icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan heel handig zijn als je een juridisch geschil hebt. Maar wat als je er niet uitkomt met je rechtsbijstandverzekeraar? Of als je verzekering wordt afgewezen? Wij zetten tips voor het gebruik van je rechtsbijstandverzekeraar op een rij. 

1

Geschillen via de rechtsbijstandverzekeraar

Als je een beroep doet op je rechtsbijstandverzekering, krijg je in eerste instantie hulp van een medewerker. Komt een zaak voor de rechter of een geschillencommissie, dan wordt soms een externe advocaat of andere specialist ingeschakeld. Deze kosten betaalt de verzekeraar, al geldt er vaak een maximum van €15.000 tot €100.000. Houd ook rekening met een eigen risico.

Je claim kan ook worden afgewezen, vaak met als reden dat de verzekeraar geen kans van slagen ziet of het financieel belang (schadebedrag) te laag is. Een rechtsbijstandverzekeraar kan ook het geschil afkopen als de kosten voor de procedure hoger worden ingeschat dan het schadebedrag.

Ben je niet tevreden over de aanpak van je zaak? Dan kun je niet op eigen houtje een advocaat inschakelen op kosten van de verzekeraar. Dit mag alleen in specifieke gevallen en na toestemming van de rechtsbijstandverzekeraar. Kom je er niet uit met je verzekeraar dan kun je verschillende stappen nemen.

rechtsbijstand-papieren

2

Vrije advocaatkeuze

Met een rechtsbijstandverzekering heb je het recht om zelf een advocaat te kiezen bij een gerechtelijke of administratieve procedure. Ook als voor die procedure geen advocaat verplicht is. Het Europese Hof van Justitie heeft de vrije advocaatkeuze in de uitspraak van 7 november 2013 onderstreept.

Het recht om zelf een advocaat te kiezen stond al in de wet. Maar rechtsbijstandverzekeraars perkten dit in door de keuze bij zichzelf te leggen en het alleen toe te passen bij procedures waar een advocaat verplicht is.

Recente ontwikkeling

De Geschillencommissie heeft maart 2021 een bindende uitspraak gedaan over vrije advocaat keuze. Volgens de Geschillencommissie valt een buitengerechtelijke zoals bemiddeling of mediation onder het begrip ‘gerechtelijke procedure’.

Deze uitspraak verruimt de vrije advocaatkeuze. De verzekeraar heeft beroep ingesteld, het is nog wachten op een uitspraak. 

Advocaatkeuze beperkt

3

Advocaatkosten terugkrijgen

Heb je in het verleden ten onrechte advocaatkosten betaald? Dan kun je geld terugkrijgen van je rechtsbijstandverzekeraar. Het Europese Hof van Justitie onderstreepte op 7 november 2013 dat rechtsbijstandverzekerden zelf een rechtshulpverlener mogen kiezen bij rechtszaken.

Ook als een advocaat niet verplicht is, zoals bij de kantonrechter. Als reactie daarop voerde een aantal verzekeraars een eigen risico in en verlaagden zij de maximumvergoeding voor een zelf gekozen, niet-verplichte advocaat.

Artikelen_advocaatkostenterugkrijgen

4

Afwijzing verzekering

Je kunt ten onrechte geweigerd worden voor een verzekering, of tussentijds een waarschuwing krijgen na te veel claims. Dit kan schrikken zijn. Op welke gronden kun je wel en niet worden afgewezen? Een aantal tips als je wordt afgewezen voor een verzekering. 

  1. Vraag om opheldering over de afwijzing. 
  2. Probeer er met de verzekeraar uit te komen. 
  3. Maak melding als er sprake is van discriminatie
  4. Wordt je niet geaccepteerd bijvoorbeeld door te veel claims? Dan kun je tegen een hogere premie je verzekeren bij de Vereende
Gebruikstips_Afwijzingverzekering

5

Alles-in-1-verzekering afsluiten?

Wij adviseren de opstal- en inboedelverzekering onder te brengen bij dezelfde maatschappij. Bij een schade aan je huis, ontstaat er geen gedoe wie welke schade vergoedt. Ook de rechtsbijstand- en de autoverzekering kunnen in zo'n pakket zitten.

Breng je meerdere schadeverzekeringen onder bij 1 verzekeraar? Dan kun je overwegen een pakketverzekering af te sluiten. Ook wel alles-in-1-verzekering. Dit is niet altijd voordeliger. Ook qua dekking ben je vaak beter uit met losse verzekeringen. 

Vergelijk echtsbijstandverzekeringen goed. En kies de verzekering die het beste aansluit bij je wensen. Wij helpen je kiezen met de keuzehulp Rechtsbijstandverzekeringen.

Rechtsbijstandverzekeringvergelijker

6

Rechtsbijstanddekking op je autoverzekering

Een (gezins)rechtsbijstandpolis biedt bijna altijd dekking voor verkeersgeschillen. Je hebt dan recht op hulp bij conflicten die zijn ontstaan door verkeersdeelname. Dus ook als voetganger, fietser en bus- of trampassagier.

Autoverzekeraars bieden aanvullende rechtsbijstanddekkingen aan. Deze zijn doorgaans goedkoper. Maar wel minder uitgebreid, want de verzekering is meestal gekoppeld aan de verzekerde auto.

Wil je een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering van je auto? Dan heeft een claim geen gevolgen voor de opgebouwde no-claimkorting of schadevrije jaren

Type dekking autoverzekeringen

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun verzekering? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum