icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Ledlampen kopen: waar let je op?

Is je oude lamp toe aan vervanging? Bekijk dan goed wat voor soort lamp je wilt. Kies je voor een ledlamp of een spaarlamp? Welke fitting en hoeveel lumen heb je nodig? Hoe zit het met halogeenlampen? Wij geven je graag advies.

Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Welke fitting heb je nodig?

 • Koopadvies_channel3_Lamp E27

  E-27

  Dit is een ronde schroeffitting, groter dan E14. Het is de grootste en meest voorkomende fitting van lampen in en rond het huis. De E staat voor Edison.

 • Koopadvies_channel3_Lamp E14

  E-14

  Deze kleine ronde schroeffitting wordt gebruikt voor schemerlampen en spotjes.

 • Koopadvies_channel3_Lamp GU10

  GU 10

  Deze fitting heeft 2 korte pinnen en wordt door een draaibeweging in het armatuur gestoken.

 • Koopadvies_channel3_Lamp 55.3

  GU 5.3

  Deze fitting heeft 2 dunne pinnetjes die in de gaten van het armatuur gestoken worden.

2
Spots of rondschijnende lamp?

Een gewoon peertje geeft aan alle kanten licht. Althans, dat is de bedoeling. Uit onze test blijkt dat niet alle peertjes even goed rondschijnen. Filter in de vergelijker op stralingshoek. Hoge scores betekenen dat de lamp goed rondom schijnt.

Een spot of reflectorlamp schijnt alleen in een bepaalde hoek. Zo kun je dingen uitlichten of sfeer creëren. Let bij spots op de stralingshoek die op de verpakking staat. Hoe kleiner de hoek, hoe kleiner het gebied dat uitgelicht wordt.

ledlampen-spot

3
Lumen en Watt

De lichthoeveelheid van oude gloeilampen werd uitgedrukt in watt (W). Om verschillende soorten lampen te kunnen vergelijken, drukken we de lichthoeveelheid tegenwoordig uit in lumen (lm). Meestal staat op de lampenverpakking ook nog een indicatie van een vergelijkbaar gloeilamp-wattage.

Het aantal lumen gedeeld door het aantal watt van een lamp bepaalt hoe efficiënt en dus hoe energiezuinig de lamp is. De zuinigste lampen hebben energielabel A++ op de verpakking staan. Halogeenlampen hebben label D. Deze zijn niet energiezuinig.

Hoeveel lumen heb ik nodig?

4
Levensduur van de lamp en kleur van het licht

Levensduur

Ledlampen kunnen goed tegen het aan- en uitzetten van de lamp. Ze hebben de langste levensduur van alle lampen. Spaarlampen gaan ook lang mee, maar kunnen minder goed tegen schakelen. Op de verpakking van een lamp staat de verwachte levensduur vermeld. Wil je meer informatie over de levensduur van ledlampen?

Lichtkleur en kleurweergave

De lichtkleur bepaalt hoe prettig het licht wordt ervaren. Dit wordt uitgedrukt in kleurtemperatuur (Kelvin). Als het getal hoger is dan 2700K geeft de lamp ‘kouder’ licht. Hoe lager het getal, hoe meer sfeervol het licht. De kleurweergave geeft aan hoe natuurgetrouw een kleur wordt weergegeven. Bij sommige ledlampen kun je met een afstandsbediening de lichtkleur kiezen. Dit hebben wij getest met de Philips Hue en de Playbulb Smart.

Kijk welke lampen het beste zijn op dit punt.

Dimmen

Sommige ledlampen zijn dimbaar, dit staat op de verpakking vermeld. Er zijn modellen waarbij bij het dimmen niet alleen de hoeveelheid licht afneemt, maar het licht ook 'warmer' wordt. Bijvoorbeeld de Philips Warmglow of de Philips SceneSwitch, of slimme verlichting.

Koopadvies_channel2

5
Verschillende soorten lampen

 • led-filamentlamp achtergrond

  Ledlamp

  Ledlampen zijn inmiddels de standaard voor vrijwel alle soorten verlichting: ze zijn energiezuinig en gaan het langst mee. Ze geven direct vol en helder licht. Nieuw zijn ‘filament' lampen, heldere ledlampen waarbij de ledjes als gloeidraden opgehangen zijn. Deze doen het goed in onze test ledlampen.

 • Spaarlamp-spiraalvorm achtergrond

  Spaarlamp

  Spaarlampen worden steeds minder verkocht. Ze hebben vooral nadelen ten opzichte van ledlampen. Ze moeten even opwarmen voor ze vol licht geven. Ook doen ze het niet goed als buitenlamp in de kou. Ze bevatten kwik, dus laat ze niet vallen en lever ze gescheiden in.

 • Halogeenlamp-E27-achtergrond

  Halogeenlamp

  Halogeenlampen zijn erg onzuinig en worden erg heet. Omdat ledlampen nog vaak tekort schieten bij het goed weergeven van rode kleuren, kan een halogeenlamp in sommige situaties nog een goede keuze zijn. Ook dimmen ze goed in oudere dimmers.

 • TL-buis achtergrond

  TL-buis

  TL-lampen zijn er in verschillende soorten en lengtes. Doordat ze veel licht geven zijn ze niet geschikt voor sfeerverlichting. Ze gaan heel lang mee en zijn geschikt om werk- of hobbyruimtes op een zuinige manier goed te verlichten. Inmiddels zijn er ook ledversies van TL-lampen.

6
Besparing gloeilamp vervangen door ledlamp

Door gloeilampen of halogeenlampen te vervangen door ledlampen bespaar je ongeveer €10 per lamp, per jaar. Het is daarom aan te raden om ook nog goed werkende gloeilampen te vervangen door ledlampen. Hoe vaker en langer de lamp aan is, hoe groter de besparing als je de lamp vervangt door een ledlamp. Vervang dus eerst de lampen in de woonkamer voor je aan het wc-licht begint.

close up rekenmachine vingers

7
Slimme verlichting

Wil je graag de kleur van je verlichting kunnen veranderen en dimmen? Of ben je op zoek naar een lamp die op beweging reageert?  Dan kun je kiezen om slimme verlichting aan te schaffen.

Er zijn verschillende systemen op de markt met verschillende mogelijkheden. Na het installeren kun je de lampen op afstand bedienen met je smartphone of een afstandsbediening. 

Deze slimme lampen werken via een internetverbinding; helaas laat de privacy en databeveiliging helaas wel vaak te wensen over.

Lees meer over slimme verlichting

 

Osram Lightify huiskamer Sfeerbeeld
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...