icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste rechtsbijstandverzekering

De testoordelen van rechtsbijstandpolissen liggen al jaren vrij dicht bij elkaar. De verschillen zitten in de prijs, de kleine lettertjes én de juridische hulp die je krijgt. De Consumentenbond onderzocht hoe tevreden verzekerden zijn over de hulp via de rechtsbijstandverzekering.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:27 mei 2019

naar de rechter

Beste uit de Test

In de nieuwe test rechtsbijstandverzekeringen van september 2018 scoort de rechtsbijstandverzekering van ABN Amro het beste. De voorwaarden krijgen van ons het cijfer 7,8. De polis is flexibel samen te stellen met modules, er geldt geen drempelbedrag voor het indienen van een claim (franchise) en geen eigen risico voor advocaatkosten. 

Let op: Je kunt de ABN Amro polis wel alleen afsluiten als je ook een betaalrekening bij de bank hebt. Voor ING-verzekeringen moet je ook klant zijn. Interpolis verzekeringen kun je online alleen als Rabobank-klant (intermediair) afsluiten.

Beste Koop

Het predicaat Beste Koop gaat voor alleenstaanden naar Lancyr. De Lancyr polis scoort met een 7,7 net als vorig jaar hoog op voorwaarden (in 2017 was Lancyr Beste uit de Test). Bij Lancyr betaal je wel €3,15 ‘beheerkosten’ per betalingstermijn, die zijn meegenomen in de jaarpremies in de tabel. Betaal je liever per maand, dan ben je door die extra kosten als alleenstaande bij Univé voordeliger uit.

ZLM is de Beste Koop voor gezinnen met kinderen, de voorwaarden van deze rechtsbijstandverzekeringen krijgen een 7,3. Let wel, ZLM verzekert alleen in Brabant en Zeeland. 

Laagste scores

Onderaan de lijst bungelt de Anker Eigen Jurist Basis-polis (5,5) en de nieuwe Arag Slim Geregeld-polis (alleen af te sluiten via Independer). Bij deze goedkopere basispolissen geldt een lage vergoeding voor externe kosten. Ook kun je je niet verzekeren voor diverse geschillen, zoals rondom de eigen woning (ontbreekt bij de Anker polis), burenrecht, personen- en familierecht en fiscaal recht en vermogensbeheer.

Voorheen scoorde de Turien & Co Primair-polis ook matig, maar deze maatschappij wil zijn tarieven en voorwaarden niet meer delen voor onze vergelijkingen.

Klanttevredenheid scores

Hoe tevreden zijn verzekerden over de rechtshulp na een claim? Juli 2018 vroegen we 1550 verzekerden via een online vragenlijst naar hun oordeel over de geboden juridische steun via de rechtsbijstandverzekering. Het ging om consumenten die de afgelopen 4 jaar minstens één claim indienden bij hun verzekering. 

De rechtsbijstandverzekeraars of rechtshulpverleners kregen van deze consumenten gemiddeld een 7 voor de dienstverlening, net als het eerdere onderzoek in 2014. De tevredenheid over SRK en Univé Rechtshulp is het grootst: de rechtshulpverleners krijgen een 7,3. Das scoort gemiddeld opnieuw minder goed en krijgt een 6,5 (in 2014 was dit een 6,6). Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) verdient volgens de verzekerden een 7,2 en Arag een 7,1. 

Premiestijgingen 2017-2018

Verzekeruzelf voerde afgelopen jaar (2018) een drastische prijsstijging door van circa 34%: alleenstaanden met kinderen betaalden maar liefst 52% meer. Flinke prijswijzigingen vinden we verder bij Ditzo, waar de premies met 25% omhooggingen. Ook ING, FBTO en Arag (Flexpolis) pasten de prijzen aan, ze stegen met 10% tot 12%.

Ondanks de prijsstijging blijft de Ditzo-rechtsbijstandpolis relatief goedkoop, al heeft Ditzo niet meer de voordeligste verzekering, met die eer gaat nu Lancyr strijken. Verzekeruzelf behoort na de premieverhoging net als FBTO tot de duurdere rechtsbijstandverzekeraars. De Arag-Flexpolis is nog steeds redelijk goed geprijsd, maar de meer uitgebreide Arag- ProRechtpolis behoort tot de duurste, net als de rechtsbijstandverzekering van Das.

De Goudse, Lancyr en Nationale-Nederlanden stemmen de premie af op de woonplaats en leeftijd.

Bekijk alle testresultaten

In de Consumentengids van september 2018 lees je de test rechtsbijstandverzekeringen en tevredenheid over de rechtshulp. In totaal zijn er 36 rechtsbijstandpolissen meegenomen in de test. De scores tussen de polissen lopen weinig uiteen. 

Bekijk de meest actuele premies, voorwaarden en alle scores per rechtsbijstandverzekering in de vergelijker.

Aandachtspunten

  • Let bij de keuze van een verzekering op wachttijden, drempelbedragen (franchise) en uitsluiting van bepaalde dekkingsgebieden. Soms zijn bijvoorbeeld personen- en familieconflicten of burenruzies uitgesloten.
  • Check de maximumvergoeding voor externe kosten als je een eigen advocaat wilt kunnen kiezen. 
  • Rechtsbijstandsverleners Das, Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) en Univé Rechtshulp hebben geen eigen advocaten in dienst. Bij procedures waarbij een advocaat verplicht is, mag je zelf een advocaat kiezen, maar dit wordt beperkt vergoed. Arag en SRK hebben wel eigen advocaten en kennen dan geen kostenplafond.
  • Als een stel kinderen meeverzekert kost dat vaak niets extra, als een alleenstaande dat doet wel.
  • Wanneer je vaak claimt, kan de verzekeraar de premie verhogen, de dekking beperken of zelfs de polis stopzetten.

Lees ook: