icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geen rechtshulp bij kleine geschillen

Nieuws
|
Het aantal conflicten met webwinkels is flink gestegen, maar bij gedoe rondom kleinere aankopen krijg je vaak geen hulp van de rechtsbijstandverzekeraar.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 4 juli 2017

Artikel de regels van online winkelen

Drempelbedrag

Dat komt door de ‘franchise’ die de meeste rechtsbijstandverzekeraars hanteren. Dit is een drempelbedrag variërend van €100 tot €250 die de verzekeraar vaststelt. Alleen bij schade boven dat drempelbedrag wordt je claim behandeld. Bij Allianz en Hema geldt nog een eigen risico van €100.

Zeker als een bedrijf niet is aangesloten bij een keurmerk of geschillencommissie kun je hulp bij kleinere kwesties al snel op je buik schrijven. 

Zonder franchise
Uit de nieuwste test rechtsbijstandverzekeringen van de Consumentenbond blijkt dat er inmiddels 9 polissen zijn zónder franchise: de nieuwe Anker Eigen Jurist Polis, de 4 Achmea verzekeringen, Lancyr, Nationale-Nederlanden, Verzekeruzelf.nl en Zelf.

Test rechtsbijstandverzekeringen

  • Nieuwkomer Lancyr scoort het beste met een 7,8. Deze polis biedt de keuze uit losse, uitgebreide modules en heeft een maximumbedrag voor externe kosten van €30.000.
  • De nummer 2 is Centraal Beheer met een 7,7.
  • De Anker Rechtsbijstand Basis Polis heeft opnieuw de laagste score: een 5,6.

Prijsstijgingen

Het afgelopen jaar zijn enkele prijsstijgingen doorgevoerd door rechtsbijstandverzekeraars. Vooral Nationale-Nederlanden en FBTO hebben de premies voor de gezinsrechtsbijstandspolis in 2017 flink verhoogd: respectievelijk met 19% (voor sommige premies) en 13%.

Nationale Nederlanden, Lancyr, Verzekeruzelf.nl en Zelf stemmen de premie af op de woonplaats en leeftijd.

Meer lezen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Test rechtsbijstandverzekeringen