icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Tips voor stopcontactbeveiliging

Het was zo lekker veilig, die eerste paar maanden in de box. Maar nu je baby nieuwsgierig door het huis tijgert liggen er ineens allerlei gevaren op de loer. Je huis babyproof maken? Zorg in ieder geval voor een goede stopcontactbeveiliging.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

Stopcontactbeveiliging

Door stopcontacten te beveiligen, voorkom je dat je kind speelgoed, vingertjes of andere dingen in het stopcontact wurmt. Natuurlijk hoef je niet je hele huis te beveiligen. Bescherm de stopcontacten op plekken waar je kind vaak komt of makkelijk bij kan, zoals in de woon- en slaapkamer. Ook alle stopcontacten die lager dan anderhalve meter vanaf de vloer zitten kun je beter beschermen. Dat kan op de volgende 3 manieren:

Kindveilige stopcontacten

Je beveiligt je stopcontacten het best met een kindveilig stopcontact. Op zo’n stopcontact, ook wel een ‘kinderveilige wandcontactdoos’ genoemd, zit een vast afdekplaatje die de opening van het stopcontact bedekt. Zo’n afdekplaatje gaat alleen opzij als je, met een stekker, op hetzelfde moment beide openingen aandrukt. Voor jezelf is zo’n stopcontact misschien even wennen, maar voor een kind is het vrijwel onmogelijk om er iets in te proppen.

Kindveilige stopcontacten zijn helaas wel de duurste optie. Wil je ze aanschaffen? Let dan op veiligheidskeurmerken zoals KEMA-KEUR, of TUV.

Afdekplaatjes

Bestaande stopcontacten kun je afdekken met een afdekplaatje. Deze zijn los verkrijgbaar en bestaan ook voor ongeaarde stopcontacten. Zo’n afdekplaatje maakt de gaten van stopcontacten onzichtbaar, waardoor het al minder uitnodigend voor je kind is om er iets in te stoppen.

Let op: de organisatie VeiligheidNL waarschuwt dat je zo’n afdekplaatje niet mag plaatsen op een stopcontact waar de stekker van je wasmachine bijvoorbeeld in gaat: ‘Afdekplaatjes zijn niet geschikt voor stopcontacten waarop zware apparaten, boven de 1000 Watt worden gebruikt. Dan kan het plaatje heet worden en eventueel smelten.’

Losse pluggen

De minst betrouwbare optie zijn speciale pluggen die je in een stopcontact kunt plaatsen. Wil je het stopcontact gebruiken? Dan haal je de plug er met je nagels of een bijgeleverd hulpmiddeltje uit, zoals een sleuteltje of zuignap. Hierdoor moet je wel altijd onthouden dat je de plug na het stofzuigen weer in het stopcontact doet.

Eigenlijk zijn losse pluggen dus alleen aan te raden voor stopcontacten die je niet vaak nodig hebt. Ook blijft het opletten met zo’n plug volgens VeiligheidNL: ‘Sommige pluggen zijn gemakkelijk door kinderen te verwijderen.’

Tip: Met een baby in huis stijgt je energierekening: de wasmachine en de wasdroger staan vaker aan en je bent waarschijnlijk vaker thuis dan vroeger. Een goed moment om te kijken of je nog wel bij de voordeligste energieleverancier zit. Een handig hulpmiddel hiervoor is de onafhankelijke Energievergelijker van de Consumentenbond.

Lees ook:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • traphekje-test-still-2-video
  Nieuws  |  2 okt.

  Gevaarlijke traphekjes op Zwarte Lijst

  In 3 jaar testen vond de Consumentenbond al 7 levensgevaarlijke traphekjes. Alle hekjes verdwenen stilletjes uit de winkel, maar er werd niets teruggeroepen. Daarom maken wij een zwarte Lijst.
 • Waarschuwing-littlepianist
  29 sep.

  Waarschuwing: Little pianist Toi-Toys

  Toi-Toys heeft vastgesteld dat van hun minipiano, de 'Little pianist', een onderdeel los kan komen dat kleine kinderen kunnen inslikken.
 • Waarschuwing-kerst-uil-met-muts
  Nieuws  |  7 sep.

  Waarschuwing: Uil met kerstmuts bij Intratuin

  Het speelgoed 'Uil met kerstmuts' dat in de winkels van Intratuin werd verkocht, zorgt bij kleine kinderen voor inslikkingsgevaar. De uil blijkt kleine onderdelen te hebben die los kunnen komen.
 • kinderwagens-chemisch
  Nieuws  |  7 sep.

  Chemische stoffen in kinderwagens

  De Deense consumentenorganisatie onderzocht kinderwagens en trof bij 6 wagens verontrustende chemische stoffen aan.