icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Scanner van Canon printer werkt niet bij lege cartridge

Voor scannen is geen inkt nodig. Maar bij Canonprinters met inktcartridges loop je het risico dat de scanner het niet meer doet met een lege cartridge. Dat blijkt uit onze test. 
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert printersBijgewerkt op:9 augustus 2023

Canon Pixma

Update augustus 2023

Inmiddels hebben we dit bij tientallen nieuwe printers van verschillende merken getest. Vrijwel nergens gaat het mis. Ook niet bij de Canon Pixma TS7450i, de opvolger van de hierboven genoemde TS7450. Een heel aantal andere Pixma TR en TS printers geven geen problemen:

  • Pixma TR7020a / 8620a / 8622a
  • Pixma TS3550i / 3551i / 5350a / 5351a / 5350i / 5351i / 6420a

Maar bij de Canon Pixma TR4750i/TR4751i gaat het wel mis. Als een kleur op is, reageert de printer niet als je de scanknop indrukt. Ook negeert de printer een scanopdracht die vanaf de computer gestart wordt. 

Printer met scanner scant niet meer

Je zou denken dat je geen inkt nodig hebt om een document te scannen. Klinkt logisch, maar blijkbaar niet voor Canon. Naar aanleiding van een rechtszaak in de VS hebben wij met onze internationale testpartners 5 Canon printers getest. Wil de printer nog scannen als er een kleur op is? 

Bij 2 inkttankprinters was dit geen probleem. Maar de 3 'gewone' inkjetprinters met cartridges gedragen zich vreemd:

Voortaan testen

Wij vinden dat een consument er vanuit moet kunnen gaan dat de scanner van een printer blijft functioneren. Ook met een lege cartridge of een verwijderde cartridge. Want er is geen inkt nodig om een document te scannen. En vanaf nu gaan we dit voorlopig standaard testen bij alle inkjetprinters met cartridges.

Niet bij andere merken

We hebben geen aanwijzingen dat dit probleem speelt bij de andere grote printermerken HP, Epson en Brother. Voor de zekerheid hebben we toch van elk merk 1 printer getest. We vonden geen vergelijkbare problemen.

Geen reactie Canon

Canon heeft nog niet gereageerd op onze vraag waarom dit zo werkt en bij welke andere printers dit speelt.

Alle printers in deze test

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.