icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betaalpauze hypotheek door corona

Heb je een betaalpauze voor je hypotheek aangevraagd? Je hoeft dan tijdelijk geen (of minder) rente en aflossing te betalen. Wij hebben de gevolgen van een betaalpauze voor je op een rijtje gezet. 
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 25 februari 2022

bespaartips-berekenen

Aanvragen betaalpauze niet meer mogelijk

Tijdens de coronacrisis hebben banken toegezegd dat ze klanten die in de financiële problemen komen willen helpen. Particulieren en zzp'ers konden gebruik maken van een betaalpauze. De betaling van de hypotheeklasten wordt dan tijdelijk stopgezet. 

De uiterste aanvraagdatum voor een betaalpauze was 31 december 2021. De betaalpauze moet uiterlijk 1 januari 2022 zijn ingegaan. 

Uitstel, geen afstel

Dat er tijdelijk geen hypotheeklasten worden afgeschreven is fijn. Maar na afloop van de betaalpauze moet je de uitgestelde rente en aflossing alsnog betalen. Je maandlasten gaan dan iets omhoog.

Registratie BKR 

Bij betaalpauzes langer dan 3 maanden geeft de bank dat door aan het BKR. Dit kan problemen opleveren bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek of lening tijdens de looptijd van de betaalpauze. Als je na de betaalpauze weer rente en aflossing gaat betalen, verdwijnt deze BKR-registratie. 

Gevolgen renteaftrek

Als je de hypotheek na 2012 hebt afgesloten, dan moet je verplicht aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Normaal moet je een aflossingsachterstand uiterlijk het volgende jaar inhalen. Anders komt de de aftrekbaarheid van de rente in gevaar.

Vanwege de coronacrisis maakt de overheid voor de betaalpauze een uitzondering. De betaalde rente blijft in veel gevallen aftrekbaar. 

  • Meestal spreek je met je hypotheekverstrekker af dat je de niet betaalde hypotheekrente alsnog betaalt na de betaalpauze. De uitgestelde rentebetalingen mag je aftrekken in het jaar waarin je de rente betaalt.  
  • Sommige banken hebben een constructie waarbij je de hypotheekrente en aflossing gewoon blijft betalen. Deze betalingen komen uit een speciaal aanvullend krediet. Dat heeft als voordeel dat de renteaftrek tijdens de betaalpauze volledig in stand blijft.

Voorwaarden betaalpauze 

Om de renteaftrek te behouden, stelt de overheid de volgende voorwaarden bij een betaalpauze:

  • De maximumduur is 12 maanden.
  • Terugbetalen kan tot uiterlijk de einddatum van de hypotheek.
  • De uitgestelde rente mag de hypotheekaanbieder ook onderbrengen in een nieuw leningdeel.
  • Loopt je hypotheek bijvoorbeeld bij familie, een bv of een buitenlandse bank? Dan gelden er aanvullende voorwaarden.  

Het is echter de hypotheekaanbieder die bepaalt hoe de betaalpauze eruit ziet. Bij veel hypotheekaanbieders is bijvoorbeeld de maximumduur van de betaalpauze korter. 

Voorlopige belastingteruggave aanpassen

Ontvang je op dit moment een voorlopige teruggave voor de aftrek van hypotheekrente? Dan is het misschien slim om die aan te passen. Zo voorkom je dat je bij de definitieve aanslag moet terugbetalen. De Belastingdienst houdt er in de voorlopige teruggaaf namelijk geen rekening mee dat je tijdelijk geen of minder rente betaalt. De bijtelling van het eigenwoningforfait verandert niet bij een betaalpauze. 

Extra beschermd met NHG

Heb je een hypotheek met NHG afgesloten? Dan mag je een achterstand opbouwen van maximaal 9% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Wil je hier gebruik van maken, wijs je adviseur of geldverstrekker dan op de mogelijkheid om een Woonlastenfaciliteit (WLF) aan te vragen bij NHG.

Lees ook:

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.