icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beveiligingscamera’s staan zwakke wachtwoorden toe

Nieuws
|
Het instellen van een goed wachtwoord blijft een kritiek punt bij onze recente test van beveiligingscamera's. Sommige camera's staan een wachtwoord van 1 karakter toe.
peter kulche

Peter Kulche   Expert online privacyGepubliceerd op:16 november 2015

IPcamera-sfeerbeeld-1

Recent testten wij 8 thuiscamera's om thuis een oogje mee in het zeil te houden. Bijzonder aan deze 8 camera's is dat ze heel makkelijk zijn te installeren omdat ze na het ingeven van het wifi-wachtwoord automatisch een verbinding leggen met de clouddienst (internetdienst) van de fabrikant. Met je smartphone log je in op de bijbehorende camera-app; je ziet dan direct het camerabeeld.

Meekijkers

Het enige dat je moet instellen voor de clouddienst is een goed wachtwoord. Bij beveiligingscamera's met een internetverbinding is het wachtwoord extra belangrijk omdat het de enige beveiliging is tegen 'meekijkers'. Bij de meeste camera's in de test krijg je nauwelijks hulp bij het instellen van een sterk wachtwoord. Sterker nog: bij de Philips InSightHD-thuismonitor 1M15E/12 en de Spotcam HD Cloud Camera 1168002 is een wachtwoord van 1 teken al toegestaan. De Nest Cam geeft de beste instructies: je ziet tijdens het intypen al de wachtwoordsterkte.

Een sterk wachtwoord bevat meerdere vreemde tekens, is lang genoeg (meerdere woorden mag, denk aan een wachtzin) en is uniek; je gebruikt hem niet voor een andere dienst. Lees ook ons stappenplan voor een goed wachtwoord.

Tros Radar

In een uitzending van Tros Radar van 28 september 2015 werd duidelijk dat honderden Nederlanders een bewakingscamera hadden geïnstalleerd met een heel zwak wachtwoord, bijvoorbeeld  het standaard wachtwoord 'admin'. De beelden uit deze camera's zijn voor iedereen te bekijken op een website die dit soort 'lekke' camera's heeft verzameld. De 8 door ons geteste camera's werken niet met standaard 'fabriekswachtwoorden' dus deze zullen niet snel op deze verzamelsite komen. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • DMA geeft consumenten meer rechten
  7 mrt.

  Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

  Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Threads en je privacy
  18 dec.

  Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

  Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.