icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste rechtsbijstandverzekering

De testoordelen van de gezinsrechtsbijstandpolissen die de Consumentenbond heeft onderzocht liggen al jaren vrij dicht bij elkaar. De verschillen zitten in de prijs, de rechtshulp die je krijgt en de kleine lettertjes. Denk bijvoorbeeld aan de franchise: het minimale schadebedrag voor een claim.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  2 februari 2018

DeBeste_beeld_1200x800

Beste uit de Test

In de nieuwe test rechtsbijstandverzekeringen van juli/augustus 2017 scoort nieuwkomer Lancyr opvallend genoeg het beste, met een 7,8. De polis van Lancyr heeft geen franchise (minimaal schadebedrag) en biedt de keuze uit losse, uitgebreide modules. Het maximumbedrag voor externe kosten, zoals advocaatkosten, is €30.000.

Dat bedrag geldt ook als je een advocaat wilt kiezen in procedures waar die niet verplicht is (vrije advocaatkeuze). Bij andere polissen krijg je in dat geval vaak (veel) minder vergoed. De nummer 2 is Centraal Beheer (vorig jaar Beste uit de Test) met een 7,7.

Let op: Lancyr rekent beheerkosten van €3,15 per incasso. Betaal je per maand, dan betaal je deze kosten elke maand: voor een jaar dus €37,80 extra. Betaal je de jaarpremie in één keer, dan betaal je eenmaal €3,15 naast de jaarpremie.

Andere hoge scores

Ook de nieuwste Eigen Jurist Polis van Anker scoort goed met een 7,6 evenals de rechtsbijstandverzekering van Inshared en, net als vorig jaar, Verzekeruzelf.nl. In totaal zijn er 42 rechtsbijstandpolissen meegenomen in de test. De scores tussen de polissen lopen weinig uiteen. 

Laagste scores

Onderaan de lijst bungelt de Anker Eigen Jurist Basis-polis (5,6). Bij deze goedkopere basispolis ontbreken dekkingen voor bijvoorbeeld geschillen rondom burenrecht, personen- en familierecht en fiscaal recht en vermogensbeheer. Voorheen scoorde de Turien & Co Primair-polis ook matig, maar deze maatschappij wil zijn tarieven en voorwaarden niet meer delen voor onze vergelijkingen.

Bekijk alle testresultaten

In de Consumentengids van juli/augustus 2017 lees je de test rechtsbijstandverzekeringen en (web)winkelgeschillen (pdf, alleen voor abonnees Consumentengids). De tabel met scores van de rechtsbijstandverzekeringen (pdf) bevat niet alle verzekeringen (vanwege ruimte).

Premies

Het afgelopen jaar zijn er enkele prijsstijgingen doorgevoerd door rechtsbijstandverzekeraars. Vooral Nationale-Nederlanden en FBTO hebben de premies voor de gezinsrechtsbijstandspolis in 2017 flink verhoogd in vergelijking met 2016: respectievelijk met 19% (voor sommige premies) en 13%. Nationale-Nederlanden, Lancyr, Verzekeruzelf.nl en Zelf stemmen de premie af op de woonplaats en leeftijd.

Aandachtspunten

  • Als een stel kinderen meeverzekert kost dat vaak niets extra, als een alleenstaande dat doet wel.
  • Rechtsbijstandsverleners Das, Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) en Univé Rechtshulp hebben geen eigen advocaten in dienst. Bij procedures waarbij een advocaat verplicht is, mag je zelf een advocaat kiezen, maar dit wordt beperkt vergoed. Arag en SRK hebben wel eigen advocaten en kennen dan geen kostenplafond.
  • Bij ABN Amro en ING kun je alleen een rechtsbijstandsverzekering afsluiten als je ook minimaal 1 bankproduct afneemt, zoals een betaalrekening. Bij Interpolis alleen via Rabobank (telefonisch of via een bankkantoor), maar betalen voor een bankproduct is niet (meer) verplicht stelt de verzekeraar.
  • Wanneer je vaak claimt, kan de verzekeraar de premie verhogen, de dekking beperken of zelfs de polis stopzetten.

Geen Beste Koop

In de test rechtsbijstandverzekeringen wordt geen predicaat Beste Koop meer uitgedeeld. De reden hiervoor is dat verschillende rechtsbijstandverzekeraars de premie differentiëren op postcode en soms ook op leeftijd, namelijk:

  • Lancyr
  • Nationale-Nederlanden
  • Verzekeruzelf.nl
  • Zelf
  • ZLM

Lees ook