icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Facebook

Facebook gaat nu echt te ver!

Je gegevens blijken niet altijd veilig. Dit moet stoppen. Lees wat je zelf kunt doen

Startpage.com: googlen met behoud van privacy

Eerste indruk | Startpage.com noemt zich een privacyvriendelijke zoekmachine. Via de site zoek je via een omweg in Google, zonder de Google-database te ‘voeden’ met jouw hoogstpersoonlijke zoekvragen. Nieuw is de functie 'Instant Answers': je krijgt binnen de zoekmachine al antwoorden.
Peter Kulche
Peter Kulche

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  28 april 2017


Functie Zoekmachine

Prijs Gratis


startpage

Conclusie

Gebruik je de Google zoekmachine maar ben je bezorgd om je privacy? Met Startpage.com gebruik je Google anoniem en zonder sporen. Zo voedt je Google niet met (zeer) persoonlijke informatie.

De nieuwe functie 'Instant Answers' toont sommige zoekresultaten (zoals het weer of wikipediapagina’s) al binnen de zoekmachine, in een blok rechts naast de zoekresultaten.

Ook nieuw: bij het zoeken naar steden of landen geeft Startpage.com geen verwijzing naar Google Maps maar een kaartje van OpenStreetMap.

Het zijn geen grote innovaties maar nuttige kleine verbeteringen.

Privacycaravaan

Google hield in maart en april dit jaar een charmeoffensief: het trok met een privacycaravaan door Nederland en wees consumenten op privacyvriendelijkere instellingen in Google. De tips stonden ook in grote advertenties in de krant.

Op zich een goed initiatief, alleen vertelde Google niet het complete verhaal. Google tipte dat je kunt instellen niet meer gevolgd te worden voor beter passende advertenties. Maar Google ‘vergat’ te adviseren dat je het bedrijf ook kunt opdragen je eerdere zoekgeschiedenis bij Google te wissen

Googlen via een omweg

Je kunt proberen Google handmatig te beperken met andere instellingen. Een andere oplossing levert Startpage.com (en dat al enige jaren): via deze site zoek je via een omweg (een proxy zeggen techneuten) in de Google-zoekmachine. Omdat Google op deze wijze jouw computer niet kan bestuderen, kan Google ook geen gegevens van je verwerken en combineren.

Een nadeel is soms dat de resultaten niet automatisch op jou (en je locatie) zijn afgestemd. Startpage registreert wel in welk land je zoekt, maar niet in welke stad je bent. Dus als je met Startpage.com een dierenarts nabij zoekt, moet je zelf je stad in je zoekvraag verwerken, bijvoorbeeld: dierenarts + Schiedam. Google weet al precies waar je bent, dus bij Google is ‘dierenarts’ genoeg.

Startpage heeft een verdienmodel: het toont net als Google banners bij de zoekresultaten, maar die zijn veel minder op de gebruiker afgestemd. Ze leveren veel minder op, maar Startpage houdt er genoeg aan over. 

Gevonden sites anoniem bezoeken

Een handige functie in Startpage is dat je de door Startpage gevonden pagina’s ook anoniem kunt bezoeken:

 1. Geef een zoekopdracht.
 2. Bij elke treffer staat nu de link ‘Proxy’.
 3. Klik op 'Proxy' en Startpage opent de gevonden pagina, maar dan zonder allerlei tracking technieken.

Het kan zijn dat de pagina wat gemankeerd getoond wordt. Dat komt omdat Startpage.com (onder andere) Javascript in de aan jou gepresenteerde pagina uitschakelt. Javascript is populaire techniek om fraaie menusystemen te maken maar ook om tracking cookies op je pc te plaatsen.

Gevonden beelden anoniem bekijken

Je kunt in Startpage ook specifiek zoeken naar afbeeldingen en deze afbeeldingen anoniem (via een proxy) bij de bron bekijken (in een groot formaat):

 1. Geef een zoekopdracht.
 2. Klik op afbeeldingen. (Net als wanneer je in Google een zoekopdracht geeft.)
 3. Ga naar de desbetreffende afbeelding en zweef met de muis (of veeg met de vinger over) het beeld.
 4. Er verschijnt een plusteken. Klik op het plusteken en kies hierna 'Pagina anoniem bezoeken'.

Browsen in 'privémodus'

Let op: niet alleen de zoekmachine Google maar ook de browser waarmee je websites bezoekt kan jouw surfgedrag registreren. Schakel je browser om naar de privémodus om jouw browser te laten stoppen met het bewaren van je surfgedrag.

Gebruik je de Google Chrome, let dan ook op dat je niet in deze browser bent ingelogd met je Google-account (in dat geval even uitloggen). 

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • Mediapool MG-Veilig online1200x800
  22 aug.

  Bescherm je privacy én je computer

  Denk naast je online-privacy ook aan veilig internetten. Vraag de gratis Minigids Veilig online aan met tips hoe je nepmails herkent, oplichting op Marktplaats voorkomt of een virusscanner kiest.

 • mastodon-privacy-internet
  19 apr.

  Alternatieven voor Facebook

  Facebook ligt onder vuur, omdat gegevens van gebruikers illegaal zijn gebruikt. Daardoor realiseren steeds meer mensen hoeveel informatie Facebook verzamelt. Wat zijn de alternatieven voor Facebook, en zijn ze goed voor je privacy?
 • windows-spring-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  6 apr.

  Windows 10 Spring Creators Update

  Op dit moment legt Microsoft de laatste hand aan een grote systeemupdate voor Windows 10. Deze Spring Creators Update komt in april 2018 beschikbaar. De belangrijkste nieuwigheid is de Tijdlijnfunctie. Ook kun je je privacy beter beschermen.
 • facebook-container-eersteindruk
  Eerste indruk  |  4 apr.

  Facebook Container voor Firefox

  Met het oog op het recente Facebook schandaal, presenteerde Mozilla vorige week een nieuwe add-on voor Firefox: Facebook Container. Deze moet ervoor zorgen dat Facebook jouw surfgedrag op andere sites minder goed kan volgen.