icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe vind ik een goede notaris?

Als je een huis koopt, heb je een notaris nodig. Hij regelt de overdracht en stelt onder andere de leverings- en hypotheekakte op. Maar hoe kies je een notaris en wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten? 
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 14 december 2021

aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken achter je laptop

Wie kiest de notaris?

Als je een bestaand huis koopt, moet je als koper een notaris inschakelen. Je mag zelf de notaris kiezen. Bij nieuwbouwwoningen is er vaak 1 notaris die de aktes maakt voor het hele project. Dan valt er dus niets te kiezen.

Wat doet de notaris voor jou?

De notaris onderzoekt en regelt de zaken voor de overdracht van je huis. Zo onderzoekt hij of er bijvoorbeeld nog een hypotheek op de woning zit en of er bijzondere bepalingen of beperkingen gelden voor de woning, zoals het recht van overpad.

Videobellen tijdelijk toegestaan

Vanwege de coronacrisis is het, dankzij een spoedwet, ook mogelijk een akte bij de notaris te ondertekenen via videobellen. Dit mag alleen als de klant niet in staat is om naar kantoor te komen. Bijvoorbeeld bij gezondheidsklachten. De videoverbinding moet met beeld en geluid zijn en de notaris moet je identiteit kunnen vaststellen. Een notariële volmacht, waarbij iemand anders is gemachtigd om te tekenen, is bij videobellen niet mogelijk.

Wat kost een notaris?

De tarieven voor notarissen zijn vrij en kunnen behoorlijk uiteenlopen. Koop je een bestaande woning, dan heb je een leveringsakte en een hypotheekakte nodig. Reken voor iedere akte grofweg op €600. Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je alleen de hypotheekakte.

Wil je alleen de aankoop van je woning regelen en is jouw situatie ‘standaard’, dan kun je op zoek naar de meest voordelige notaris. Is jouw situatie niet zo standaard dan kan goed advies van een notaris vervelende gevolgen in de toekomst voorkomen. Bijvoorbeeld als je ondernemer bent of gaat scheiden. Wil je ook andere dingen regelen zoals een samenlevingsovereenkomst of testament? Vraag dan vooraf of de notaris daar tijd voor vrijmaakt.

Vergelijk tarieven

Notarissen melden de tarieven meestal niet op hun website. Vraag vooraf offertes op en onderhandel over de prijs. Wil je de tarieven vergelijken, kijk dan welke kosten zijn inbegrepen. Sommige kosten staan vast en zijn dus niet onderhandelbaar

Het gaat bijvoorbeeld om:

Het is verstandig om de nota van de notaris goed te bestuderen. Soms brengt de notaris hogere kadasterkosten in rekening dan hij daadwerkelijk kwijt is.

Tip: Een notaris kan de hypotheekakte vaak inschrijven tegen 'KIK'-tarief van €82,50, dat is het tarief voor een digitale inschrijving. Sommige notarissen brengen dan toch het traditionele tarief van €144,50 in rekening. Check dus of de notaris de goedkopere inschrijving heeft gebruikt. Dit zie je op de akte bij de de melding ‘Einde Kadasterdeel’. Heb je teveel betaald, vraag dan geld terug.

Ook bij het doorhalen van de oude hypotheek gaan notarissen regelmatig de fout in. De notaris rekent €74 aan leges, terwijl hij voor dat bedrag meerdere hypotheken tegelijk kan laten doorhalen. Of dat is gebeurd, kun je alleen achterhalen bij het Kadaster.

Als je meerdere offertes opvraagt, bespaar je al snel honderden euro's. Kijk ook eens op degoedkoopstenotaris.nl om een idee te krijgen van de tarieven. Bedenk wel dat niet alle situaties 'standaard' zijn. En dat het tarief daardoor kan afwijken. Koop je geen bijvoorbeeld geen woonhuis maar een appartement, dan zal de notaris snel een extra bedrag rekenen. 

Lees ook:

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • vve-meeting
  26 okt.

  Vereniging van Eigenaars moet sparen

  Vanaf 1 januari 2018 zijn Verenigingen van Eigenaars (VvE's) verplicht een minimale reservering te doen in een fonds voor groot onderhoud.
 • Huis kopen stel met sleutel

  Slimme checklists bij aankoop huis

  Huizenkopers hebben veel om over na te denken. Deze 3 handige checklists helpen je op weg bij bezichtigen, bij bieden op een huis of appartement en ná de aankoop.

 • Jong stel beleggen

  Hoeveel kan ik lenen?

  Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Bereken eenvoudig wat jouw maandlasten worden.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.