! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe vind ik een goede notaris?

Als je een huis koopt, heb je een notaris nodig. Hij regelt de overdracht en stelt onder andere de leverings- en hypotheekakte op. Maar hoe kies je een notaris en wat zijn de belangrijkste zaken om op te letten? 

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 november 2020

aansprakelijkheid-verzekering

Wie kiest de notaris?

Als je een bestaand huis koopt, moet je als koper een notaris inschakelen. Je mag zelf de notaris kiezen. Bij nieuwbouwwoningen is er vaak 1 notaris die de aktes maakt voor het hele project. Dan valt er dus niets te kiezen.

Wat doet de notaris voor jou?

De notaris onderzoekt en regelt de zaken voor de overdracht van je huis. Zo onderzoekt hij of er bijvoorbeeld nog een hypotheek op de woning zit en of er bijzondere bepalingen of beperkingen gelden voor de woning, zoals het recht van overpad.

Videobellen tijdelijk toegestaan

Vanwege de coronacrisis is het, dankzij een spoedwet, ook mogelijk een akte bij de notaris te ondertekenen via videobellen. Dit mag alleen als de klant niet in staat is om naar kantoor te komen. Bijvoorbeeld bij gezondheidsklachten. De videoverbinding moet met beeld en geluid zijn en de notaris moet je identiteit kunnen vaststellen. Een notariële volmacht, waarbij iemand anders is gemachtigd om te tekenen, is bij videobellen niet mogelijk.   

Wat kost een notaris?

De tarieven voor notarissen zijn vrij en kunnen behoorlijk uiteenlopen. Koop je een bestaande woning, dan heb je een leveringsakte en een hypotheekakte nodig. Reken voor iedere akte grofweg op €500. Koop je een nieuwbouwwoning, dan betaal je alleen de hypotheekakte.

Wil je alleen de aankoop van je woning regelen en is jouw situatie ‘standaard’, dan kun je op zoek naar de meest voordelige notaris. Is jouw situatie niet zo standaard dan kan goed advies van een notaris vervelende gevolgen in de toekomst voorkomen. Bijvoorbeeld als je ondernemer bent of gaat scheiden. Wil je ook andere dingen regelen zoals een samenlevingsovereenkomst of testament? Vraag dan vooraf of de notaris daar tijd voor vrijmaakt.

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je op weg naar je nieuwe huis. Met een lidmaatschap ontvang je nog meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid

Vergelijk tarieven

Notarissen melden de tarieven meestal niet op hun website. Vraag vooraf offertes op en onderhandel over de prijs. Wil je de tarieven vergelijken, kijk dan welke kosten zijn inbegrepen. Sommige kosten staan vast en zijn dus niet onderhandelbaar

Het gaat bijvoorbeeld om:

Het is verstandig om de nota van de notaris goed te bestuderen. Soms brengt de notaris hogere kadasterkosten in rekening dan hij daadwerkelijk kwijt is.

Een notaris kan de hypotheekakte vaak inschrijven tegen een lager KIK-tarief van €78,50, maar brengt dan het hogere, traditionele tarief van €137,50 in rekening. Of de notaris gebruik heeft gemaakt van de goedkopere KIK-inschrijving is te zien aan de melding ‘Einde Kadasterdeel’ op de akte. 

Ook bij het doorhalen van de oude hypotheek gaan notarissen regelmatig de fout in. De notaris rekent €74 aan leges, terwijl hij voor dat bedrag meerdere hypotheken tegelijk kan laten doorhalen. Of dit laatste het geval is geweest, is helaas alleen te achterhalen bij het Kadaster.

Als je meerdere offertes opvraagt, bespaar je al snel honderden euro's. Kijk ook eens op degoedkoopstenotaris.nl om een idee te krijgen van de tarieven. Is je situatie 'standaard' te noemen, dan is de Hema Notarisservice een goedkope optie. Bedenk wel dat als je iets wilt regelen dat maar een beetje afwijkt van de diensten waarvoor tarieven worden genoemd (bijvoorbeeld als je geen woonhuis koopt maar een appartement), de notaris al snel extra werk in rekening brengt.

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • werkgeversverklaring
  15 jan.

  Werkgeversverklaring

  De werkgeversverklaring is belangrijk bij de hypotheekaanvraag. Het bevat vaak fouten. Dit kan de hypotheekaanvraag vertragen. Gebruik onze checklist.
 • Huis kopen stel met sleutel

  Slimme checklists bij aankoop huis

  Huizenkopers hebben veel om over na te denken. Deze 3 handige checklists helpen je op weg bij bezichtigen, bij bieden op een huis of appartement en ná de aankoop.

 • Jong stel beleggen

  Hoeveel kan ik lenen?

  Voordat je op zoek gaat naar een huis is het handig te weten hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Bereken eenvoudig wat jouw maandlasten worden.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.