icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste rechtsbijstandverzekering

Wat is de beste rechtsbijstandverzekering voor jou? We vergelijken regelmatig de polissen van zo'n 30 aanbieders op voorwaarden en premies. Deze verzekeringen scoren bijna allemaal een voldoende voor de voorwaarden. 
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 25 februari 2022

naar de rechter

Beste uit de Test

Hema en InShared vernieuwden in de zomer van 2021 de voorwaarden van hun rechtsbijstandverzekeringen. Met een 8,3 hebben ze nu het hoogste Testoordeel in onze test. Dat is opvallend, want Hema scoorde voorgaande jaren steevast rond de 7. 

Kenmerken:

  • Géén franchise (minimum schadebedrag) voor het indienen van een claim.
  • De polis kun je flexibel samenstellen met modules.
  • In het eerste jaar tussentijds opzegbaar (zonder opzegtermijn).
  • Dekking buiten Europa voor diverse kwesties. Zoals voor medische kwesties (wereld), onderwijsinstellingen (wereld) en koop- en huurwoningen (Benelux).

Keuzehulp Rechtsbijstandverzekering

Overweeg je een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Gebruik de Keuzehulp Rechtsbijstandverzekering. Via een paar simpele stappen zie je direct welke rechtsbijstandverzekering het beste bij je wensen past. 

Testoordelen rechtsbijstandverzekeringen

Bekijk de testscores bij rechtsbijstandverzekeringen op volgorde van resultaat.

Rechtsbijstandverzekering Testoordeel
Hema en InShared 8,3
ABN Amro 8,2
Centraal Beheer, Das, FBTO, Interpolis 7,9
Arag ProRecht, Das Totaal, Vereniging Eigen Huis 7,8
Aegon Flex, Asr, Ditzo 7,7
Allianz, Anker Eigen Jurist Optimaal, ANWB, ING, Unigarant 7,6
Arag Excellent 7,5
Aegon, Univé, ZLM 7,4
Nationale-Nederlanden 7,3
Verzekeruzelf.nl 7,2
Aon, SNS 7,1
De Goudse, Ohra 7
Arag Uitgebreid 6,8
Arag Flexpolis, Klaverblad 6,6
United Insurance Flexpolis, Voogd & Voogd 6,5
De Internationale Basis 6,1
Anker Eigen Jurist Groei, Roxo 5,9
Voogd & Voogd Voordeelpolis 5,8
Arag Basis 4,3
Arag Slim Geregeld 4,1

Peildatum: april 2022

Laagste scores

Onderaan de lijst bungelen Arag Slim Geregeld, Arag Basis, Voogd & Voogd Voordeelpolis, Anker Eigen Jurist Groei en Roxo. Deze goedkopere rechtsbijstandsverzekeringen zijn basispolissen. Die kun je niet of weinig flexibel samenstellen. 

Sommige dekkingen ontbreken of zijn minimaal. Zo is bij deze polissen de standaard maximale vergoeding voor externe kosten €15.000. Dat is een stuk lager dan bij de meeste andere rechtsbijstandpolissen.

Voordelige rechtsbijstandverzekeringen

We hebben een selectie gemaakt van voordelige schadeverzekeringen. Deze publiceren we ook in de Geldgids van december 2021. We tonen polissen met redelijke tot goede polisvoorwaarden tegen gemiddeld aantrekkelijke premies.

Rechtsbijstandverzekeraar Testoordeel Jaarpremie (gemiddeld)*
United Insurance Flexpolis 6,5 €176
Klaverblad 6,6 €183
ZLM 7,4 €192
Univé 7,4 €210
Interpolis 7,9 €212
Verzekeruzelf.nl 7,2 €218

* De gemiddelde jaarpremie van alle verzekeraars is €242. 

Prijs rechtsbijstandverzekeringen

De gemiddelde prijs voor de meest uitgebreide gezinsrechtsbijstandpolis varieert van €200 tot €500 per jaar. Heb je genoeg aan een basispolis met dekking voor consumentenrecht en wonen? Hiermee kun je bij de verzekeraar aankloppen voor gesteggel over natuurschade, zoals met de buren of verzekeraar. Of voor gedoe met een webwinkel of reisorganisatie. Dan is de premie gemiddeld zo'n €150 per jaar.

Afhankelijk van de modules die je kiest en je gezinssamenstelling zal de premie variëren. De premies van rechtsbijstandverzekeringen van ING, Lancyr en Nationale-Nederlanden kunnen per postcode verschillen. De verzekeraars kijken hiervoor bijvoorbeeld naar het claimgedrag van verzekerden in diverse regio’s. 

Losse rechtshulp

Aanbieders als Brandmeester (BrandMR), Centraal Beheer, Das Flexx, Lancyr en Univé bieden voor bepaalde geschillen een pakket met een vaste prijs. Je kunt dan ook aankloppen met een al lopend of voorzien conflict. 

De kosten voor alleen juridisch advies variëren van €139 tot €395. Die voor advies én onderhandelen lopen van €645 tot ruim €1300. Voor procederen van €1500 tot ruim €5000.

Lees meer over losse of 'prepaid' rechtshulp.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.