icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Hoe vind ik een goede notaris?

Als je een huis koopt, heb je een notaris nodig. Hij regelt de overdracht en stelt onder andere de leverings- en hypotheekakte op. Maar hoe kies je een notaris en wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten? 

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:20 september 2019

aansprakelijkheid-verzekering

Wie kiest de notaris?

Als je een bestaand huis koopt, moet je als koper een notaris inschakelen. Je mag zelf de notaris kiezen. Bij nieuwbouwwoningen is er vaak 1 notaris die de aktes maakt voor het hele project. Dan valt er dus niets te kiezen.

Wat doet de notaris voor jou?

De notaris onderzoekt en regelt de zaken voor de overdracht van je huis. Zo onderzoekt hij of er bijvoorbeeld nog een hypotheek op de woning zit en of er bijzondere bepalingen of beperkingen gelden voor de woning, zoals het recht van overpad.

Wat kost een notaris?

De tarieven voor notarissen zijn vrij en de prijzen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Koop je een bestaande woning, dan heb je een leveringsakte en een hypotheekakte nodig (reken voor iedere akte grofweg op €500). Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je alleen de hypotheekakte.

Wil je alleen de aankoop van je woning regelen en is jouw situatie ‘standaard’, dan kun je op zoek naar de meest voordelige notaris. Is jouw situatie niet zo standaard dan kan goed advies van een notaris vervelende gevolgen in de toekomst voorkomen. Bijvoorbeeld als je ondernemer bent of gaat scheiden. Wil je ook andere dingen regelen zoals een samenlevingsovereenkomst of testament? Vraag dan vooraf of de notaris daar tijd voor vrijmaakt.

Vergelijk tarieven

Notarissen noemen hun tarieven meestal niet op hun website. Vraag vooraf offertes op en onderhandel over de prijs. Wil je de tarieven vergelijken, kijk dan welke kosten zijn inbegrepen. Sommige kosten staan vast en zijn dus niet onderhandelbaar

Het gaat bijvoorbeeld om:

Het is verstandig om de nota van de notaris goed te bestuderen. Soms brengt de notaris hogere kadasterkosten in rekening dan hij daadwerkelijk kwijt is. Een notaris kan de hypotheekakte vaak inschrijven tegen een lager KIK-tarief van €78,50, maar brengt dan het hogere, traditionele tarief van €137,50 in rekening. Dit blijkt uit een uitspraak van de Kamer voor het Notariaat in november 2018. Of de notaris gebruik heeft gemaakt van de goedkopere KIK-inschrijving is te zien aan de melding ‘Einde Kadasterdeel’ op de akte. 

Ook bij het doorhalen van de oude hypotheek gaan notarissen regelmatig de fout in. De notaris rekent hier €74 aan leges voor, terwijl hij voor dat bedrag meerdere hypotheken tegelijk kan laten doorhalen. Of dit laatste het geval is geweest, is helaas alleen te achterhalen bij het Kadaster.

Als je bij 2 of 3 notarissen offertes opvraagt, bespaar je al snel een paar 100 euro. Kijk ook eens op degoedkoopstenotaris.nl om een idee te krijgen van de tarieven. Bedenk wel dat als je iets wilt regelen dat maar een beetje afwijkt van de diensten waarvoor tarieven worden genoemd (bijvoorbeeld als je geen woonhuis koopt maar een appartement), de notaris al snel extra werk in rekening brengt.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Beoordeel je notaris

Ben je onlangs bij een notaris geweest? Help anderen en schrijf een review over jouw notaris.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • Koopkracht 4 item 4 Succes makelaarsloon
  Nieuws  |  16 jul.

  Nieuwe voorwaarden makelaars per 1 september

  De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren.
 • werkgeversverklaring
  6 jul.

  Checklist werkgeversverklaring

  De werkgeversverklaring is belangrijk bij de hypotheekaanvraag. Het bevat vaak fouten. Dit kan de hypotheekaanvraag vertragen. Gebruik onze checklist.
 • woonz-nl-website
  Eerste indruk  |  25 jun.

  Woonz.nl

  Woonz.nl is een platform voor senioren die willen verhuizen of juist langer in hun huidige woning willen blijven. Senioren hebben het moeilijk op de Nederlandse woningmarkt. Woonz.nl doet een sympathieke poging om dit te veranderen.
 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.