icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ontdek de Gezondgids |

Word abonnee en kies je korting / cadeau.

Gezondgids 45x45
Koopadvies

Ledlampen kopen: waar let je op?

Is je oude lamp toe aan vervanging? Bekijk dan goed wat voor soort lamp je wilt. Kies je voor een ledlamp of een spaarlamp? Welke fitting en hoeveel lumen heb je nodig? Hoe zit het met halogeenlampen? Wij geven je graag advies.


1
Verschillende soorten lampen

 • Ledlampen

  Ledlampen zijn inmiddels de standaard voor vrijwel alle soorten verlichting: ze zijn energiezuinig en gaan het langste mee. Ze geven direct vol en helder licht.

  Sommige ledlampen zijn dimbaar, dit staat op de verpakking vermeld. Staat op de verpakking een ‘dimbaar’-symbool met een sterretje? Dan is de lamp niet geschikt voor iedere dimmer. Op de website van de lampenfabrikant kun je zien welke dimmers werken met welke ledlampen. Ledlampen kunnen goed tegen koude omstandigheden. Ze zijn dus ook geschikt als buitenlamp. Een nieuwe trend is de ‘filament' lamp. Dit zijn heldere ledlampen waarbij de ledjes als gloeidraden opgehangen zijn.

  Spaarlampen

  Spaarlampen hebben een lange levensduur. Ze zijn iets minder energiezuinig dan ledlampen, maar in aanschaf soms nog iets goedkoper. Het nadeel is dat ze langzamer opstarten en de meeste spaarlampen niet dimbaar zijn. Als buitenlamp zijn ze minder geschikt, want als het koud is geven ze minder licht. Er komen inmiddels haast geen nieuwe spaarlampen meer op de markt.

  Halogeen

  Halogeenlampen zijn dimbaar en geven direct vol licht. Ze hebben een kortere levensduur dan ledlampen en gebruiken veel meer energie. Ze zijn bijna net zo onzuinig als gewone gloeilampen, ook al staat er soms 'ecohalogeen' of iets dergelijks op de verpakking.

  Ook worden halogeenlampen erg heet. Plaats ze nooit vlakbij stoffen zoals gordijnen. Het is niet aan te raden een halogeenlamp te gebruiken als de lamp vaak brandt. Het voordeel van halogeenlampen is dat kleuren heel goed overkomen.

  Inmiddels zijn voor de meeste toepassingen goede led-vervangers beschikbaar en geen halogeenlampen meer te koop. De wat hogere aanschafprijs van de ledlamp verdien je dubbel en dwars terug door het lagere verbruik en de langere levensduur.

  TL

  TL-lampen zijn er in verschillende lengtes. Doordat ze veel licht geven zijn ze niet geschikt voor sfeerverlichting. Ze gaan heel lang mee en zijn geschikt om werk- of hobbyruimtes op een zuinige manier goed te verlichten. Dunnere T5-lampen zijn zuiniger en geven een rustiger lichtbeeld dan dikkere T8-buizen.

  Tegenwoordig zijn er ook led-versies van TL-lampen, die vaak in het bestaande TL-armatuur geplaatst kunnen worden. Dat is heel makkelijk; meestal hoef je alleen de starter te vervangen door de met de leb-tube meegeleverde starter. Led-tubes (of led-TL) zijn nog iets zuiniger en kunnen een stuk beter tegen vaak aan- en uitschakelen. Zoek op 'ballast-compatibele' of 'plug and play' led-TL of 'ledtube'.

  Pas op met led-TL's waarvoor je het bestaande armatuur moet aanpassen (weghalen of loskoppelen voorschakelapparaat/ballast): de CE-veiligheidsgoedkeuring van de armatuur vervalt daardoor. Het kan dan beter zijn te kiezen voor een nieuw led-armatuur.

  Hou altijd in de gaten dat een led-TL buis niet helemaal rondschijnt; in combinatie met een armatuur voor gewone TL-buizen kan dit tot een andere lichtverspreiding leiden. Vooral bij goedkopere ledtubes die vaak een 'smalle' stralingshoek hebben.

2
Spots of rondschijnende lamp?

Een gewoon ‘peertje’ geeft aan alle kanten licht. Een spot of reflectorlamp schijnt alleen in een bepaalde hoek. Zo kun je dingen uitlichten of sfeer creëren. Let bij spots op de stralingshoek die op de verpakking staat. Hoe kleiner de hoek, hoe kleiner het gebied dat uitgelicht wordt.

3
Levensduur en kleur van het licht

Levensduur

Ledlampen kunnen goed tegen het aan- en uitzetten van de lamp. Ze hebben de langste levensduur van alle lampen. Spaarlampen gaan ook lang mee, maar kunnen minder goed tegen schakelen. Op de verpakking van een lamp staat de verwachte levensduur vermeld. Wil je meer informatie over de levensduur van ledlampen?

Lichtkleur en kleurweergave

De lichtkleur bepaalt hoe prettig het licht wordt ervaren. Dit wordt uitgedrukt in kleurtemperatuur (Kelvin). Als het getal hoger is dan 2700K geeft de lamp ‘kouder’ licht. Hoe lager het getal, hoe meer sfeervol het licht. De kleurweergave geeft aan hoe natuurgetrouw een kleur wordt weergegeven. Bij sommige ledlampen kun je met een afstandsbediening de lichtkleur kiezen. Dit hebben wij getest met de Philips Hue en de Playbulb Smart.

Koopadvies_channel2

4
De fitting van je lamp

 • Koopadvies_channel3_Lamp GU10

  GU 10

  Deze fitting heeft 2 korte pinnen en wordt door een draaibeweging in het armatuur gestoken.

 • Koopadvies_channel3_Lamp 55.3

  GU 5.3

  Deze fitting heeft 2 dunne pinnetjes die in de gaten van het armatuur gestoken worden.

 • Koopadvies_channel3_Lamp E14

  E-14

  Deze ronde schroeffitting wordt gebruikt voor schemerlampen en spotjes.

 • Koopadvies_channel3_Lamp E27

  E-27

  Dit is een ronde schroeffitting, groter dan E14. Het is de grootste en meest voorkomende fitting van lampen in en rond het huis. De E staat voor Edison.

5
Lumen en Watt

De lichthoeveelheid van oude gloeilampen werd uitgedrukt in Watt. Om verschillende soorten lampen te kunnen vergelijken, drukken we de lichthoeveelheid tegenwoordig uit in lumen. Hieronder lees je hoeveel lumen je moet hebben als je een oude lamp vervangt. Meestal staat op de lampenverpakking ook nog een indicatie van een vergelijkbaar gloeilamp-wattage.

Het aantal lumen gedeeld door het aantal Watt van een lamp bepaalt hoe efficiënt en dus hoe energiezuinig de lamp is. De zuinigste lampen hebben energielabel A++ op de verpakking staan. Halogeenlampen hebben label D. Deze zijn niet energiezuinig.

Hoeveel lumen heb ik nodig?

6
Gloeilamp vervangen door ledlamp

Door gloeilampen of halogeenlampen te vervangen door ledlampen bespaar je ongeveer €10 per lamp, per jaar. Het is daarom aan te raden om ook nog goed werkende gloeilampen te vervangen door ledlampen. Hoe vaker en langer de lamp aan is, hoe groter de besparing als je de lamp vervangt door een ledlamp. Vervang dus eerst de lampen in de woonkamer voor je aan het wc-licht begint.

Lees meer over energie besparen in huis.

Wek je eigen schone elektriciteit op met zonnepanelen.

Koopadvies_channel5
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..