icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betaalpauze bij je hypotheek

Bij de meeste banken kun je een betaalpauze aanvragen. Je zet de maandelijkse hypotheeklasten dan tijdelijk stop. Of dit verstandig is, hangt af van je persoonlijke situatie.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:26 juni 2020

bespaartips-berekenen

De banken hebben toegezegd dat ze klanten, die in de financiële problemen komen door de Coronacrisis, niet laten vallen. Zo krijgen ondernemers uitstel van betaling.

Voor particulieren en zzp'ers is het mogelijk de betaling van de hypotheeklasten met enkele maanden op te schorten. Inmiddels vroegen al 30.000 woningbezitters een betaalpauze aan. Dit kan een goede oplossing zijn, maar er zitten ook nadelen aan.

Uitstel, geen afstel

Dat er tijdelijk geen hypotheek wordt afgeschreven is fijn. Maar na afloop van de betaalpauze, moet je de uitgestelde bedragen alsnog betalen. Je maandlasten gaan dan omhoog.

Na 4 maanden geeft de bank door aan het BKR dat er een betalingsachterstand is, waarvoor een regeling is afgesproken. Na het beëindigen van de betaalpauze, blijft deze melding nog 5 jaar bewaard. Dit kan problemen opleveren bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek of lening. 

Voorzie je voor langere tijd financiële problemen, ook na de coronacrisis? Dan is een betaalpauze van de hypotheek mogelijk niet de beste oplossing. Misschien is dit wel het juiste moment om serieus werk te maken van je andere financiën. Kan de energierekening niet omlaag door te over te stappen? Schrap overbodige abonnementen en reorganiseer je verzekeringen.

Heb je nog een 'ouderwetse' hypotheekvorm met een gekoppelde kapitaalverzekering eigen woning (KEW) of spaarrekening eigen woning (SEW)? Bekijk dan samen met een financieel adviseur of het mogelijk is om tijdelijk minder in te leggen op de gekoppelde verzekering of spaarrekening. 

Gevolgen renteaftrek

Als de hypotheek na 2012 is afgesloten, dan moet je verplicht aflossen om in aanmerking te komen voor renteaftrek. Rente die je niet betaalt, mag je niet aftrekken. Wel moet je gewoon belasting blijven betalen over het eigenwoningforfait. Een betaalpauze kan hierdoor leiden tot een fors lager fiscaal voordeel in 2020.

Ontvang je op dit moment een voorlopige teruggave? Dan is het misschien slim die aan te passen om een tegenvallende eindafrekening in de belastingaanslag 2020 te voorkomen. Maar aanpassen is niet verplicht. Denk je volgend jaar meer financiële ruimte te hebben dan nu, dan mag je ervoor kiezen de voorlopige teruggave niet aan te passen. 

Achterstand aflossen

Normaal moet je een aflossingsachterstand uiterlijk het volgende jaar inhalen. Anders komt de de aftrekbaarheid van de rente in gevaar. Vanwege de coronacrisis maakt de overheid nu een uitzondering.

Bij een betaalpauze van maximaal 6 maanden mag je een langere terugbetaaltijd afspreken met de bank. Maar alleen als je de pauze hebt aangevraagd tussen 12 maart en 30 september 2020. Terugbetalen kan uiterlijk tot de einddatum van de resterende looptijd.

Je mag de uitgestelde rente ook onderbrengen in een nieuw leningdeel. Dit zorgt voor behoorlijk wat lucht omdat de maandlasten in veel gevallen nauwelijks omhoog gaan.

Extra beschermd met NHG

Heb je een hypotheek met NHG afgesloten? Dan mag je een achterstand opbouwen van maximaal 9% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Wil je hier gebruik van maken, wijs je adviseur of geldverstrekker dan op de mogelijkheid om een Woonlastenfaciliteit (WLF) aan te vragen bij NHG. Dit is een bestaande regeling, waarvan de regels tijdelijk zijn versoepeld. 

Kleine verschillen per bank

De betaalpauze die banken aanbieden, duurt meestal 3 maanden. Hierna begin je met het terugbetalen van de gemiste termijnen. Samen met de bank spreek je af hoelang je daarover mag doen. De bank rekent geen kosten of extra rente voor de regeling.

Bij ING staat op de website dat je vertragingsrente betaalt, maar de bank heeft aan ons laten weten deze niet in rekening te brengen. 

Veel geldverstrekkers hebben inmiddels een speciale regeling. Andere geldverstrekkers verwijzen naar het bestaande beleid voor betalingsachterstanden. De vaak strenge regels voor het maken van een betaalafspraak zijn hierin tijdelijk versoepeld.

De onderstaande tabel bevat per geldverstrekker de invulling van de betaalpauze:

GeldverstrekkerBetaalpauze
ABN Amro3 maanden
Aegonja, termijn in overleg
Allianz3 maanden
Argentaja, termijn in overleg
ASN Bank3 maanden of een lager maandbedrag
ASRja, termijn in overleg
Attensja, termijn in overleg
BLG Wonen3 maanden of een lager maandbedrag
Centraal Beheer3 maanden of een lager maandbedrag
Florius3 maanden
Hypotrustniet bekend
INGja, termijn in overleg
Lloyds Bank3 maanden
MoneYou3 maanden
Munt Hypothekenja, termijn in overleg
Nationale-Nederlanden3 maanden
NIBC3 maanden
Obvion3 maanden
Rabobank3 maanden
Reaalja, termijn in overleg
Regiobank3 maanden of een lager maandbedrag
SNS3 maanden of een lager maandbedrag
Syntrus Achmeaja, termijn in overleg
Triodos Bank3 maanden
Woonfonds3 maanden of een lager maandbedrag

Peildatum tabel: 29 mei 2020

Lees ook:

Coronavirus

Alle actuele berichten rondom de coronavirusuitbraak houden we bij op een pagina.

Corona: wat zijn de gevolgen voor jou?

Coronavirus mediapool