icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoge veiligheidsscores voor Tesla en Chinese auto’s

De nieuwste veiligheidstests van Euro NCAP kennen opvallende resultaten. Tesla presteert uitstekend en zet een nieuw record neer. Chinese nieuwkomers sluiten zich aan bij de Europese top.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert Auto, Fiets & ReizenGepubliceerd op:6 oktober 2022

Tesla_Model_Y_2022_FW

5 sterren voor veiligheid

Bij de nieuwe tests van veiligheidsorganisatie Euro NCAP springt de Tesla Model Y in het oog. Hij krijgt de maximale 5 sterren. Ook opvallend zijn de 5-sterrenscores van 2 Chinese nieuwkomers met nogal bijzondere namen, de ORA Funky Cat en de WEY Coffee 01. De nieuwe Kia Niro behaalt 4 sterren en met optionele veiligheidsuitrusting zelfs 5 sterren.

Tesla scoort hoog op veiligheid

De Tesla Model Y, momenteel aangeboden in het Consumentenbond Autolease-collectief, scoort hoog op alle testonderdelen. De 97% voor de bescherming van volwassen inzittenden in botsingen is indrukwekkend. Voor het onderdeel rijhulpsystemen behaalt Tesla met 98% zelfs de hoogste score ooit. De Model Y weet botsingen met andere auto's, fietsers en voetgangers in tientallen situaties uitstekend te voorkomen.

Dit is extra opvallend omdat er alleen camera’s bij de veiligheidssystemen worden gebruikt. Eerder paste Tesla ook radar toe, iets wat andere fabrikanten vaak nog steeds doen.

Chinese automerken 

Chinese fabrikanten hebben eerder geprobeerd de Europese markt te veroveren, met wisselend succes in Euro NCAP’s veiligheidstests. In de voetsporen van NIO, Lynk & Co en MG, laat Great Wall Motor zien dat het zich kan meten met de voorhoede in de Europese markt.

Deze grote autofabrikant van verschillende merken krijgt 5 sterren voor zowel de elektrische ORA Funky Cat als plugin-hybride WEY Coffee 01. De marktintroductie van deze auto's voor Europese landen laat nog wel op zich wachten.

Veiligheidspakket maakt verschil

De populaire en in 2022 vernieuwde Kia Niro krijgt 4 sterren in standaarduitrusting. Als je als autokoper veiligheid op het hoogste niveau wilt, kun je gaan voor de duurdere uitvoeringen van de Niro. Zoals de Launch Edition. Die bevat alle onderdelen van het ook geteste DriveWise-veiligheidspakket. Daarmee gaat de totaalscore naar de maximale 5 sterren. De resultaten gelden zowel voor de (plugin)hybride als de elektrische Niro.

Veiligheid en Autolease-collectief

De Consumentenbond neemt deel aan het Euro NCAP programma, waarin veiligheidsvoorzieningen in auto’s worden beoordeeld. Naast de traditionele botsproeven vinden er ook veel proeven van nagebootste verkeersituaties plaats, om te beoordelen of de auto een botsing kan vermijden en zo niet, hoeveel de snelheid wordt teruggebracht.

Regelmatig wordt de test vernieuwd, de resultaten van 2020-2022 zijn met elkaar vergelijkbaar. Oudere resultaten zijn niet exact met deze nieuwe vergelijkbaar, omdat testonderdelen zijn toegevoegd en de beoordeling is aangescherpt.

De meeste auto’s in ons Autolease-collectief zijn door Euro NCAP beoordeeld. Resultaten zijn terug te vinden op Euro NCAP’s website, die regelmatig wordt aangevuld met nieuwe resultaten.

Euro NCAP veiligheidsscores 2020-2022

car_safety_euro_ncap_adult-occupant32x32  Kolom 1:
 Bescherming volwassenen
car_safety_euro_ncap_child-occupant32x32  Kolom 2:
 Bescherming kinderen
car_safety_euro_ncap_pedestrian32x32  Kolom 3:
 Bescherming voetgangers
 en fietsers
car_safety_euro_ncap_safety-assist32x32  Kolom 4:
 Kwaliteit veiligheidssystemen

Legenda tabel

Hieronder vind je een overzicht van de in 2020-2022 geteste auto's door Euro NCAP, met de totaalscore en de 4 hierboven genoemde deelscores.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Auto leasen via de Consumentenbond