Betaalpauze hypotheek door corona

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 25 februari 2022

Aanvragen betaalpauze niet meer mogelijk
Tijdens de coronacrisis hebben banken toegezegd dat ze klanten die in de financiële problemen komen willen helpen. Particulieren en zzp'ers konden gebruik maken van een betaalpauze. De betaling van de hypotheeklasten wordt dan tijdelijk stopgezet.
De uiterste aanvraagdatum voor een betaalpauze was 31 december 2021. De betaalpauze moet uiterlijk 1 januari 2022 zijn ingegaan.
Uitstel, geen afstel
Dat er tijdelijk geen hypotheeklasten worden afgeschreven is fijn. Maar na afloop van de betaalpauze moet je de uitgestelde rente en aflossing alsnog betalen. Je maandlasten gaan dan iets omhoog.
Registratie BKR
Bij betaalpauzes langer dan 3 maanden geeft de bank dat door aan het BKR. Dit kan problemen opleveren bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek of lening tijdens de looptijd van de betaalpauze. Als je na de betaalpauze weer rente en aflossing gaat betalen, verdwijnt deze BKR-registratie.
Gevolgen renteaftrek
Als je de hypotheek na 2012 hebt afgesloten, dan moet je verplicht aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Normaal moet je een aflossingsachterstand uiterlijk het volgende jaar inhalen. Anders komt de de aftrekbaarheid van de rente in gevaar.
Vanwege de coronacrisis maakt de overheid voor de betaalpauze een uitzondering. De betaalde rente blijft in veel gevallen aftrekbaar.
- Meestal spreek je met je hypotheekverstrekker af dat je de niet betaalde hypotheekrente alsnog betaalt na de betaalpauze. De uitgestelde rentebetalingen mag je aftrekken in het jaar waarin je de rente betaalt.
- Sommige banken hebben een constructie waarbij je de hypotheekrente en aflossing gewoon blijft betalen. Deze betalingen komen uit een speciaal aanvullend krediet. Dat heeft als voordeel dat de renteaftrek tijdens de betaalpauze volledig in stand blijft.
Voorwaarden betaalpauze
Om de renteaftrek te behouden, stelt de overheid de volgende voorwaarden bij een betaalpauze:
- De maximumduur is 12 maanden.
- Terugbetalen kan tot uiterlijk de einddatum van de hypotheek.
- De uitgestelde rente mag de hypotheekaanbieder ook onderbrengen in een nieuw leningdeel.
- Loopt je hypotheek bijvoorbeeld bij familie, een bv of een buitenlandse bank? Dan gelden er aanvullende voorwaarden.
Het is echter de hypotheekaanbieder die bepaalt hoe de betaalpauze eruit ziet. Bij veel hypotheekaanbieders is bijvoorbeeld de maximumduur van de betaalpauze korter.
Voorlopige belastingteruggave aanpassen
Ontvang je op dit moment een voorlopige teruggave voor de aftrek van hypotheekrente? Dan is het misschien slim om die aan te passen. Zo voorkom je dat je bij de definitieve aanslag moet terugbetalen. De Belastingdienst houdt er in de voorlopige teruggaaf namelijk geen rekening mee dat je tijdelijk geen of minder rente betaalt. De bijtelling van het eigenwoningforfait verandert niet bij een betaalpauze.
Extra beschermd met NHG
Heb je een hypotheek met NHG afgesloten? Dan mag je een achterstand opbouwen van maximaal 9% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Wil je hier gebruik van maken, wijs je adviseur of geldverstrekker dan op de mogelijkheid om een Woonlastenfaciliteit (WLF) aan te vragen bij NHG.
Lees ook: