icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Hypotheek zonder werkgeversverklaring

Nieuws | Een hypotheek aanvragen met een digitaal bericht van uitkeringsinstantie UWV in plaats van een werkgeversverklaring kan vanaf deze maand ook bij ING, Rabobank en ABN Amro. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt via een adviseur die deelneemt aan de proef 'Handig!’.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  2 maart 2017

Artikelen_overstappenanderekoopwoning

Voor deze proef wordt gebruikgemaakt van een digitaal document – te downloaden via mijnuwv.nl – waarin iemands loon- en werkgeververleden staat. Aan de hand daarvan kunnen de inmiddels 75 deelnemende intermediairs geautomatiseerd het zogeheten toetsinkomen van klanten bepalen.

Uitbreiding in april

Bij 25 vestigingen van De Hypotheker is het sinds eind 2016 al mogelijk om met het digitale bericht van UWV een Florius-hypotheek aan te vragen. Vanaf begin april breidt UWV de loonhistorie op het digitale bericht uit, waardoor naar verwachting nog meer huizenkopers zonder een werkgeversverklaring kunnen.

Vaak onnodig lang

Het probleem met een werkgeversverklaring is dat deze vaak niet helemaal voldoet aan de eisen van de hypotheekverstrekker. Hierdoor duurt het aanvragen van een hypotheek vaak onnodig lang. Met het digitale bericht van UWV heeft de consument sneller zekerheid.

Van groot belang

'Voor consumenten is het van groot belang dat een hypotheek snel rondkomt', zegt hypotheekexpert Jan Klinckenberg van de Consumentenbond. 'Gebeurt dat niet, kan dat tot grote financiële problemen leiden. Bij het niet rondkrijgen kan de koop afketsen en volgen flinke boetes.'

Hypotheek gaat sneller

Het regelen van een hypotheek gaat steeds sneller. Tussen oktober 2015 en december 2016 is de gemiddelde doorlooptijd gedaald van 54 naar 34 dagen, blijkt uit onderzoek van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

ZZP'er moet langer wachten

Volgens het HDN wordt bijna de helft (46%) van alle aanvragen binnen 4 weken afgerond. Van de hypotheken verstrekt aan ZZP’ers of aan ondernemers met personeel is dit minder: 36% om respectievelijk 31%. Ongeveer 28% van de aanvragen heeft een doorlooptijd die langer is dan 16 weken.

De daling van de doorlooptijd wordt onder meer verklaard door:

 • De introductie van de zogenaamde perspectiefverklaring voor consumenten met een flexibel arbeidscontract. Hiermee kun je een woning kopen zonder vast contract.
 • Een vernieuwde model-werkgeversverklaring, die digitaal beschikbaar is.
 • Proeven die de fysieke werkgeversverklaring (!) en fysieke taxatie bij een hypotheekaanvraag overbodig maken.

Bron: Hypotheken Data Netwerk

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.