icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ledlamp dimmen

Dimbare ledlampen werken vaak niet met een 'ouderwetse' dimmer voor gloeilampen. Hiervoor heb je een nieuwe of speciale dimmer voor ledlampen nodig.

Gepubliceerd op:23 januari 2019

LED-nvwa

Sommige nieuwe ledlampen kun je dimmen met een 'ouderwetse' (fase-aansnijding) dimmer voor gloeilampen. Maar veel andere dimbare ledlampen doen het beter met een nieuwere (fase-afsnijding) dimmer. Of een speciale dimmer voor ledlampen.

Oude dimmers

Bij oudere dimmers kan het probleem zijn dat ze een vrij hoog minimumvermogen (wattage) vereisen, wat de veel zuinigere ledlamp niet haalt. Om die reden gaan ledlampen vaak knipperen als je ze op een dimmer aansluit waar eerst een halogeenlamp in zat.

Als het een armatuur met meerdere lampen is, kan de volgende truc werken: vervang bijvoorbeeld 4 van de 5 halogeenlampen door een ledlamp en laat de laatste halogeenlamp zitten. Zo kan de het drempelvermogen van de dimmer gehaald worden en bespaar je toch veel energie.

Geschikte dimmers

Elke goede fabrikant van ledlampen heeft tegenwoordig een lijst op zijn website staan van dimmers die goed werken met eigen lampen. Kijk hier naar voordat je een dimbare ledlamp aanschaft. Of vraag in de winkel of je de lamp mag terugbrengen als hij niet goed werkt met je bestaande dimmer.

Lees ook:

Artikelen binnen Ledlamp

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • Ikea-CB
  Eerste indruk  |  7 apr.

  Ikea Trådfri

  Ikea introduceert in april de Trådfri-serie; een 'smart lighting collectie' waarmee je ledlampen draadloos op afstand kunt bedienen. Dit kan bijvoorbeeld met een losse dimmer en via een app op je smartphone.
 • philips sceneswitch eerste indruk
  Eerste indruk  |  19 jan.

  Philips SceneSwitch dimbare ledlamp

  Met de SceneSwitch ledlamp kun je het licht dimmen zonder dimmer. En bij het dimmen krijgt deze ledlamp ook een warmere lichtkleur.
 • star shower
  Eerste indruk  |  20 dec.

  Star Shower Motion

  Met de Star Shower Motion projecteer je 6.000 'sterren' met één druk op de knop in huis of op huis. De projectie kun je stil laten staan of laten bewegen.
 • Philips-Hue-motion-sensor-EMEA-pack
  Eerste indruk  |  10 okt.

  Philips Hue Motion Sensor

  Met de Hue Motion Sensor wil Philips de lichtschakelaar overbodig maken. De sensor werkt samen met de Hue-lampen: kom je een kamer binnen, dan springt het licht aan.