icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Plannen gesubsidieerde rechtsbijstand

Minister Dekker overweegt de gesubsidieerde rechtsbijstand drastisch te hervormen. De plannen zijn nog niet definitief, maar geven een duidelijke richting aan. De gesubsidieerde rechtsbijstand ligt al langer onder vuur. Wat houdt het nieuwe plan in?  
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Gepubliceerd op: 13 december 2018

Rechtsbijstand2

Het nieuwe plan moet zorgen dat mensen niet direct een advocaat inschakelen of naar de rechtbank te stappen.

Het uitgangspunt is dat mensen eerst laagdrempelige alternatieven overwegen en zelf (eventueel met hulp) tot een oplossing komen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld informatie en advies inwinnen via internet (denk aan voorbeeldbrieven). Of via juridische spreekuren in de buurt, bijvoorbeeld bij bibliotheken en wijkcentra. 

Heb je toch een advocaat nodig, dan bepaalt een onafhankelijke partij via een voorselectie of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Rechtshulppakketten en eigen bijdrage

Voor veel voorkomende problemen komen rechtshulppakketten. Mensen met weinig inkomen en vermogen krijgen dan een vast pakket voor een vaste prijs. Alleen bij strafrecht en asielzaken blijft een gesubsidieerde advocaat gegarandeerd.

De minister wil de eigen bijdrage meer afhankelijk maken van de werkelijke rechtsbijstandkosten. Zo hoopt  overheid dat mensen voor minder kostbare vormen van hulp kiezen. Meebetalen naar draagkracht blijft, maar er worden wel kostenplafonds ingebouwd.

Minister Dekker dient het wetsvoorstel naar verwachting rond de jaarwisseling in. Het streven is om in 2024 volledig over te zijn op het nieuwe stelsel.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Om het halen van je recht voor iedereen toegankelijk te houden, hebben we in Nederland gesubsidieerde rechtsbijstand. Heb je een juridisch probleem waar je zelf niet uitkomt? En kun je een advocaat niet betalen? Dan geeft de wet de de mogelijkheid dat mensen met een laag inkomen een deel van de kosten vergoed krijgen.

De aanvraag hiervoor loopt via een eigen gekozen advocaat of mediator bij de Raad voor Rechtsbijstand. Er geldt een eigen bijdrage die afhankelijk is van je vermogen en inkomen. Als alleenstaande kom je hiervoor in aanmerking met inkomsten uit werk, woning en vermogen tot €26.900 per jaar, voor een stel ligt de grens bij €38.000.

Standpunt Consumentenbond

‘De Consumentenbond heeft in het verleden met succes bezuinigingen op de kosten van gesubsidieerde rechtsbijstand weten te voorkomen’, zegt jurist Koos Peters van de Consumentenbond.

‘Uitgangspunt van de nieuwe plannen van het kabinet is geschillen zo veel mogelijk in een vroegtijdig stadium op te lossen. Maar de wederpartij werkt niet altijd mee. We blijven daarom bezorgd over de mogelijkheden voor consumenten met een krappe beurs om zich te laten bijstaan door een door de overheid gefinancierde advocaat, als dat écht nodig is.

De Consumentenbond blijft zich verzetten tegen een verslechtering op dit gebied.’

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Test rechtsbijstandverzekeringen