icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel lumen heb ik nodig?

Op de lampverpakking staat tegenwoordig groot gedrukt hoeveel lumen het licht van de lamp is. Dit is een maat voor de hoeveelheid licht, die met de moderne lampen veel handiger is in gebruik dan het wattage van de lamp. Maar hoe zit dat nou precies?
Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Bijgewerkt op:  22 februari 2018


'60 watt boven de eettafel, 25 in de schemerlamp en 100 in de kelder'. Toen de meeste lampen nog gloeilampen waren drukte je de lichthoeveelheid uit in watt. Nu gewone gloeilampen niet meer verkocht worden moet ‘watt’ weer terug in z’n hok: het is en blijft een uitdrukking van elektrisch vermogen, niet van licht. Daar hebben we ‘lumen’ voor.

Tegenwoordig staat de hoeveelheid lumen ook groter op de verpakking van een lamp dan de hoeveelheid watt. Logisch, want alleen met lumen kun je verschillende lampen – halogeenlamp, spaarlamp, ledlamp - goed met elkaar vergelijken. Maar het is wel even wennen natuurlijk.

Lumen vergelijken met watt

Om het wennen aan lumen makkelijker te maken vergelijken we de lichtstroom in lumen van een lamp met het vermogen in watt dat een gloeilamp zou moeten hebben om dezelfde hoeveelheid licht te geven. Dat doen fabrikanten ook: op een doosje van een ledlamp staat dan bijvoorbeeld dat hij 470 lumen is en dat dat overeenkomt met een gloeilamp van 40 watt. Uit de tabel hieronder kun je aflezen hoeveel lumen een nieuwe lamp ongeveer moet hebben als je er een bepaalde gloeilamp door wilt vervangen.

Gloeilamp wattage Lichtopbrengst
15 watt 100 tot 150 lm
25 watt 200 tot 300 lm
40 watt 400 tot 500 lm
60 watt 700 tot 800 lm
75 watt 900 tot 1000 lm
100 watt meer dan 1300 lm

Wat is de zuinigste lamp?

Niet zelden is de werkelijke hoeveelheid licht flink lager dan de belofte van de fabrikant. We zien dit probleem bij alle lamptypen. Het aantal lumen (de hoeveelheid licht) gedeeld door het aantal watt (de hoeveelheid stroom die de lamp verbruikt) bepaalt hoe efficiënt en dus energiezuinig de lamp is. Wij meten zowel lumen als watt en berekenen daaruit de efficiëntie.

Je kunt besparen op je energierekening door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Dit kan heel eenvoudig met het Energiecollectief of via onze Energievergelijker.

Lees ook: