icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken
adblockers-glurende-websites_1200x800px

Doe de privacyscan!

Check met onze hulp je instellingen en krijg advies op maat. Lees meer

Startpage.com: googlen met behoud van privacy

Eerste indruk|Startpage.com noemt zich een privacyvriendelijke zoekmachine. Via de site zoek je via een omweg in Google, zonder de Google-database te ‘voeden’ met jouw hoogstpersoonlijke zoekvragen. Nieuw is de functie 'Instant Answers': je krijgt binnen de zoekmachine al antwoorden.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:28 april 2017


Functie Zoekmachine

Prijs Gratis


startpage

Conclusie

Gebruik je de Google zoekmachine maar ben je bezorgd om je privacy? Met Startpage.com gebruik je Google anoniem en zonder sporen. Zo voed je Google niet met (zeer) persoonlijke informatie.

De nieuwe functie 'Instant Answers' toont sommige zoekresultaten (zoals het weer of wikipediapagina’s) al binnen de zoekmachine, in een blok rechts naast de zoekresultaten.

Ook nieuw: bij het zoeken naar steden of landen geeft Startpage.com geen verwijzing naar Google Maps maar een kaartje van OpenStreetMap.

Het zijn geen grote innovaties maar nuttige kleine verbeteringen.

Privacycaravaan

Google hield in maart en april dit jaar een charmeoffensief: het trok met een privacycaravaan door Nederland en wees consumenten op privacyvriendelijkere instellingen in Google. De tips stonden ook in grote advertenties in de krant.

Op zich een goed initiatief, alleen vertelde Google niet het complete verhaal. Google tipte dat je kunt instellen niet meer gevolgd te worden voor beter passende advertenties. Maar Google ‘vergat’ te adviseren dat je het bedrijf ook kunt opdragen je eerdere zoekgeschiedenis bij Google te wissen

Googlen via een omweg

Je kunt proberen Google handmatig te beperken met andere instellingen. Een andere oplossing levert Startpage.com (en dat al enige jaren): via deze site zoek je via een omweg (een proxy zeggen techneuten) in de Google-zoekmachine. Omdat Google op deze wijze jouw computer niet kan bestuderen, kan Google ook geen gegevens van je verwerken en combineren.

Een nadeel is soms dat de resultaten niet automatisch op jou (en je locatie) zijn afgestemd. Startpage registreert wel in welk land je zoekt, maar niet in welke stad je bent. Dus als je met Startpage.com een dierenarts nabij zoekt, moet je zelf je stad in je zoekvraag verwerken, bijvoorbeeld: dierenarts + Schiedam. Google weet al precies waar je bent, dus bij Google is ‘dierenarts’ genoeg.

Startpage heeft een verdienmodel: het toont net als Google banners bij de zoekresultaten, maar die zijn veel minder op de gebruiker afgestemd. Ze leveren veel minder op, maar Startpage houdt er genoeg aan over. 

Gevonden sites anoniem bezoeken

Een handige functie in Startpage is dat je de door Startpage gevonden pagina’s ook anoniem kunt bezoeken:

 1. Geef een zoekopdracht.
 2. Bij elke treffer staat nu de link ‘Proxy’.
 3. Klik op 'Proxy' en Startpage opent de gevonden pagina, maar dan zonder allerlei tracking technieken.

Het kan zijn dat de pagina wat gemankeerd getoond wordt. Dat komt omdat Startpage.com (onder andere) Javascript in de aan jou gepresenteerde pagina uitschakelt. Javascript is populaire techniek om fraaie menusystemen te maken maar ook om tracking cookies op je pc te plaatsen.

Gevonden beelden anoniem bekijken

Je kunt in Startpage ook specifiek zoeken naar afbeeldingen en deze afbeeldingen anoniem (via een proxy) bij de bron bekijken (in een groot formaat):

 1. Geef een zoekopdracht.
 2. Klik op afbeeldingen. (Net als wanneer je in Google een zoekopdracht geeft.)
 3. Ga naar de desbetreffende afbeelding en zweef met de muis (of veeg met de vinger over) het beeld.
 4. Er verschijnt een plusteken. Klik op het plusteken en kies hierna 'Pagina anoniem bezoeken'.

Browsen in 'privémodus'

Let op: niet alleen de zoekmachine Google maar ook de browser waarmee je websites bezoekt kan jouw surfgedrag registreren. Schakel je browser om naar de privémodus om jouw browser te laten stoppen met het bewaren van je surfgedrag.

Gebruik je de Google Chrome, let dan ook op dat je niet in deze browser bent ingelogd met je Google-account (in dat geval even uitloggen). 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Mediapool MG-Veilig online1200x800
  22 aug.

  Bescherm je privacy én je computer

  Denk naast je online-privacy ook aan veilig internetten. Vraag de gratis Minigids Veilig online aan met tips hoe je nepmails herkent, oplichting op Marktplaats voorkomt of een virusscanner kiest.

 • klachten-incassobureau-Mediation-Agency
  Nieuws  |  8 okt.

  Plannen consumentenbescherming EZ hoopgevend

  De Consumentenbond is blij met de aandacht die staatssecretaris Mona Keijzer heeft voor consumentenbescherming. Tegelijkertijd zijn concretere plannen nodig om te kunnen beoordelen of ze het gewenste effect hebben.
 • privacy
  25 sep.

  Nederland heeft privacy slecht ingesteld

  Onderzoek naar de privacy-instellingen van 1800 mensen maakt één ding duidelijk. Nederland is zo lek als een mandje. Doe de privacyscan om te kijken hoe het met jouw persoonlijke privacy gesteld is.
 • online-laten-volgen
  Nieuws  |  25 sep.

  Consumenten laten zich massaal online volgen

  Consumenten lekken continu allerlei informatie via hun telefoon, tablet en pc. Dit blijkt uit een enquête van de Consumentenbond, die de grootste lekken op een rij zette.