Pakketfraude bij leegstaande huizen
Kirsten van Loon Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:5 augustus 2016
De werkwijze bij dit type oplichting is als volgt: ondanks dat de woningmarkt is aangetrokken, staat jouw koophuis tijdelijk leeg. Een oplichter ziet zijn kans schoon en doet een online aankoop bij een webwinkel, die hij vervolgens op jouw adres laat bezorgen. Omdat het een leegstaand huis betreft, geeft de bezorger het pakket bij de buren af, waar de oplichter de bestelling vervolgens weer ophaalt. Vervolgens ontvang jij een rekening voor een pakketje dat je nooit hebt gekregen.
Pakketje bij de buren
De Consumentenbond ontvangt regelmatig meldingen van leden over pakketjes die worden afgeleverd bij de buren. Het gaat bijvoorbeeld mis wanneer er een onbekende aan de deur komt, die vertelt dat het pakket eigenlijk voor hem is en of hij het kan meenemen. Wees voorzichtig met pakketjes aannemen voor de buren, zeker als er in de straat of het appartementencomplex woningen te koop staan.
Naambordje weghalen
Om de kans op pakketfraude te verkleinen is het verstandig om het naambordje van de deur te halen als jouw woning te koop staat. Als je naam niet kan worden gebruikt door een oplichter, is de kans kleiner dat je daadwerkelijk opdraait voor de kosten voor een aankoop in een webwinkel.
Bron: Consumentenbond/Metronieuws
Lees ook:
Nieuw & interessant
- Test | 5 jul.
Test problemen bij pakketbezorging
Tijdens de coronaperiode kregen we veel klachten over pakketbezorging. Zijn er inmiddels minder problemen? We vroegen het aan ruim 20.000 panelleden en analyseerden de klachten. - Nieuws | 16 mei
Consumentenorganisaties dienen klacht in tegen Temu
18 Europese consumentenorganisaties hebben een klacht ingediend bij hun nationale toezichthouders tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens de consumentenbonden houdt Temu cruciale informatie achter en gebruikt het platform dark patterns om consumenten te beïnvloeden. - 7 mrt.
Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken
Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA). - 22 feb.
Webwinkels zonder achteraf betalen
Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.