! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je rechtsbijstandverzekering

Priscilla Blok
Priscilla Blok

Expert Geld & Verzekeren


1
Geschillen via de rechtsbijstandverzekeraar

Als je een beroep doet op je rechtsbijstandverzekering, krijg je in eerste instantie hulp van een medewerker. Komt een zaak voor de rechter of een geschillencommissie, dan wordt soms een externe advocaat of andere specialist ingeschakeld. Deze kosten betaalt de verzekeraar, al geldt er vaak een maximum van €15.000 tot €100.000. Houd ook rekening met een eigen risico.

Je claim kan ook worden afgewezen, vaak met als reden dat de verzekeraar geen kans van slagen ziet of het financieel belang (schadebedrag) te laag is. Een rechtsbijstandverzekeraar kan het geschil ook afkopen als de kosten voor de procedure hoger worden ingeschat dan het schadebedrag.

Wie niet tevreden is over de aanpak van zijn zaak, kan niet op eigen houtje een advocaat inschakelen op kosten van de verzekeraar. Dit mag alleen in specifieke gevallen en na toestemming van de rechtsbijstandverzekeraar. Kom je er niet uit met je verzekeraar dan kun je verschillende stappen nemen.

2
Vrije advocaatkeuze

Met een rechtsbijstandverzekering heb je het recht om zelf een advocaat te kiezen bij een gerechtelijke of administratieve procedure. Ook als voor die procedure geen advocaat verplicht is. Het Europese Hof van Justitie heeft de vrije advocaatkeuze in de uitspraak van 7 november 2013 onderstreept.

Het recht om zelf een advocaat te kiezen stond al in de wet, maar rechtsbijstandverzekeraars perkten dit in door de keuze bij zichzelf te leggen en het alleen toe te passen bij procedures waar een advocaat verplicht is (zoals zaken met een belang boven de €25.000).

Lees meer over vrije advocaatkeuze

Artikelen_Vrijeadvocaatkeuze

3
Advocaatkosten terugkrijgen

Je kunt geld terugvragen van je rechtsbijstandverzekeraar als je in het verleden ten onrechte opdraaide voor advocaatkosten. Het Europese Hof van Justitie onderstreepte op 7 november 2013 dat rechtsbijstandverzekerden zelf een rechtshulpverlener mogen kiezen bij rechtszaken.

Ook als een advocaat niet verplicht is, zoals bij de kantonrechter. Als reactie daarop voerde een aantal verzekeraars een eigen risico in en verlaagden zij de maximumvergoeding voor een zelf gekozen, niet-verplichte advocaat.

Lees meer over het terugkrijgen van advocaatkosten

4
Reeds afgeronde geschillen

Rechtsbijstandverzekeraars hebben hun voorwaarden aangepast aan de nieuwe werkwijze. Verzekeraars die zich hier bij lopende geschillen niet aan houden, kunnen aansprakelijk worden gesteld voor eventuele ‘gevolgschade’.

De vraag is hoe de verzekeraar omgaat met reeds afgeronde geschillen. Met name de geschillen die met een eigen jurist zijn afgerond, maar niet naar tevredenheid van de verzekerde. Toen stond de vrije advocaatkeuze namelijk ook al in de wet.

Lees meer over het terugkrijgen van advocaatkosten

Gebruikstips_reedsafgerondegeschillen

5
Afwijzing verzekering

Je kunt ten onrechte geweigerd worden voor een verzekering, of tussentijds een waarschuwing krijgen na te veel claims. Dit kan schrikken zijn. Op welke gronden kun je wel en niet worden afgewezen? En wat kun je doen als je ten onrechte wordt afgewezen?

Lees meer over geweigerd worden door verzekeraar

Gebruikstips_Afwijzingverzekering

6
Alles-in-1-verzekering

De Consumentenbond adviseert de opstal- en inboedelverzekering onder te brengen bij dezelfde maatschappij. Ook de rechtsbijstand- en de autoverzekering kunnen in zo'n pakket zitten. Bij een schade aan je huis, ontstaat er geen gedoe wie welke schade vergoedt.

Breng je meerdere schadeverzekeringen onder bij 1 verzekeraar? Dan kun je overwegen een pakketverzekering af te sluiten. Dit is niet altijd voordeliger.

Lees meer over de alles-in-1-verzekering

7
Rechtsbijstanddekking op je autoverzekering

Een (gezins)rechtsbijstandpolis biedt bijna altijd dekking voor verkeersgeschillen. Je hebt dan recht op hulp bij conflicten die zijn ontstaan door verkeersdeelname. Dus ook als voetganger, fietser en bus- of trampassagier.

Autoverzekeraars bieden aanvullende rechtsbijstanddekkingen aan. Deze zijn doorgaans goedkoper. Maar wel minder uitgebreid, want de verzekering is meestal gekoppeld aan de verzekerde auto.

Een claim op deze rechtsbijstandverzekering heeft geen gevolgen voor de opgebouwde no-claimkorting of schadevrije jaren.

Type dekking autoverzekeringen

Test rechtsbijstandverzekeringen

Hulp nodig of vragen?

Wanneer is het handig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Waar ben je eigenlijk allemaal voor verzekerd en kun je met een rechtsbijstandverzekering zelf een advocaat kiezen? Stel je vraag op het forum.