icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Jungo

Eerste indruk
|
Jungo wil hypotheekklanten direct koppelen aan particulieren die op zoek zijn naar een hoger rendement op hun spaargeld. Hypotheken door middel van crowdfunding dus. Beide partijen verdelen het financiële voordeel dat ontstaat doordat er geen bank met een fikse opslag meer tussen zit.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 21 januari 2021

Aanbieder Jungo

Product Hypotheek

jungo-eerste-indruk

Update 21 januari 2021: Mijn Omgeving gaat uit de lucht

Jungo maakt geen doorstart met crowdfunding. Het bedrijf heeft daarom besloten de Jungo Mijn Omgeving per 31 maart 2021 uit de lucht te halen. Zorg daarom dat je de fiscale jaaropgave over 2020 vóór die datum downloadt. Begin 2020 werd al bekend dat Jungo geen nieuwe hypotheken meer aanbiedt. Reden was het besluit van toenmalig partner Aegon om te stoppen met de financiering van hypotheken. Als het goed is, zijn alle Jungo-hypotheken inmiddels afgelost.

Conclusie: Goed doortimmerd concept

Voor het eerst worden leningen voor een eigen huis in Nederland deels gefinancierd door middel van crowdfunding (een manier van geldwerven met behulp van particulieren). Het concept van Jungo stamt al uit 2015 en is inmiddels – na lange discussies met onder meer de AFM, DNB en de Belastingdienst – goed doortimmerd. Als zich voldoende leners en financiers melden, kan dit best eens een succes worden.

Voordelen voor de kredietnemer

 • Tot 0,2% lagere hypotheekrente als de crowd meefinanciert.
 • Onbeperkt aflossen met eigen middelen.
 • Met name bij lange looptijd en hoge hypotheek voordelig.
 • Familie en vrienden kunnen meefinancieren tegen een mooi rendement.

Nadelen

 • Niet aantrekkelijk voor huizenkopers die in aanmerking voor de Nationale Hypotheekgarantie; zij kunnen met NHG goedkoper lenen.
 • Geen tussentijdse renteverlaging bij waardestijging huis.
 • Geen variabele rente mogelijk, alleen vaste voor 10, 20 of 30 jaar. Daarbij is de rente voor met name 10 jaar vast op het moment van lancering niet bepaald scherp.
 • (Vooralsnog) niet voor ZZP’ers, ondernemers, nieuwbouw, verbouwing of overbruggingskrediet.

Hoe werkt het?

Jungo knipt de hypotheeklening als het ware in tweeën: de eerste 80% van de marktwaarde van het huis wordt ‘gewoon’ gefinancierd door professionele investeerders – op dit moment is dat alleen Aegon – de andere (maximaal) 20% wordt gefinancierd door particulieren, de zogeheten 'crowd'. Dat laatste deel van de lening wordt versneld (lineair) in 8 jaar afgelost. De rest vervolgens in 22 jaar annuïtair.

Het product houdt dus het midden tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Bij de huidige hypotheekrente is Jungo eerst iets duurder dan een annuïteitenhypotheek, om na een aantal jaar voordeliger te worden. Na verloop van tijd wordt Jungo wel duurder dan een lineaire hypotheek.

Aantrekkelijk rendement

De particuliere investeerders hebben na maximaal 8 jaar hun geld terug, met een rendement van 2,8%.

Ter vergelijking: op een spaardeposito met een looptijd van 8 jaar krijg je momenteel maximaal 1,45%, bij de Anadolubank of Yapi Kredi. Je geld valt dan wél tot €100.000 onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Bij Jungo, waar je na het doen van een investeerderstoets maximaal €80.000 mag spreiden over diverse hypotheken, is die garantie er niet.

Als een huizenkoper zijn hypotheek niet kan terugbetalen en de woning in de executieverkoop terechtkomt, wordt de crowd pas afgelost ná de institutionele investeerder(s). Wel heeft Jungo een zogenoemde Investeerdersbeschermer; een reservepotje waaruit de 'crowd' wordt doorbetaald. Zolang er geld in zit natuurlijk.

Zelf campagne voeren

De voornaamste uitdaging voor Jungo zal zijn aan beide kanten van de markt voldoende animo te creëren. Daarbij zetten de initiatiefnemers ook de leners in, die zélf campagne moeten voeren om voldoende financiers aan te trekken. Iets waar Jungo hen overigens wel bij helpt.

Hoe aantrekkelijk de nieuwe hypotheek voor huizenkopers is, hangt echter af van de hoogte van de rente die Jungo rekent. Deze rente bestaat uit een percentage over de schuld en een vast (ook aftrekbaar) bedrag van €35 per maand. Naarmate de lening hoger is, weegt dit vaste bedrag relatief minder zwaar.

Doelgroep

Leners

 • Jouw droomhuis kost meer dan de NHG-grens (in 2018 €265.000; met energiebesparende voorzieningen €280.900) maar niet meer dan €750.000
 • Je wilt (bijna) de volle 100% van de marktwaarde van het huis lenen 
 • Je wilt of kunt je hypotheekschuld niet lineair aflossen
 • Je bent geen ZZP’er of ondernemer en wil geen nieuwbouwhuis kopen

Financiers

 • Je beschikt over vermogen dat je de eerstkomende 8 jaar niet nodig hebt
 • Je bent op zoek naar een hoger rendement dan een spaarrekening of -deposito momenteel biedt
 • Je bent bereid daarvoor iets meer risico te nemen
 • Je ziet het níet zitten om te gaan beleggen

Verkrijgbaarheid

De Jungo-hypotheek is sinds 29 augustus verkrijgbaar bij een beperkt aantal adviseurs. Het is de bedoeling dat op termijn meer adviseurs aansluiten. Dan worden ook de precieze voorwaarden en de rente bekendgemaakt.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.