icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste rechtsbijstandverzekering

Wat is de beste rechtsbijstandverzekering voor jou? Vergelijk de polissen van zo'n 30 aanbieders op voorwaarden en premies. Deze verzekeringen scoren bijna allemaal een voldoende voor de voorwaarden. Dat maakt het vergelijken van de premies extra interessant. En lucratief.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:2 juli 2019

naar de rechter

Beste uit de Test

In onze jongste test (juli 2019) scoort de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro opnieuw het best. Met een Testoordeel van 8,2 houdt ABN Amro onder meer Lancyr (8,1), InShared (8,0), Allianz, Ditzo en ZLM (7,9) achter zich.

De polis is flexibel samen te stellen uit diverse modules, er geldt geen drempelbedrag voor het indienen van een claim (franchise) en geen eigen risico voor advocaatkosten. Een nadeel is dat je de ABN Amro-polis alleen kunt afsluiten als je een betaalrekening bij de bank hebt. Dit geldt ook voor ING.

De beste rechtsbijstandverzekering voor jou

Bekijk actuele premies, voorwaarden en scores en vind de verzekering die het beste bij je past. Sommige polissen kun je direct afsluiten.

Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen

arbeidsgeschillen

Beste Koop

Het predicaat Beste Koop gaat net als in 2018 naar Lancyr. Deze polis scoort na ABN Amro het hoogste Testoordeel (8,1) maar met een 9,5 ook het hoogste Prijsoordeel (een nieuw rapportcijfer voor de gemiddelde premie van een verzekering).

Net als De Goudse en Nationale-Nederlanden stemt Lancyr de premies af op woonplaats en leeftijd. Kies wel voor jaarbetaling, want Lancyr rekent €3,55 'beheerkosten' per betalingstermijn. Ook ZLM (8,5), ASR (8,4), Univé (8,3) en ING (8,1) scoren goed in het Prijsoordeel. 

Laagste scores

Onderaan de lijst bungelen de Anker Eigen Jurist Basis-polis (3,3) en de nieuwe rechtsbijstandverzekering (Basis) van De Internationale (6,2). Deze goedkopere basispolissen zijn niet flexibel samen te stellen en kennen standaard een vrij hoge franchise van €250. 

Bij Anker geldt daarnaast een lage vergoeding voor externe kosten en kun je je niet verzekeren voor geschillen omtrent een koopwoning, burenrecht, personen- en familierecht, fiscaal recht en vermogensbeheer.

Trend: losse rechtshulp

In de Consumentengids van juli/augustus 2019 lees je de complete test van 32 rechtsbijstandverzekeringen én een schets van de nieuwe trend van losse rechtshulp. Aanbieders als Das, Centraal Beheer, Lancyr en Univé bieden voor bepaalde geschillen een pakket met een vaste prijs, waarvoor je ook kunt aankloppen met een al lopend of voorzien conflict. De kosten voor alleen juridisch advies variëren van €260 tot €395, die voor advies én onderhandelen lopen van €645 tot €869.

Bekijk de meest actuele premies, voorwaarden en de scores per rechtsbijstandverzekering in onze online vergelijker.

Lees ook: