icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huis kopen

Het is zover: je gaat op huizenjacht. Naast de zoektocht en het regelen van een hypotheek zul je wellicht op zoek moeten naar een taxateur om de woning te laten taxateren. En een notaris om de koop officieel te maken. Hoe vind je die en waar let je nog meer op?
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 16 december 2021

Makelaar inschakelen

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een geschikte woning en onderhandelt over de koopprijs. Een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar kan in sommige situaties wel nuttig zijn. Wanneer is een aankoopmakelaar handig en waar moet je opletten?

Voorlopig koopcontract

Zodra je het met de verkoper eens bent over de prijs en oplevering van de woning, teken je in de regel bij de makelaar een voorlopig koopcontract. 'Voorlopig' is in dit geval allesbehalve vrijblijvend. Laat je niet onder druk zetten om zaken zoals voorbehoud van financiering en een bouwkundige keuring achterwege te laten.

Notaris kiezen

Als je je huis koopt met kosten koper, mag de koper meestal de notaris kiezen die de overdracht regelt. Net als bij de keuze van je hypotheekadviseur, lopen de kosten voor de notaris flink uiteen. Vergelijken van notarissen loont.

Hypotheek regelen

Of je nu voor het eerst een hypotheek afsluit of iets wel aanpassen aan een bestaande hypotheek: het regelen van de hypotheek is een belangrijk onderwerp bij de financiering. Bereid je goed voor als je met een hypotheekadviseur in gesprek gaat. Let niet alleen op de kosten, maar bekijk ook de voorwaarden van hypotheekverstrekkers. 

Heb je een lening voor je nieuwe huis afgesloten, dan kun je veel geld terugvragen bij de aangifte inkomstenbelasting. Ga na welke kosten je allemaal mag aftrekken.

Nieuwbouwhuis kopen

Kies je voor een nieuwbouwhuis? Nieuwbouw heeft veel voordelen, maar er komt ook veel bij kijken. Zo krijg je vaak te maken met een overbruggingskrediet en gaan de betalingen vanuit een bouwdepot. Lees meer over waar je aan moet denken bij nieuwbouw.

Kijk bij de oplevering goed of er gebreken zijn. Je kunt hiervoor ook een expert inschakelen. Daarna kun je zelf aan de slag. Nieuwbouwwijken zijn een populair doelwit voor inbrekers. Neem de nodige maatregelen en zorg dat je goed verzekerd bent.

Duurzaam wonen

Investeren in het duurzaam maken van je huis levert een lagere energierekening en soms nog meer. Bij een aantal banken krijg je korting op de hypotheek als je nieuwe huis voldoende energiezuinig is. Of je nu een oud of nieuw huis koopt, bekijk de mogelijkheden om je huis slim te verduurzamen.

Verborgen gebreken

Een verborgen gebrek ontdek je pas na de koop van het huis. Hoe voorkom je problemen? En wie is er eigenlijk aansprakelijk voor verborgen gebreken? Koop je een huis van voor 1970, let dan ook op de fundering en voorkom ongewenste verrassingen.

Lees ook:

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • vve-meeting
  26 okt.

  Vereniging van Eigenaars moet sparen

  Vanaf 1 januari 2018 zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE's) verplicht een minimale reservering te doen in een fonds voor groot onderhoud.
 • Huis kopen stel met sleutel

  Slimme checklists bij aankoop huis

  Huizenkopers hebben veel om over na te denken. Deze 3 handige checklists helpen je op weg bij bezichtigen, bij bieden op een huis of appartement en ná de aankoop.

 • Jong stel beleggen

  Hoeveel kan ik lenen?

  Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Bereken eenvoudig wat jouw maandlasten worden.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.