icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Rechtsbijstandverzekering kiezen: waar let je op?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische bijstand bij een geschil. In de vorm van advies of hulp. Bijvoorbeeld als je een conflict krijgt over een koop- of huurcontract (consumentengeschillen). Of als je betrokken raakt bij een verkeersongeluk met vervelende nasleep. Is een rechtsbijstandverzekering nuttig voor jou? En waar moet je op letten? Dat leggen we uit.

1

Wel of geen rechtsbijstandverzekering?

Is een (gezins)rechtsbijstandverzekering nuttig? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, omdat de kans op een conflict lastig in te schatten is. Krijg je ooit een geschil, dan ben je met een rechtsbijstandverzekering al snel goedkoper uit dan wanneer je zelf een advocaat moet inschakelen.

Omstandigheden die de kans op een conflict vergroten zijn bijvoorbeeld het hebben van een (groot) gezin, regelmatig van baan wisselen of verhuizen en vaak op de weg zitten.

De meest voorkomende soorten geschillen zijn namelijk verkeerszaken, consumentenkwesties en arbeidsgeschillen. Vooral het aantal ontslagzaken is de laatste jaren fors gestegen. In deze gevallen kan het (extra) zinvol zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Koopadvies_channel1_1200x800

2

Rechtsbijstandsverzekering afsluiten: checklist

Koopadvies_channel2_rij1_1

Noodzaak

Weeg de noodzaak van een rechtsbijstandpolis af: voor kleine geschillen loont het niet om jarenlang een premie te betalen.

Noodzaak

Koopadvies_channel2_rij1_2

Overlap

Is er overlap met andere verzekeringen die je hebt lopen? Bekijk goed wat wel en niet gedekt is in je bestaande verzekeringen.

Overlap

Koopadvies_channel2_rij1_3

Dekking

Bepaal voor welk type geschil je verzekerd wilt zijn en kijk of die in het standaardpakket zit. Let ook op in welke landen je verzekerd bent. 

Dekking

Koopadvies_channel2_rij1_4

Verzekerden

Zijn inwonende familieleden, reisgenoten of mede-inzittenden in je vaar- of voertuig ook meeverzekerd? Check de voorwaarden.

Verzekerden

3

Rechtsbijstand voor verschillende conflicten

Met een rechtsbijstandverzekering kun je juridische hulp inschakelen voor verschillende conflicten. Aankopen bij (web)winkels vallen onder de basisdekking of module Consumentenrecht.

Voor hulp bij geschillen op je werk, met de buren of rondom een echtscheiding moet je vaak een aanvullende dekking afsluiten.

Lees meer over rechtsbijstand en verschillende conflicten

4

Prepaid rechtshulp

Wil je niet vastzitten aan een rechtsbijstandverzekering, maar ook niet achteraf worden verrast door advocaatkosten? Dan is losse of prepaid rechtshulp misschien iets voor jou.

Lees meer over prepaid rechtshulp

Koopadvies_channel4_1200x800

5

Andere juridische hulplijnen

Ook zonder rechtsbijstandverzekering zijn er verschillende juridische hulplijnen die uitkomst kunnen bieden:

  • Meeliften op de polis van een gezinslid
  • Losse rechtshulp
  • Hulp of advies via een vereniging
  • Zelf klagen via bijvoorbeeld het Klachtenkompas

Lees meer over de andere juridische hulplijnen

Koopadvies_channel5_1200x800 kopie

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen? Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen met hun verzekering? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum