icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Startpage.com: googlen met behoud van privacy

Eerste indruk
|
Startpage.com noemt zich een privacyvriendelijke zoekmachine. Via de site zoek je via een omweg in Google, zonder de Google-database te ‘voeden’ met jouw hoogstpersoonlijke zoekvragen.
peter kulche

Peter Kulche   Expert ElektronicaBijgewerkt op:29 november 2018

FunctieZoekmachine

PrijsGratis

startpagina-homepage-eerste-indruk

Update november 2018 
We bekeken Startpage.com voor het eerst in april 2017, vanwege een aantal vernieuwingen zoals de ‘Anonieme Weergave’-proxy hebben we dit artikel eind 2018 geüpdatet.

Conclusie

Gebruik je de Google zoekmachine maar ben je bezorgd om je privacy? Met Startpage.com gebruik je Google anoniem en zonder sporen. Zo voed je Google niet met (zeer) persoonlijke informatie. De zoekmachine is daarnaast wat ‘kaler’ dan Google. Bij Google zie je bijvoorbeeld ook recente nieuwsberichten over het onderwerp in de resultaten, bij Startpage.com krijg je die niet te zien. Die ‘extra’s’ zijn soms leuk en handig, maar je hebt ze meestal niet nodig.

Waarom niet gewoon googlen?

Hoe meer Google van je weet, des te meer ze aan je kunnen verdienen. Als je Google gebruikt voed je de zoekmachine met waardevolle informatie over jouw leven. Daardoor kan het bedrijf beter advertenties op jou afstemmen, en daar betalen adverteerders grof geld voor.

Googlen via een omweg

Startpage-zoekopdrachtVia Startpage.com zoek je via een proxy in de Google-zoekmachine. Omdat Google op deze wijze jouw computer niet kan bestuderen, kan de zoekmachine ook geen gegevens van je verwerken en combineren.

Een nadeel is soms dat de resultaten niet automatisch op jou (en je locatie) zijn afgestemd. Startpage registreert wel in welk land je zoekt, maar niet in welke stad je bent. Dus als je met Startpage.com een dierenarts nabij zoekt, moet je zelf je stad in je zoekvraag verwerken, bijvoorbeeld: dierenarts + Schiedam. Google weet al precies waar je bent, dus bij Google is ‘dierenarts’ genoeg.

Het verdienmodel van Startpage: het toont net als Google banners bij de zoekresultaten, maar die zijn veel minder op de gebruiker afgestemd. Ze leveren Startpage minder op, maar de site houdt er genoeg aan over. 

Anonieme weergave

Via Startpage.com kun je pagina's ook anoniem bekijken. Naast elk zoekresultaat staat een link voor ‘Anonieme weergave’. Klik deze aan om de site via de proxy van Startpage te bekijken. De paarse rand om de site laat duidelijk zien dat je de site via de proxy van startpage bekijkt.

Startpage-Anonieme-weergave

Startpage probeert de pagina zo volledig mogelijk te laten zien en tegelijkertijd je privacy zo goed mogelijk te beschermen. Technieken zoals JavaScript maken dat lastig. Daarmee maken websites bijvoorbeeld fraaie functionaliteiten. Maar de techniek wordt ook gebruikt om tracking cookies op je pc te plaatsen. 

Eerst schakelde Startpage JavaScript volledig uit. Dat is goed voor je privacy, maar hierdoor werken veel pagina’s niet meer goed. Nu past Startpage de JavaScript-functies aan waardoor je anoniemer blijft en de website beter werkt.

Ga er echter niet vanuit dat je alles kunt in deze anonieme modus. Inloggen bij websites kan bijvoorbeeld niet, en een cookiewall zorgt er soms ook voor dat de site niet meer werkt. 

Je kunt in Startpage ook specifiek zoeken naar afbeeldingen en deze afbeeldingen anoniem (via een proxy) bij de bron bekijken.

Nog meer privacy bij het surfen

Let op: niet alleen de Google maar ook de browser waarmee je websites bezoekt kan jouw surfgedrag registreren. Deze tips geven je meer privacy:

  • Gebruik de privémodus,dan bewaart de browser je surfgedrag niet.
  • Gebruik je Google Chrome? Zorg dat je niet  bent ingelogd met je Google-account tijdens het surfen (in dat geval even uitloggen).

Sommige browsers beschermen je privacy beter dan anderen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • DMA geeft consumenten meer rechten
    7 mrt.

    Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

    Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
  • privacytest-sociale-netwerken
    7 mrt.

    Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

    Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
  • Threads en je privacy
    18 dec.

    Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

    Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
  • bol-com
    14 dec.

    Webwinkels verplichten account onnodig

    Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.