icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Luiers

Wegwerpluiers heb je in veel verschillende maten en merken. Waar kun je op letten bij het kiezen van de juiste luier voor jouw kind?
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert luiersBijgewerkt op:17 maart 2022

Wegwerpluier kiezen

Een dikkere en grotere luier betekent niet per definitie een betere luier. Belangrijk bij het kiezen van een wegwerpluier is onder andere:

  • hoe snel deze urine opneemt
  • of je de luier makkelijk aan- en uittrekt
  • de pasvorm

Je kunt een luier met een prima absorptievermogen hebben, maar als de maat niet goed is zal hij toch gaan lekken.

Kies de juiste maat

Pasgeboren baby

Een pasgeboren baby draagt meestal maat 1 (voor zo’n 2 tot 5 kilo). De ontlasting van baby’s die alleen melk drinken, is vloeibaarder dan die van baby’s die ook vast voedsel eten. Het absorberend vermogen van de luiers is daarop aangepast. Ook is de huid van pasgeboren baby's nog erg gevoelig; de luiers hebben daarom een speciale toplaag.

Tip: Een luier met plasindicator (een strip die verkleurt als hij nat wordt) kan handig zijn. Bij kleine baby’tjes kun je namelijk nog niet goed voelen of er in de luier geplast is.

Baby van een paar maanden

Als je baby een paar maanden oud is, kun je overstappen naar maat 2 (3 tot 6 kilo), maar die zit vrij dicht op maat 1. Veel ouders stappen daarom direct over op maat 3 (4 tot 9 kilo). Maat 4 (7 tot 18 kilo) is de maat voor dreumesjes. Deze maat gebruik je het langst. Sla daarom flink in als luiers in deze maat in de aanbieding zijn.

Bijna zindelijk

Als je kind toe is aan maat 5, is hij meestal ook klaar voor het potje. In de overgangsfase naar zindelijkheid gebruiken veel ouders luierbroekjes. Ook voor de nacht zijn er voor die periode speciale luierbroekjes te koop.

De beste luiers

In de zomer van 2020 hebben we een thuistest van wegwerpluiers gedaan. Daarbij probeerden 165 ouders met een kleintje 15 verschillende luiers (maat 4). Het gaat om luiers van merken als Pampers, Kruidvat, Etos, Jumbo en Albert Heijn. 

Wil je weten welke luiers we nog meer hebben getest en hoe jouw merk scoort? Bekijk dan de test wegwerpluiers.

Wat kosten luiers?

Veel ouders kiezen voor wegwerpluiers vanwege het gemak en de hygiëne. Maar voordat je kindje zindelijk is, ben je zeker honderden luiers verder. Dit kan een flinke kostenpost zijn. Daarbij zit er nogal wat prijsverschil tussen luiers. De goedkoopste luiers in onze test wegwerpluiers kosten rond de €0,13. Maar er zijn ook luiers met een prijs van €0,40 of zelfs meer. Maar liefst 3 keer zoveel!

Bij veel fabrikanten vind je verpakkingen met verschillende hoeveelheden van dezelfde luier. Zo zijn er pakken met bijvoorbeeld 58 stuks, maar ook verpakkingen met 84 stuks of meer. Ook bieden sommige fabrikanten zogenaamde maandboxen aan met ruim 150 of nog veel meer luiers erin. Daarbij geldt meestal dat hoe meer luiers er in de verpakking zitten, hoe goedkoper de kosten per luier zijn.

Ook is het de moeite waard om aanbiedingen in de gaten te houden. Verschillende websites houden bij waar je de goedkoopste luier bij jou in de buurt kunt vinden en welke aanbiedingen er zijn. Kijk bijvoorbeeld op luierinfo.nl, watkostenluiers.nl, poopon.nl, luiergids.nl of luieraanbiedingen.net.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.