icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe doe je je baby veilig in bad?

Veel baby's vinden het leuk om in bad te gaan. Welke opties heb je voor een kleine baby en waar kun je op overstappen als het babybadje te klein wordt? Er zijn heel wat creatieve oplossingen, 'al is het wel oppassen geblazen', aldus Mieke Cotterink van VeiligheidNL.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:4 februari 2022

Babybadhulpjes

Veiligheid

Er zijn heel wat manieren om je baby in bad te doen, maar het blijft oppassen. Mieke Cotterink van VeiligheidNL: 'We weten uit onderzoek dat een kind niet gaat spartelen en schreeuwen als het kopje-onder gaat. Dit gebeurt geruisloos, zonder dat je het door hebt.'

Belangrijk voor de veilig badderen:

  • Laat je niet afleiden, zet je telefoon uit en doe geen andere klusjes.
  • Laat nooit een ouder kind oppassen tijdens het badderen.
  • Gebruik een antislipmatje zodat je kind minder snel onderuitglijdt.
  • Blijf er altijd bij.
  • Gebruik badwater van de juiste temperatuur: ongeveer 37ºC. Dit is de lichaamstemperatuur. Water van 55°C kan bij een kind binnen 30 seconden ernstige brandwonden veroorzaken.
  • Zorg dat je kind niet bij de warme kraan kan. 

Nog meer tips over veiligheid rond het bad lees je op VeiligheidNL.

Babybadjes

Babybadjes kun je kopen vanaf ongeveer €7 (IKEA)  tot hele systemen van bijna €100. Je kunt kiezen uit een gewoon plastic mini-badje of een bad met ingebouwde kamerthermometer, badthermometer en timer.

Er zijn ook complete pakketten te koop. Die bestaan bijvoorbeeld uit een babybadje met badstandaard, badinzet, badthermometer en afvoerslang. Je kunt ook kiezen voor een badinzet die je in je eigen bad of douche zet. 

Er zijn ook veel inklapbare babybadjes te koop. Je kunt ze bijvoorbeeld vouwen als een harmonica, waardoor ze nauwelijks ruimte innemen als ze opgevouwen zijn. Let er bij de aanschaf van deze badjes op dat ze niet te makkelijk weer inklappen. 

Check bij de aanschaf van het badje ook of het makkelijk weer te legen is. Wordt er een afvoerslang meegeleverd?

Badstandaard

De meeste ouders gebruiken een badstandaard. Daarmee kun je badderen zonder last te krijgen van je rug. De meeste zet je neer op de vloer.

  • Het badje moet niet van de standaard af kunnen schuiven.
  • Een inklapbare standaard moet goed gezekerd kunnen worden zodat hij niet onbedoeld inklapt.

Samen in bad

Samen in bad is gezellig en veilig. Vooral met kinderen die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Mocht er iets gebeuren, dan kun je meteen ingrijpen. Ook douchen met je kleintje is een goed idee. Wil je graag douchen, maar ben je bang dat je baby uit je armen glijdt? Dan kan de Baby Shower Glove een optie zijn.

Alternatief badje

Veel ouders hebben ontdekt dat een wasmand vaak net iets groter is dan het standaard babybadje. Sommigen kopen bij de bouwmarkt een rechthoekige speciekuip. Belangrijk is dat het badje stevig en stabiel staat. Vooral bij wasmanden is dat niet altijd het geval. Zet het badje in ieder geval op een vlakke ondergrond. 

Sommige ouders zetten een wasmand met gaten in een groot bad. Een bijkomend voordeel is dat de badspeeltjes niet door het hele bad drijven. Toch heeft dit niet de voorkeur, volgens Mieke Cotterink. Een gewoon bad heeft vaak geen vlakke bodem, waardoor de kans groot is dat de mand onstabiel staat en kan omslaan.

Gebruik badzitjes en badringen liever niet

Veel ouders gebruiken een badring of badzitje om hun handen vrij te houden. VeiligheidNL raadt dat af. Een badzitje geeft een gevoel van veiligheid. Je bent eerder geneigd grotere risico's te nemen. Onderzoek wijst uit dat kinderen in een badzitje vaker alleen gelaten worden. En ook in een badring of zitje kan een kindje onderuitglijden.

Wil je toch graag een badzitje gebruiken? Lees dan deze tips bij badzitjes van VeiligheidNL.

Sommige ouders gebruiken ook de Bumbo Seat of een andere zitondersteuner als badzitje. De Bumbo Seat is niet bedoeld voor in bad en het gebruik hiervoor raden we dan ook af. Hij kan gaan drijven wanneer er te veel water in het bad zit.

Leg klaar wat je nodig hebt tijdens het badderen:

  • Badthermometer
  • Washandje
  • Zeep (optioneel)
  • Speeltje

En wat je nodig hebt ná het badderen:

  • Aankleedkussen
  • Handdoek
  • Crème (optioneel)
  • Luier
  • Kleertjes
  • Kammetje

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant