voor een kaft met een eigen foto, maar een linnen of (kunst)lederen kaft is ook mogelijk. De papierkeuze van het binnenwerk bepaalt de uitstraling. Je kunt kiezen voor mat, glanzend of echt fotopapier.

Wat kost een fotoboek?

Verkopers van fotoboeken adverteren met uiteenlopende prijzen. In de praktijk blijkt dat 'luxe' fotoboeken met fotopapier niet per se duurder zijn dan de gewone fotoboeken. Een richtprijs voor een fotoboek van ongeveer 40 pagina's is zo'n €40. Voor een basisalbum van ongeveer 24 pagina's betaal je zo'n €30, al kunnen de prijzen erg verschillen per aanbieder.

Prijzen stijgen vooral door het toevoegen van extra pagina's of het veranderen van formaat. Meestal is een fotokaft inbegrepen, maar soms betaal je ook daar extra voor. Let bij de aanschaf op minder zichtbare kosten zoals verzend- en verwerkingskosten en belasting op toegevoegde waarde (btw). Bij de meeste verkopers staat de prijs zichtbaar in beeld tijdens het ontwerpen in het fotoboekprogramma.

Waar kun je fotoboeken bestellen?

Er zijn veel verschillende aanbieders van fotoboeken. Toch zijn er maar een paar afdrukcentrales waar de fotoboeken gemaakt worden. Zo produceert Cewe Color fotoboeken voor Albert Heijn, Bol.com, Kruidvat, Fotoalbum.nl en veel andere aanbieders. 

Als 2 verschillende aanbieders vrijwel dezelfde software hebben, kun je er van uitgaan dat de fotoboeken in dezelfde afdrukcentrale gemaakt worden. Toch zijn er verschillen, onder andere in de keuze van achtergronden, prijzen, aanbiedingen en productaanbod.

Hoe maak je een fotoboek?

Het maken van een fotoboek gaat in een aantal stappen:

  1. Fotoboek kiezen
  2. Fotoboekprogramma kiezen
  3. Foto's uitzoeken en bewerken
  4. Foto's in de lay-out plaatsen
  5. Achtergronden en teksten toevoegen
  6. Controleren
  7. Bestellen

Lees ons uitgebreide stappenplan: Hoe maak je een fotoboek?

Het beste fotoboek

De Consumentenbond onderzocht in augustus 2015 liggende A4-fotoboeken van 19 aanbieders, met normaal (mat) papier en een hardcover fotokaft. Lees het gidsartikel Test fotoboeken (pdf).

Na 2015 hebben we geen nieuwe test fotoboeken uitgevoerd. Wel volgen we de ontwikkelingen op de markt. Lees ook: